Ainekset
Sisällysluettelo
- 1 porsaanfilee (noin 800 g)
- 50 g kuivattuja persikoita
- 50 g kuivattuja luumuja
- 100 g ohuesti viipaloitua pancettaa
- 30 g kuorittuja saksanpähkinöitä
- 1 pieni omena
- 1 pieni sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 100 ml valkoviiniä
- 200 ml kanaliemiä
- Kylmäpuristettu oliiviöljy
- Suolaa ja pippuria maun mukaan.
- Keittiönarua
Ah, joulu ! Tämä on vuodenaika, jolloin kaikki on täynnä valoja, joululauluja ja ennen kaikkea herkullista ruokaa. Ja mikä voisi olla parempaa kuin juhlia tätä ruokaa, joka kuulostaa juhlavalta? Täytetty porsaanfilee on yksi niistä ruoista, jotka heti kun ne tuodaan pöytään, saavat ihmiset automaattisesti hyvälle tuulelle, saavat heidät puhumaan kovempaa ja nostamaan maljan innokkaasti.
Lisäksi se on yksi niistä ruoista, joilla on erityinen vivahde, mutta jotka eivät ole vaikeita valmistaa. Vaikuttaa siltä, että olet viettänyt ruoanlaittoon useita tunteja, mutta todellisuudessa se on valmis hetkessä. Tänään näytän teille, kuinka valmistetaan täytettyä porsaanfileetä, jossa on juhlavan vivahde ja joka yhdistää makeat ja mausteiset maut. Se sopii erinomaisesti illallisiin, joissa kaikki pyörii pöydän ympärillä. Olkaa valmiina, koska tämä filee saa varmasti aikaan paljon hymyjä ja huudahduksia: ”Vau, kuinka herkullista!”
Reseptin alkuperä
Vaikka sianlihaa käytetään laajalti ympäri vuoden, se on monien joulupöytien pääruoka. Ajatus täyttää se makeilla ainesosilla, kuten rusinoilla ja kuivatuilla aprikooseilla, juontaa juurensa vanhoista eurooppalaisista tavoista, joissa talviset juhlat olivat aina tunnettuja makean ja hapan maun yhdistelmästä, joka sopii niin hyvin sianlihan kanssa.
Itse asiassa monissa paikoissa tällainen täyte yhdistetään onneen ja runsauteen, mikä sopii erinomaisesti vuoden päättämiseen parhaiden toiveiden kera. Ja jos siihen lisätään hyvää viiniä, saadaan voittoisa yhdistelmä ylelliseen jouluillalliseen. Pähkinät, esimerkiksi saksanpähkinät, ovat myös hyvin tyypillisiä tälle vuodenaikalle, koska ne symboloivat hedelmällisyyttä ja rikkautta. Lyhyesti sanottuna, tämä ruokalaji on paitsi maukas, myös merkityksellinen.
Jos tämä resepti vie sinut juhlatunnelmaan, tässä on muutama muu resepti, jotka ovat myös erityisen sopivia suuriin juhliin, kuten esimerkiksi nämä porsaanposket punaviinissä . Tässä reseptissä, kuten porsaanfileessäkin, käytetään myös sianlihaa, mutta se kypsennetään hitaasti punaviinin kanssa. Tuloksena on aromaattinen ruoka, joka sulkee suussa. Uunissa paistetut lampaan kyljykset ja perunat sopivat täydellisesti joulupöytään, kun et halua pettää odotuksia. Paistettu karitsa, rapea ulkopuolelta ja mehukas sisältä, on klassikko, joka ei koskaan mene muodista. Ja jos haluat jotain perinteisempää, täytetty kalkkuna on monien jouluaterioiden tähti. Mehukas sisältä ja kullanruskea ulkopuolelta, tämä resepti sopii erinomaisesti suurelle perheillalliselle.
Kotitekoinen täytetyn porsaanfileen resepti
Täytteen ja fileen valmistelu
- Ensimmäiseksi leikkaa rusinat, kuivatut aprikoosit, omena ja pähkinät. Sitten hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna hieman oliiviöljyä pannulla ja paista sipuli ja valkosipuli keskilämmöllä kullanruskeaksi. Lisää kuivatut hedelmät ja hienonnetut pähkinät, sekoita hyvin ja paista 3-4 minuuttia, jotta kaikki aromit sekoittuvat. Kun ruoka on valmis, ota se pois lämmöltä ja anna sen jäähtyä hieman.
- Laita leike leikkuulaudalle ja leikkaa se terävällä veitsellä pituussuunnassa kahtia, kuten kirjan, leikkaamatta sitä kokonaan läpi. Tasoita leike ja tee tarvittaessa vielä yksi viilto, jotta se on tasaisen paksu, varoen repimästä sitä. Jos leike on liian paksu, lyö sitä varovasti lihamallalla tai kaulinalla, jotta se olisi mahdollisimman tasainen. Mausta liha suolalla ja pippurilla.
- Täytä leike täytteellä, jättäen hieman tilaa reunoille, ja kääri rulla varovasti, kääntämällä reunat hieman sisäänpäin, jotta täyte pysyy sisällä. Kääri sitten leike pekoniviipaleiden ympärille, yrittäen olla avaamatta sitä. Sido nyt leike keittiönarulla, jotta se ei hajoa kypsennyksen aikana.
Kastikkeen valmistus ja paistaminen
- Samassa pannussa, jossa täyte valmistettiin, valmistetaan jäljellä olevasta mehusta herkullinen kastike. Lisää lasillinen valkoviiniä, anna sen haihtua hieman ja kaada sitten kananliemi. Anna kastikkeen hautua keskilämmöllä 10 minuuttia, sekoittaen ajoittain. Tämä kastike täydentää täydellisesti leikettä.
- Kuumenna uuni 180 °C:seen (350 °F) 10 minuutin ajan. Aseta leike uunivuokaan ja kaada kastike päälle. Paista 30–35 minuuttia, kastelemalla lihaa 10 minuutin välein, jotta se ei kuivu. Paistoaika voi vaihdella lihan koon mukaan, joten tarkkaile lihaa, jotta se ei kuivu liikaa tai jää raakaksi.
- Kun filee on valmis, ota se uunista ja anna sen levätä noin 5 minuuttia ennen leikkaamista. Tämä on tarpeen, jotta mehu jakautuu tasaisesti eikä valu leikkaamisen aikana. Poista keittolankoja ja leikkaa filee paksuiksi viipaleiksi. Tarjoile kastikkeella ja valitsemallasi lisukkeella: paistetuilla perunoilla tai vihanneksilla, riisillä, salaatilla jne.
Vinkkejä maukkaan täytetyn porsaanfileen valmistukseen
Jotta täytetty porsaanfilee onnistuu, älä paista sitä liikaa. Porsaanlihan tulee jäädä mehukkaaksi, joten älä jätä sitä uuniin liian pitkäksi aikaa. Ja jos haluat antaa ruoalle erityisen vivahteen, lisää täytteeseen hieman raastettua inkivääriä tai jopa hienonnettuja mintunlehtiä.
Lisäksi pekoni ei vain lisää makua, vaan auttaa myös säilyttämään lihan mehukkuuden. Jos haluat kevyemmän vaihtoehdon, voit käyttää pekonin sijaan serrano-kinkkua.
Täytetty porsaanfilee on erittäin monipuolinen resepti, jota voi muokata oman maun tai saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Esimerkiksi kuivattujen luumujen ja kaurahiutaleiden sijaan voi käyttää taateleita tai jopa rusinoita. Voit myös kokeilla erilaisia mausteita: hieman kanelia tai muskottipähkinää antaa ruoalle eksoottisemman vivahteen.
Sinulla voi olla kysymyksiä reseptistä. Vastaan kirjeisiisi.
- Kuinka estää täytteen valuminen uunissa?
- Tärkeintä on sitoa filee tiukasti keittiönarulla ja olla täyttämättä sitä aivan ääriään myöten. Jos täyte on liian tiivis, se puhkeaa kuumennettaessa.
- Voiko fileen valmistaa etukäteen?
- Kyllä. Sen voi jättää täytettynä ja sidottuna jääkaappiin yöksi. Sen voi jopa paistaa ja sitten lämmittää matalassa lämpötilassa pienellä määrällä kastiketta.
- Mitä tehdä, jos kastiketta on jäänyt liikaa?
- Älä heitä sitä pois. Keitä sitä hieman kattilassa, ja se sopii pohjaksi riisiruoille, paistetulle lihalle tai haudutetuille vihanneksille .
- Voiko tämän täytetyn leikkeen pakastaa?
- Tietenkin. Paras tapa pakastaa se on jo paistettuna ja viipaloituna , osan kastikkeesta mukana, jotta se säilyttää mehukkuutensa lämmitettäessä.
- Mikä lisuke sopii parhaiten sen kanssa?
- Parhaat vaihtoehdot ovat paistetut perunat, perunamuusi, valkoinen riisi tai paistettujen vihannesten sekoitus. Mikä tahansa ei liian mausteinen lisuke, joka ei peitä täytteen makua.
