6 mielettömän herkullista maksa-reseptiä: mureasta pateesta täyttäviin lämpimiin ruokiin

maksa

Maksa on monipuolinen ja, mikä tärkeää, edullinen tuote. Lisäksi ravitsemusterapeutit suosittelevat ehdottomasti sen sisällyttämistä viikoittaiseen ruokavalioon. Maksa on nimittäin vitamiinien ja hivenaineiden aarreaitta ja arvokas proteiinin lähde.

Maksasta voi helposti valmistaa herkullista pateeta, pannukakkuja tai täyttävää lämmintä ruokaa. Tarjoamme sinulle mahdollisuuden löytää uusia puolia ruoanlaitosta valmistamalla 6 helppoa maksa-reseptiä.

Ruokiin sopivat kanan-, naudan- ja sianmaksa – valitse mieluisin. Tärkeintä ennen valmistusta on poistaa maksan ohut kalvo.

Kananmaksa sinappikastikkeessa

Kananmaksalla on hieman makea maku. Se valmistuu hyvin nopeasti. Se riittää kirjaimellisesti 8–10 minuuttiin. Huomaa, että jos sivutuotetta paistetaan liian kauan, se voi saada karvaan maun. Ehdotamme valmistamaan kananmaksaa sinappikastikkeessa, joka korostaa sen makua täydellisesti ja muuttaa yksinkertaisen ruokalajin hienostuneeksi herkuksi.

Ainekset:

  • kananmaksaa – 350 g;
  • sinappi – 2 tl;
  • kerma – 150 ml;
  • sipuli – 1 kpl;
  • kasviöljy – paistamiseen;
  • suola – maun mukaan.

Valmistus:

  1. Pilko pieni sipuli ja paista kasviöljyssä.
  2. Lisää maksa pannulle ja paista vielä 5 minuuttia.
  3. Sekoita kerma, sinappi ja suola astiassa. Lisää halutessasi muita mausteita.
  4. Kaada sinappikastike pannulle maksan kanssa ja hauduta 5 minuuttia kannen alla.

6 mielettömän herkullista maksa-reseptiä: mureasta pateesta täyttäviin lämpimiin ruokiin

Naudanmaksa-pannukakut

Naudanmaksa-pannukakkuja voi tarjoilla itsenäisenä ruokana minkä tahansa lisukkeen kanssa, tai niitä voi käyttää maksakakun pohjana, kun väliksi laittaa vihanneksia. Tällaiset pannukakut maistuvat varmasti jopa niille, jotka eivät siedä maksaa. Kastikkeeksi sopii smetana-, sinappi-kerma- tai tomaattikastike.

Ainekset:

  • naudanmaksa – 800 g;
  • munat – 2 kpl;
  • maito – 100 ml;
  • jauhot – 2–3 rkl;
  • kasviöljy – paistamiseen;
  • suolaa, pippuria – maun mukaan.

Valmistus:

  1. Leikkaa maksa paloiksi, laita tehosekoittimeen ja kaada maito päälle. Sekoita tasaiseksi.
  2. Laita massa syvään kulhoon, lisää munat, jauhot, suola ja pippuri.
  3. Paista pannulla kasviöljyssä pannukakkuja molemmin puolin, kunnes ne ovat kullanruskeita.

Naudanmaksa-patee

Naudanmaksa-patee on herkullisen mieto, tuoksuva ja täyteläinen. Se sopii erinomaisesti voileipien, tartalettien ja jopa pannukakkujen täytteeksi. Välipala sopii erinomaisesti aamiaiseksi, välipalaksi tai kevyeksi illalliseksi. Naudanmaksa voidaan korvata kananmaksalla. Lisää ripaus timjamia tai hieman paistettua valkosipulia mausteeksi.

Ainekset:

  • naudanmaksa – 300 g;
  • voita – 50 g;
  • porkkana – 1 kpl;
  • sipuli – 1 kpl;
  • suola, pippuri – maun mukaan.

Valmistus:

  1. Keitä maksa, poista kalvo.
  2. Hienonna porkkana ja sipuli, paista voissa ja lisää liemi.
  3. Laita leikattu maksa ja paistetut vihannekset tehosekoittimeen, sekoita tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Siirrä patee purkkiin.

6 mielettömän herkullista maksa-reseptiä: mureasta pateesta täyttäviin lämpimiin ruokiin

Kananmaksa ja omenat

Ensi silmäyksellä maksa ja omenat ovat epätavallinen yhdistelmä, mutta älä hätäisesti ohita sitä. Hieno, erittäin maukas ruoka sulautuu suussa. Valmistus vie vain muutaman minuutin. Ruoka sopii arkipäivän illalliseksi tai juhlapöytään. Maksan lisäkkeeksi voi tarjoilla riisiä, helmiä tai herneitä.

Ainekset:

  • kananmaksa – 800 g;
  • omenat – 2 kpl;
  • sipuli – 1 kpl;
  • vehnäjauho – puoli lasillista;
  • kasviöljy – paistamiseen;
  • jauhettu kaneli, muskottipähkinä – maun mukaan;
  • suola, jauhettu mustapippuri – maun mukaan.

Valmistus:

  1. Kaada jauhot kulhoon ja pyöritä siinä maksanpalat. Paista ne kasviöljyssä, siirrä lautaselle ja peitä foliolla.
  2. Paista viipaloidut omenat samassa pannussa 1–2 minuuttia, ripottele päälle kanelia ja muskottipähkinää. Siirrä ne lautaselle.
  3. Paista samassa pannussa puolirenkaiksi leikatut sipulit.
  4. Aseta sipulien päälle kananmaksa, suolaa ja pippuria. Aseta omenat päälle. Peitä pannu kannella ja hauduta 5–7 minuuttia, jotta kaikki ainekset imeytyvät toisiinsa.

Sianmaksa smetassa paistinpannulla

Maksa smetanakastikkeessa on klassikko. Ruokalajia tarjoillaan ravintoloissa ja kahviloissa eri muodoissa ja eri nimillä. Smetanakastike täydentää erinomaisesti mureaa maksaa ja antaa ruokalajille kermaisen jälkimaku. Valmista lisukkeeksi perunamuusia. Mielestämme se on paras.

Ainekset:

  • sianmaksa – 700 g;
  • sipuli – 2 kpl
  • smetana – 100 g;
  • vesi – 80 ml;
  • suola, kuivat mausteet – maun mukaan;
  • kasviöljy – paistamiseen.

Valmistus:

  1. Leikkaa sipuli puolirenkaiksi ja paista kasviöljyssä.
  2. Leikkaa maksa samankokoisiksi paloiksi ja lisää ne paistinpannuun. Paista 3–5 minuuttia.
  3. Laita smetana kulhoon, lisää vesi ja sekoita. Kaada maksa ja kiehauta. Älä kuitenkaan keitä, muuten smetana juoksettuu.
  4. Suolaa, lisää mausteet. Peitä pannu kannella ja vähennä lämpöä. Hauduta 10–15 minuuttia.

6 mielettömän herkullista maksa-reseptiä: mureasta pateesta täyttäviin lämpimiin ruokiin

Sianmaksa ja perunat potissa

Perunat ja sianmaksa potissa on erinomainen ja helppo valmistaa päivittäinen illallinen tai lounas. Halutessasi voit lisätä ruokaan tomaatteja, paprikaa ja erilaisia mausteita. Kaikki riippuu mielikuvituksestasi ja mausta. Champignonit voidaan korvata metsäsienillä.

Ainekset:

  • sianmaksa – 300 g;
  • champignon-sienet – 200 g;
  • sipuli – 1 kpl;
  • perunat – 4 kpl;
  • smetana – 4 rkl;
  • vehnäjauho – 1,5 rkl;
  • suolaa ja pippuria – maun mukaan;
  • kasviöljyä – paistamiseen.

Valmistus:

  1. Leikkaa sienet paloiksi, sipuli puolirenkaiksi. Paista kasviöljyssä.
  2. Leikkaa maksa paloiksi, pyöritä jauhoissa. Paista muutama minuutti joka puolelta.
  3. Laita maksa, sienet ja sipuli pottuihin. Lisää kuutioidut perunat ja smetana.
  4. Lisää vettä pottuihin olkapäiden korkeudelle, suolaa ja pippuria.
  5. Paista uunissa 180 °C:ssa 40–45 minuuttia.