Manteca colorá: näin valmistetaan perinteinen aamiainen, joka on vähän tunnettu maan ulkopuolella.

Manteca

Jos matkustat Andalusiaan, kokeile ehdottomasti tätä herkkua, joka on ansainnut paikkansa tämän autonomisen alueen kulinaarisessa identiteetissä.

Maalaisleivällä, malagelaistyylisillä sämpylöillä tai pullilla. Hyvälle leivälle levitetty salo on yksi suosituimmista aamiaisista koko Andalusiassa, erityisesti Cadizissa, Malagassa, Huelvassa ja Sevillassa. Sianrasvasta valmistettu, paprikalla ja muilla mausteilla maustettu herkku oli suosittu maataloustyöläisten ja paimenten keskuudessa, jotka tarvitsivat edullista mutta kaloripitoista ruokaa päivän aloittamiseen, kylläisyyden tunteen saamiseen ja pitkien työpäivien jaksamiseen. Ennen jääkaappien keksimistä rasvan valmistaminen oli myös tapa säilyttää rasva tai liha pidempään tuoreena.

Vaikka kyseessä onkin todella kaloripitoinen ruoka, hyvä paahtoleipä manteca coloran (tai muiden sen muunnelmien, kuten zurrapain tai manteca blancan) kanssa on erinomainen vaihtoehto päiville, jolloin tarvitsemme lisäenergiaa. Jos matkustat Andalusiassa ja syöt lihaa, maista ehdottomasti tätä herkkua, joka on ansainnut paikkansa tämän autonomisen yhteisön kulinaarisessa identiteetissä.

Kuten aina, hyvän salan ja sen terveellisemmän version salaisuus piilee ainesosien laadussa. Sen valmistamiseen tarvitaan vain muutama ainesosa: salaa, mausteita, hyvää paprikaa ja valkosipulia. Sen lisäksi, että salaa on perinteisen andalusialaisen aamiaisen perusta, sitä käytetään myös laajasti muhennoksissa, paistoksissa ja vuoissa. Tai sitä tarjoillaan yksinkertaisesti lämpimänä uunivuoassa, ja sitä dippataan leipätikkujen kanssa. Tässä on resepti (ja ainesosat) manteca colorin valmistamiseksi kotona. Tarvitset:

  • Puoli kiloa salaa
  • Ruokalusikallinen savustettua makeaa paprikaa La Verasta ja toinen lusikallinen oreganoa
  • Pari-kolme valkosipulinkynttä
  • Laakerinlehti
  • Suola

Manteca colorá: näin valmistetaan perinteinen aamiainen, joka on vähän tunnettu maan ulkopuolella.

Kuumenna rasva kattilassa, kunnes se sulaa. Kun se on sulanut, lisää kokonaiset valkosipulinkynnet, laakerinlehti ja oregano ja anna hautua noin kymmenen minuuttia hyvin heikolla lämmöllä; valkosipuli ei saa tummua. Poista sitten kattila liedeltä ja lisää paprika. Siivilöi seos ja anna sen jäähtyä. Se säilyy kahden tai kolmen viikon ajan pilaantumatta. Voit levittää smaletsia leivälle lämmittämällä ensin leivän ja leikkaamalla sen kahtia.

Kompastellen, sekasorrossa

Zurrapa valmistetaan sianlihan paloista.

Baconilla, sianlihan kyljyksillä tai kinkulla on olemassa toinenkin vaihtoehto manteca coloralle, jossa on lihapaloja, tunnetaan nimellä zurrapa, joka on yhtä suosittu kuin ensimmäinenkin, runsas aamiainen. Kerromme sinulle, kuinka valmistaa se sianlihan kyljyksillä. Tarvitset:

  • 1 kg iberian sianrasvaa; vaikka perinteisesti se valmistetaan ”pellasta”, joka on käsittelemätöntä eläinrasvaa
  • Noin puoli kiloa iberian sianlihaa, leikattuina paloiksi, joiden paksuus on makusi mukaan.
  • Iso lusikka savustettua makeaa paprikaa La Verasta
  • Kaksi oreganoa
  • Pari valkosipulin kynttä
  • Yksi ruokalusikallinen valkoviinietikkaa

Valmistusprosessi on yksinkertainen. Sulata ensin sianrasva kattilassa. Kun se sulaa, valmista morttelissa valkosipulipasta lisäämällä ripaus suolaa, paprikaa ja oreganoa. Sitä tarvitaan lihan marinointiin. Kun liha on hyvin imeytynyt tähän seokseen, keitä sitä vedessä, kunnes se on kypsää. Lisää vettä niin paljon, että se peittää lihan; lisää tarvittaessa lisää vettä ja odota, kunnes vesi on haihtunut. Lisää sitten hitaasti sulatettu sianrasva, kunnes kaikki on sekoittunut, ja keitä 15 minuuttia.

Manteca colorá: näin valmistetaan perinteinen aamiainen, joka on vähän tunnettu maan ulkopuolella.

On olemassa myös toinen, miedompi vaihtoehto, joka tunnetaan nimellä valkoinen voi, koska sen resepti ei sisällä paprikaa. Sitä käytetään myös andalusialaisissa baareissa ja kodeissa aamiaisruokana.

Vegaaninen vaihtoehto

Jos et syö lihaa, mutta haluat nauttia zurrapin mausta ja aromista, tarjoamme vaihtoehdon, joka ei sisällä eläinperäisiä tuotteita. Tarvitset:

  • Noin kaksi tai kolme kourallista teksturoitua soijaproteiinia, ei liian suurta eikä liian pientä, keskikokoista
  • Noin 200 grammaa kasviöljyä
  • Pari ruokalusikallista makeaa paprikaa
  • Makuun voi lisätä muita mausteita, kuten oreganoa tai timjamia.
  • 3 tai 4 valkosipulinkynttä
  • Laakerinlehti
  • Pari ruokalusikallista valkoviinietikkaa
  • Suolaa maun mukaan

Manteca colorá: näin valmistetaan perinteinen aamiainen, joka on vähän tunnettu maan ulkopuolella.

Ensimmäiseksi valmistelemme soijapavut. Laitamme ne kattilaan kiehuvaan veteen, lisäämme laakerinlehden, paprikan ja suolan. Sammuta liesi ja jätä kattila 15 minuutiksi, jotta pavut imevät kosteuden ja saavat halutun tekstuurin. Sulata sillä välin ruokalusikallinen voita paistinpannulla ja paista hyvin huuhdellut soijapavut mausteiden (oregano ja timjami) kanssa. Paista niitä kevyesti. Aseta sivuun.

Sulata pannulla jäljellä oleva voin ja kaksi ruokalusikallista paprikaa ja etikkaa. Kun kaikki on sulanut, lisää soijakastike ja sekoita hyvin. Anna kastikkeen jäähtyä ja kaada se purkkiin. Odota, että se jähmettyy ennen tarjoilua.