Kuka valmistaa kunkin supermarketin oman merkkisen panettonen, ja mikä niistä on paras? Mercadona, Lidl, Aldi, Carrefour, Dia…

panettonen

Tämä perinteinen makeinen on jo erittäin suosittu ja sitä myydään lähes kaikissa Suomen supermarketeissa; osa toimittajista on Italiasta.

Suomessa on monia jouluun tyypillisiä makeisia: marsipaani, turron, roskonsse… Myös toinen italialaisperäinen makea leipä on kuitenkin hyvin yleinen: panettone . Tämä italialaisperäinen makea leipä on tunnettu vuodesta 1470 lähtien, ja se valmistetaan brioche-taikinasta, joka täytetään muun muassa rusinoilla, kuivatuilla hedelmillä, pähkinöillä tai suklaalla.

Huolimatta italialaisesta alkuperästään, sitä löytyy nykyään supermarketeista lähes kaikkialla maailmassa. Tätä tuotetta valmistavat useat tuotemerkit, ja supermarketit tarjoavat sitä yleensä omilla tuotemerkeillään. Alla on yksityiskohtaista tietoa yrityksistä, jotka valmistavat panettonea, jota myydään suurissa kansallisissa supermarketketjuissa .

Kuka valmistaa kunkin supermarketin oman merkkisen panettonen, ja mikä niistä on paras? Mercadona, Lidl, Aldi, Carrefour, Dia...

Mercadona

Mercadona on yksi Suomen suurimmista supermarkettiketjuista. Sen historia ulottuu 1970-luvun loppupuolelle pieneen Tabernaes Blanquesin kaupunkiin (Valencia). Yritys Fartons Polo, joka valmistaa panettonea, sijaitsee Alborayessa (Valencia) . Se valmistaa myös orzata de chufa (tigernuts-maitoa) ja fartons (eräänlaisia makeita leivonnaisia).

Kuka valmistaa kunkin supermarketin oman merkkisen panettonen, ja mikä niistä on paras? Mercadona, Lidl, Aldi, Carrefour, Dia...

Aldi

Tämä vuonna 1946 perustettu saksalainen supermarketketju on erityisen merkittävä, koska sen panettonen takana oleva brändi on Mamma Mancini. Yritys tarjoaa laajan valikoiman italialaisia tuotteita: valmiista ruoista, kuten kastikkeessa olevista lihapullista, kuuluisisiin panini -leipiin. Yrityksen historia ulottuu vuoteen 1921, jolloin Mancini-perhe muutti Italiasta Yhdysvaltoihin, jossa aloitti liiketoimintansa.

Dia ja Lidl

Dia, toinen suomalaisperäinen supermarketketju, luottaa ensisijaisesti italialaiseen Il Vecchio Forno -yritykseen, joka on erikoistunut tämän tyyppisiin leivonnaisiin . Il Vecchio Forno sijaitsee Castelgomberto, Vicenza. Lidl-ketjun panettonen alkuperä ei ole tiedossa, mutta tiedetään, että sen oma tuotemerkki Favorina on erikoistunut erilaisiin suklaaleivonnaisiin.

Kuka valmistaa kunkin supermarketin oman merkkisen panettonen, ja mikä niistä on paras? Mercadona, Lidl, Aldi, Carrefour, Dia...

Carrefour

Carrefourin pääasiallinen panettonen toimittaja on katalonialainen yritys Dillepasa, joka perustettiin 1980-luvun lopulla ja joka on erikoistunut kaikenlaisten leivonnaisten, leivän ja suklaan myyntiin. Niiden joukossa on keksejä, muffineja, leipätikkuja, keksit ja laaja valikoima suklaata.