suomalainen hedelmäkakku on perinteinen jälkiruoka, joka säilyy pitkään ja sopii erinomaisesti mukaan otettavaksi. Se ilmestyi Suomeen 1600-luvulla ja keksittiin merimiehille heidän matkoilleen siirtokuntiin sen pitkäkestoisuuden ja aina miellyttävän maun vuoksi.
Sisällysluettelo
Kotona leivon paljon kakkuja ympäri vuoden – melkein yhden viikossa – joten voitte kuvitella, kuinka monta reseptiä on kulkenut uunini läpi. Rakastan tiivistä, kosteaa murua, kuten marmori-jogurtti-pähkinäkakussani , ja talvella on aina mandariinikakku , jota mieheni rakastaa. Mutta kun haluan tehdä erityisen lahjan, valitsen yleensä klassisen voikakun – se on taattu menestys.
Joulun aikaan tämä suomalainen hedelmäkakku sekä joulukakku juhlavalla kuorrutuksella ovat minulle ehdoton must-have. Nämä makeiset valloittavat aina kaikki ja täyttävät kodin juhlavalla tuoksulla.
Joulun makeiset eivät ole vain murokeksejä ja nougatia, joten nautimme myös joulukakkuja tai joulupiirakoita herkullisissa aamiaisissa.
Hedelmäkakku tai suomalainen hedelmäpudding
suomalainen hedelmäkakku on klassinen suomalainen jälkiruoka, jolla on pitkä perinne, joka säilyy pitkään ja sopii hyvin mukaan pitkille matkoille. Leivon paljon kakkuja vuoden aikana, mutta joulun tullen palaan aina tähän: tuoksuva, pehmeä ja täydellinen lahjaksi. Perinteinen herkku, joka ei koskaan petä kotona.
ASTIA
- 1 kakkuvuoka, halkaisija 26 cm
Ainekset
- 200 g pehmennettyä voita tai talia
- 200 g sokeria
- 4 isoa munaa
- 1 rkl hunajaa tai glukoosia
- yhden sitruunan kuori
- 300 g vehnäjauhoja kakkujen pohjiin (jauho 0000) + ripaus suolaa
- 16 g leivinjauhetta (ROYAL-hiiva – 1 pussi)
- 150 g siemenettömiä rusinoita
- 200 g sokeroituja tai glaseerattuja hedelmiä
- 100 ml konjakkia
- 150 g pähkinöitä, manteleita, saksanpähkinöitä ja hasselpähkinöitä
- vähän jauhoja, jotta hedelmät ja pähkinät voidaan ripotella ennen niiden lisäämistä taikinaan

Peittämiseksi
- sekoitus pistaasipähkinöitä, saksanpähkinöitä, hasselpähkinöitä ja manteleita
Lopullinen koristelu
- Kevyen kiillon saa lisäämällä pari ruokalusikallista vettä yhteen ruokalusikalliseen appelsiini- tai aprikoosihilloa ja sekoittamalla huolellisesti, tai yksinkertaisesti siveltämällä pinnalle hieman konjakkia tai ripottelemalla tomusokeria.
Valmistelu vaihe vaiheelta
- Liota rusinoita ja kuivattuja hedelmiä konjakissa vähintään tunnin ajan.
- Vatkaa pehmennetty voi sokerin, hunajan ja kuoren kanssa, kunnes muodostuu tasainen kerma.
- Jatka vatkaamista ja lisää munat yksi kerrallaan.
- Siivilöi jauhot suolan ja leivinjauheen kanssa ja sekoita ne varovasti edelliseen seokseen silikonilastalla.
- Leikkaa kuivatut hedelmät tai glaseeratut hedelmät, laita ne siivilään, ripottele päälle hieman jauhoja niin, että ne peittyvät, lisää kulhoon ja sekoita.
- Siivilöi pähkinät, ripottele päälle hieman jauhoja niin, että ne peittyvät kokonaan, lisää kulhoon ja sekoita.
- Kaada konjakki rusinoista, ripottele jauhoja niin, että ne peittyvät kevyesti, lisää kulhoon ja sekoita.
- Kaada seos leivinpaperilla peitettyyn vuokaan, tiivistä se hyvin, koska se ei tiivisty itsestään sen tiheyden vuoksi, vaan se on levitettävä.
- Koristele pähkinöillä – pistaasipähkinöillä, saksanpähkinöillä, manteleilla ja hasselpähkinöillä – ja paista esilämmitetyssä 170 °C:n uunissa noin 60 minuuttia. Reseptissä on mainittu juuri tämä, mutta minun tapauksessani kesti 87 minuuttia. Ja kuten aina korostan, uunit ovat erilaisia, joten tarkkaile omaasi ja tarkista kypsyys hammastikulla. Jos hammastikku tulee ulos puhtaana, jatka paistamista; muussa tapauksessa kakku on valmis.
- Kun paistaminen on valmis, ota kakku uunista, odota 10 minuuttia, aseta se ritilälle, voitele pinta konjakilla, hillolla, kuorrutuksella tai ripottele tomusokeria (halutessasi) ja anna jäähtyä.
- Kun jälkiruoka on jäähtynyt, leikkaa se ohuiksi paloiksi, koska se on hyvin tiivis ja täyttävä.
- Säilytä ruokalaji hyvin suljettuna, jotta se ei kuivu, tai pakasta se erillisinä paloina, jotta voit nauttia siitä vähitellen.
Huomautukset
- Huomaat, että seos on erittäin paksu, ja sitä on jopa vaikea käsitellä; tämä on normaalia, koska kyseessä on kakku, jossa on paljon hedelmiä, ja jotta ne jakautuisivat tasaisesti eivätkä painuisi pohjaan, ne on kiinnitettävä erittäin paksulla seoksella.
