Tämä dilemma on ehkä syntynyt Italiassa, mutta Suomessa kaikki on paljon yksinkertaisempaa ja tutumpaa: ennemmin tai myöhemmin joulukuussa löydät itsesi supermarketista kahden valtavan laatikon edessä – panettone tai pandoro – etkä tiedä, kumman valita. Ja tässä alkaa todellinen dilemma: kumpi on maukkaampi? Kumpi on vähemmän makea? Mitä eroa niillä on pakkauksen lisäksi? Kumpi miellyttää perhettä?
Sisällysluettelo
Monet meistä kohtaavat saman ongelman: näitä makeisia ei ole koskaan ostettu kotiin, ne eivät ole osa perinteitämme, kuten perinteinen suomalainen joululeivos tai nougat, mutta nyt niitä on kaikkialla ja ne päätyvät ostoskoriin, koska ”minun täytyy maistaa niitä”. Ongelmana on, että juuri sillä hetkellä kukaan ei selitä, miten ne eroavat toisistaan, mitkä ovat kaloripitoisempia, mitkä edullisempia tai mitkä sopivat paremmin makuusi.
Täältä löydät kaiken, mitä tarvitset päätöksentekoon, ilman että tuhlaat aikaa ja annat periksi kauneimman pakkauksen houkutukselle: suora, selkeä ja hyödyllinen vertailu niille, jotka haluavat vain tietää, mitä ostavat, ennen kuin laittavat sen pöydälle.
Panettone ja Pandoro: kaksi tarinaa, kaksi identiteettiä
Ensi silmäyksellä niitä on mahdoton sekoittaa toisiinsa. Panettone on korkea, tyypillisellä kupolilla, hieman kuperalla ja fermentaation seurauksena halkeilevalla pinnalla. Pandoro on sen sijaan ulkoa tiiviimpi, tasaisen kullanvärinen ja selvästi tähtimäinen.
Panettone kahdessa sanassa
- Sillä on tumma ja hieman epätasainen kupoli, joka on tyypillistä luonnollisesti fermentoidulle taikinalle.
- Leivän sisällä on joustava ja erittäin ilmava sisus, jossa on pitkiä säikeitä ja epätasaisia soluja.
- Sen koostumuksessa on paljon sokeroituja hedelmiä ja rusinoita, jotka näkyvät selvästi leikatessa (lukuun ottamatta versioita, joissa ei ole sokeroituja hedelmiä).
- Sen tuoksu muistuttaa paistettua voita ja appelsiininkuorta.
Lyhyesti Pandorosta
- Se on kahdeksankärkisen tähden muotoinen ja sen pinta on sileä, tasainen ja kultainen.
- Sen sisus on hieno, erittäin pehmeä ja tasainen, ilman suuria reikiä.
- Se on siroteltu tomusokerilla, joka putoaa viipaleille heti leikkaamisen jälkeen.
- Sen aromissa yhdistyvät öljyn ja vaniljan vivahteet, jotka muistuttavat pehmeää keksikakkua.
Visuaalisesti pandoro on siisti ja tasainen, mikä tekee siitä erittäin houkuttelevan tarjoiltuna. Panettone puolestaan tekee vaikutuksen kevyellä, joustavalla sisällä, joka on täynnä sitkeää kuitua, mikä on merkki laadukkaasta käymisestä.
Kumpi niistä sisältää enemmän kaloreita?
Kaloreita vertailtaessa ero on ilmeinen:
- Panettone: noin 330–360 kcal / 100 g
- Pandoro: noin 400–420 kcal / 100 g
Pandoro on kaloripitoisempi, koska se sisältää enemmän öljyä ja munankeltuaista, mikä tekee siitä tiiviimmän. Panettone on hieman vähemmän kaloripitoinen: fermentaatioprosessin aikana taikina muuttuu kevyemmäksi ja ilmavammaksi, joten sen viipale painaa vähemmän kuin pandoron viipale.
Ainesosat: miten ne todella eroavat toisistaan?
Vaikka molemmat leivonnaiset ovat pitkään fermentoituneita rikastettuja taikinoita ja voivat näyttää ulkoisesti samanlaisilta, panettone ja pandoro valmistetaan eri tekniikoilla ja ainesosilla, mikä selittää niiden täysin erilaiset maut ja tekstuurit.
Panettone
- Hapate
- Jauhot
- Voi
- Sokeri
- Rusinat ja kuivatut hedelmät
- Vanilja tai luonnolliset aromit
Pandoro
- Jauhot
- Voi (enemmän kuin panettonessa)
- Sokeri
- Runsaasti munia
- Vanilja
Panettone on hedelmien ansiosta aromiprofiililtaan monimutkaisempi. Pandoro puolestaan on pehmeä ja öljyinen, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan niille, jotka pitävät kakun kaltaisesta tekstuurista ilman suuria paloja.
Hinta ja säästöt: mitä kannattaa ostaa?
Markkinoilla on saatavilla sekä käsintehtyjä että teollisesti valmistettuja versioita molemmista makeisista, mikä selittää huomattavan hintaeron.
Panettone
- Käsintehty valmistustapa on yleensä kalliimpi, koska se vaatii pitkän käymisen ja hapateen käyttöä.
- Teollisesti valmistettujen versioiden hintaluokka on laajempi: supermarketeissa on edullisia vaihtoehtoja ja muita korkealuokkaisia vaihtoehtoja.
- Vaihtoehdot ilman hedelmiä tai suklaalla voivat olla kalliimpia kuin klassinen panettone.
- Pandoro
- On myös käsintehtyä pandoroa, jonka hinta on verrattavissa laadukkaan käsintehdyn panettonen hintaan.
- Teollisesti valmistettu pandoro on yleensä halvempi kuin saman valikoiman panettone, etenkin supermarketeissa.
- Hinta nousee yleensä, jos tuotteessa on täytettä (kerma, suklaa) tai erityinen esillepano.
Joten:
- Teollisessa tuotannossa edullisin vaihtoehto on yleensä pandoro.
- Käsityönä valmistettuna molempien makeisten hinnat ovat vertailukelpoiset ja niitä voidaan pitää herkkuina.
- Valinta riippuu enemmän mausta kuin budjetista: säästöt ovat erityisen huomattavia, kun verrataan teollisia versioita.

Kumman minun pitäisi ostaa? Käytännön katsaus
Valitse panettone, jos:
- Pidät hyvin huokoisista taikinoista, joissa on suuria ilmataskuja ja jotka murenevat leikattaessa.
- Pidät makeasta viinistä, jolla on monimutkaisempi aromiprofiili ja joka on tulosta pitkästä ja huolellisesta käymisestä.
- Pidät hedelmistä tai etsit aromiltaan ja tekstuuriltaan ilmeikkäämpää juomaa.
Valitse Pandoro, jos:
- Pidät erittäin pehmeästä, öljypitoisesta ja tasaisesta tekstuurista.
- Haluat pehmeän maitomaisen maun ilman hedelmiä.
- Etsitkö makeaa herkkua, joka sopii helposti yhteen kerman, jäätelön tai kastikkeiden kanssa menettämättä harmoniaansa?
Italialainen jälkiruoka, josta saatat pitää tänä vuonna
Suomessa panettone ja pandoro eivät ole perinteisiä jouluherkkuja, mutta niitä näkyy yhä useammin supermarketeissa, ja monet ostavat niitä uteliaisuudesta tai vain kokeillakseen jotain erikoista. Nyt kun tiedät, miten ne eroavat toisistaan maun, tekstuurin ja hinnan suhteen, valinta on helpompi tehdä. Kumman valitsisit? Kumpi jälkiruoka sopii paremmin joulupöytääsi? Kuka perheessäsi on ”panettone-joukkue” ja kuka ”pandoro-joukkue”?
