During one of the coldest times of the year, right in the middle of Christmas, it is incredibly pleasant to enjoy a good broth spoonful by spoonful. Jos se on kevyt, mutta samalla rikas ravintoaineista , se on ihanteellinen vaihtoehto juhla-aterian ruokalistalle. Kun puhutaan keitoista tässä perinteitä täynnä olevassa juhla-ajassa, merenelävien keitto on selvä suosikki. Vaikka ainekset voivat vaihdella ja voimme mukauttaa sen mihin tahansa budjettiin, yksi annos sisältää riittävästi proteiinia, omega-3-rasvahappoja ja hyödyllisiä rasvoja.
Sisällysluettelo
Ei ole sattumaa, että merenelävien liemi on yksi ruokia, joita tarjoillaan monissa kodeissa jouluateriana. Kuten jouluaatto itsessään, se oli paastonpäivä, jolloin uskonnollisista syistä vältettiin lihaa, ja päivän ruokalistan pääainesosina olivat kala, äyriäiset, munat, vihannekset ja palkokasvit. Lisäksi äyriäiset ovat juhliin ja juhlaan liittyvä ruoka, koska ne ovat kalliimpia.

Vaikka hinta voi vaihdella valittujen ainesosien ja niiden tuoreuden tai pakastettujen mukaan, tämä keitto on erinomainen tapa käyttää ruokajäämät. Voit pakastaa kalojen päät ja pyrstöt sekä muiden ruokien jääneet katkaravut ja käyttää mitä tahansa vihanneksia, joita jääkaapissa on.
Resepti
Jos et ole koskaan sisällyttänyt meren antimia sisältävää keittoa jouluaterian menuusi, ota tämä resepti muistiin, jotta voit yllättää sukulaiset ja ystävät tänä vuonna. Jos pidät kalasta ja meren antimista, tämä keiton valmistustapa ei jätä sinua kylmäksi. Se on erittäin helppo valmistaa ja sen tuoksu ja maku ovat kadehdittavia. Se on erittäin maukas ja melko edullinen vaihtoehto. Ainekset kuudelle hengelle:
- Noin 300 grammaa katkarapuja (myös pakastettuja)
- 250 grammaa valkoista kalaa (voi olla muiden reseptien jäämiä): hoki, merikala, turska…
- Tarvitset myös joitakin vihanneksia: purjoa, sipulia ja kaksi valkosipulinkynttä.
- Neljä ruokalusikallista luonnollisia murskattuja tomaatteja
- 1 litra kalaliemiä
- 100 millilitraa kermaa (tämä ainesosa on valinnainen)
- Pari ruokalusikallista valkoviiniä (haluttaessa)
- Kylmäpuristettu oliiviöljy
- Suola, pippuri ja makea paprika
- Ruokalusikallinen jauhoja liemen sakeuttamiseen (voit käyttää riisijauhoja, jos olet gluteeniyliherkkä)

Ensimmäiseksi puhdistamme katkaravut ja laitamme sivuun päät, joista valmistamme pikaliemen. Kalanliemiä tai fumé-liemiä voi ostaa valmiina monista kaupoista; jotkut näistä valmiista tuotteista ovat erittäin ravitsevia, ja jos sinulla on vähän aikaa, ne nopeuttavat prosessia huomattavasti. Muussa tapauksessa voit myös valmistaa yksinkertaisen liemen alle viidessätoista minuutissa.
Paistamme katkarapujen kuoret ja päät kattilassa, jossa on ekstra-neitsytoliiviöljyä. Ne on murskattava, jotta kaikki mehu puristuu ulos. Sen jälkeen lisätään puoli sipulia ja yksi kahdesta valkosipulinkynsistä, kaadetaan vettä ja keitetään noin kymmenen minuuttia. Sitten siivilöidään ja laitetaan sivuun.
Sillä välin valmistetaan sofrito jäljellä olevasta sipulista, valkosipulista ja hienoksi leikatusta purjoista. Kun kaikki on hyvin ruskistunut, lisätään tomaatti, annetaan sen paistua kunnolla ja lisätään sitten makea paprika, varoen, ettei se pala. Lopuksi lisätään jauhot ja paistetaan pari minuuttia. Seuraava vaihe on lisätä katkaravut ja kala sofritoon ja paistaa kaikki yhdessä. Lisää sitten viini tai brandy ja anna alkoholin haihtua.
Lisää lopuksi liemi ja keitä noin 15 minuuttia. Sekoita sitten huolellisesti ja lisää kerma, jos olet päättänyt lisätä sitä. Tarjoile kuumana ja koristele ruokalaji katkaravuilla, tilkalla kermaa tai paahtoleivällä.
Versiot kaikille
Freepikin tämän reseptin ainesosaluetteloon voi kuulua myös simpukoita tai simpukoita.
Hyvän merenelävien liemen valmistaminen ei välttämättä ole kallista. Ehdotuksemme on erittäin ravitseva ja monien budjettien ulottuvilla. Mutta jos haluat säästää, etenkin nyt, kun joulu lähestyy ja kalan ja merenelävien hinnat nousevat, pakastettujen tuotteiden, kuten hakan, valinta on yleensä edullisempi.

Halutessasi voit myös lisätä ostoskoriin simpukoita tai simpukoita (niitä on myös pakasteosastolla), jotka antavat ruoalle lisämaun ja tekevät siitä maukkaamman ja tasapainoisemman. Ravitsevamman vaihtoehdon saat valitsemalla premium-luokan liemen ja lisäämällä siihen katkarapuja, langustineja tai punaisia katkarapuja. Voit myös lisätä mereneläviä, kuten kampasimpukoita tai hummereita. Jokainen pieni asia on tärkeä.
Joka tapauksessa kaikki vaihtoehdot ovat erittäin ravitsevia ja täyttäviä ruokia, täynnä kirkkaita makuja, jotka sopivat täydellisesti mihin tahansa syksyn tai talven ruokalistaan. Ne ovat myös erinomainen vaihtoehto yhdistettäväksi muiden, täyttävämpien ruokien kanssa jouluaterioissa ja -illallisissa.
