Kuinka valmistaa täytetty lehtitaikina: kolme alkupalaa, joita kannattaa kokeilla tänä jouluna

lehtitaikina

Lehtitaikina on rapeaa ja yllättävän monipuolista, ja se sopii mihin tahansa makuun ja mihin tahansa vuorokaudenaikaan. Olipa kyseessä sitten makea herkku kahvin kanssa tai pohja mausteiselle ruoalle, jossa on vihanneksia, juustoa tai mausteista lihaa, se osoittaa, että yksinkertaisuus voi olla jotain epätavallista. Mielenkiintoisinta on, että tämä taikina valmistetaan vain neljästä perusaineksesta: jauhoista, voista, vedestä ja suolasta.

Yksinkertaisen koostumuksensa ansiosta lehtitaikina on rakenteeltaan ainutlaatuinen: se on rapea ensimmäisellä pureksella ja sulaa suussa. Lisäksi vain harvat taikinalajit mahdollistavat niin monenlaisten täytteiden ja yhdistelmien luomisen, ja vielä harvemmat niistä mahdollistavat niin monipuoliset tulokset. Sen kerroksellinen rakenne mahdollistaa sen käytön sekä herkullisten että täyttävämpien ruokien valmistuksessa menettämättä sen olemusta, mikä tekee siitä perustan monenlaisille resepteille.Kuinka valmistaa täytetty lehtitaikina: kolme alkupalaa, joita kannattaa kokeilla tänä jouluna

Pikantissa versiossa lehtitaikina todella loistaa. Se sopii täydellisesti uuniin paistettujen vihannesten kanssa, jotka antavat sille syvyyttä, juustojen kanssa, jotka sulavat pehmeästi kerrosten välissä, tai kuivatun lihan kanssa, joka lisää pikanttia makua. Sitä on myös helppo lisätä levitteisiin, pateisiin tai mausteiseen lihaan, jolloin siitä voi luoda kaikkea kishista ja empanadasista pieniin suupaloihin, jotka sopivat erinomaisesti seurueelle.

Toisaalta lehtitaikina on makeassa muodossaan keskeisessä asemassa joissakin klassisissa leivonnaisissa. Se on herkullisen mille-feuille-leivonnaisen perusta, jossa kerrokset vuorottelevat herkullisten kermavaahdojen kanssa. Sitä käytetään myös palmié-leivonnaisissa ja pienissä etananmuotoisissa leivonnaisissa, jotka voidaan täyttää vaniljakastikkeella, tuoreilla hedelmillä, pähkinöillä tai suklaalla. Sen neutraali maku mahdollistaa kokeilut sekä hienostuneiden että täyteläisten ainesosien kanssa.

Vegaaniset ruusut lehtitaikinasta

Tämän ruokalajin valmistaminen kestää noin tunnin ja viisitoista minuuttia. Neljälle hengelle tarvitset seuraavat ainesosat:

  • Yksi punajuuri, noin 150 grammaa
  • Yksi keltainen punajuuri, noin 150 grammaa
  • Yksi valkoinen punajuuri, noin 150 grammaa
  • 700 grammaa tai yksi lehtitaikinalevy
  • Puoli kupillista cashew- tai muuta pähkinäjuustoa

Paistetun paprikan kastikkeen valmistus:

  • 200 grammaa porkkanaa
  • 220 grammaa punaisia paprikoita
  • 250 grammaa tomaatteja
  • Laakerinlehti
  • Oliiviöljy
  • Jauhettua cayenne-pippuria
  • Ripaus suolaa

Aloita lämmittämällä uuni 180 asteeseen (350 Fahrenheit-astetta), jotta se on valmis leivontaan. Puhdista ensin punajuuret veitsellä, huuhtele ne juoksevalla vedellä ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa sitten lehtitaikina noin 4 senttimetrin (1,5 tuuman) paksuisiksi neliöiksi.

Pistä sitten varovasti jokainen pala haarukalla, jotta muodostuu pieniä reikiä, jotka estävät taikinan liiallisen paisumisen. Levitä sitten jokaiselle palalle ohut kerros cashew-kermajuustoa. Aseta sitten päälle punajuuriviipaleet vuorotellen juustokerrosten ja punajuuriviipaleiden kanssa, jotta tulos on tasainen. Kierrä sitten lehtitaikina varovasti rullalle varmistaen, että ainekset ovat hyvin suljettuina sisälle. Voitele muffinssivuoka öljyllä ja aseta jokainen rulla syvennykseen.

Valmistetaan sillä välin pippurikastike. Pese kaikki vihannekset huolellisesti ja kuivaa ne paperipyyhkeillä. Sitten kuori ja viipaloi porkkanat, tomaatit ja paprikat ja poista siemenet. Aseta ne sitten leivinpaperilla peitetylle uunipelille. Lisää hieman suolaa maun mukaan, hieman oliiviöljyä ja laakerinlehtiä aromin lisäämiseksi. Aseta sitten leivonnaiset ja vihannekset erillisille uunipelleille ja paista uunissa puoli tuntia. Ne ovat valmiita, kun vihannekset ovat pehmeitä ja taikina on saanut tasaisen kullanruskean kuoren.Kuinka valmistaa täytetty lehtitaikina: kolme alkupalaa, joita kannattaa kokeilla tänä jouluna

Kun kaikki on valmista, ota uunipellit uunista ja anna niiden jäähtyä hieman. Kun vihannekset ovat hieman jäähtyneet, laita ne tehosekoittimeen yhdessä ripauksen jauhettua cayenne-pippuria ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Lehtitaikinaa, katkarapuja ja turskaa

Tämän reseptin valmistaminen kestää noin viisikymmentä minuuttia. Kymmenen kanapeen valmistamiseen tarvitsemme seuraavat ainekset:

  • 700 grammaa tai yksi arkki lehtitaikinaa
  • 20 katkarapua
  • 300 grammaa suolatonta turskaa
  • Ruokalusikallinen lohimätiä
  • Puoli mangoa
  • 20 grammaa säilöttyä mustaa tryffeliä
  • 7 ruokalusikallista majoneesia
  • Ripaus suolaa

Aloita lämmittämällä uuni 190 asteeseen (375 Fahrenheit-astetta), jotta se saavuttaa halutun lämpötilan, kun valmistat muita aineksia. Aseta sitten lehtitaikina työtasolle, kauli se ja leikkaa se kymmeneksi yhtä suureksi suorakulmioksi. Peitä sitten uunipelti leivinpaperilla ja aseta lehtitaikinapalat sen päälle.

Jotta taikina ei nouse liikaa paistamisen aikana, aseta päälle toinen leivinpaperi ja sen päälle toinen uunipelti painamaan hieman. Paista sitten piirakat uunissa viisi minuuttia. Kun aika on kulunut, ota piirakat uunista ja anna niiden jäähtyä kokonaan.

Valmistele sillä välin täyte. Jaa suolattua turskaa sormillasi ja laita se kulhoon. Kaada samalla kattilaan vettä ja suolaa ja kun vesi kiehuu, lisää katkaravut ja keitä niitä neljä minuuttia. Siirrä ne heti sen jälkeen kulhoon, jossa on jäävettä, jotta keitto loppuu. Kaada sitten vesi pois siivilän avulla ja poista kuori.

Kaada sitten musta tryffeli mehu pois ja pilko se veitsellä. Kuori mango, poista kivi ja leikkaa hedelmäliha pieniksi paloiksi. Kun kaikki ainekset ovat valmiina, kokoa kanapeet. Levitä ensin ohut kerros majoneesia jäähtyneille lehtitaikinapalojen päälle. Ripottele sitten päälle hienonnettu tryffeli ja aseta päälle kaksi katkarapua ja kaksi tai kolme palaa turskaa. Lisää teelusikallinen lohimätiä ja koristele lautaset pienillä mangopaloilla ennen tarjoilua.

Parsa lehtitaikinassa

Tämän ruokalajin valmistaminen kestää noin tunnin. Ainekset neljälle hengelle:

  • 400 grammaa tai suorakulmainen lehtitaikinalevy
  • Neljä viipaletta pekonia
  • Kaksi nippua villiparsa, noin 25 vartta
  • Ruokalusikallinen unikonsiemeniä
  • Muna
  • Suola ja pippuri

Aloita lämmittämällä uuni 220 asteeseen (425 Fahrenheit-astetta), jotta se saavuttaa halutun lämpötilan, kun valmistat ainekset. Puhdista sitten parsa, poista varovasti kovat päät, huuhtele se kylmällä juoksevalla vedellä ja kuivaa paperipyyhkeillä.

Leikkaa sitten pekoni kahtia, jotta saat kaksi nauhaa. Jaa sitten lehtitaikina kahdeksaan yhtä suureen neliöön, jotka toimivat pohjana pullille. Laita jokaiselle neliölle pekoniviipale ja sen päälle kaksi tai kolme parsan vartta, riippuen niiden koosta. Kun pohja on valmis, rullaa lehtitaikina churros-tyyliseksi rullaksi ja sulje reuna tiiviisti, jotta se ei aukea paistamisen aikana.Kuinka valmistaa täytetty lehtitaikina: kolme alkupalaa, joita kannattaa kokeilla tänä jouluna

Seuraavaksi valmistetaan kuorrutus. Tätä varten riko muna kulhoon ja vatkaa se. Lisää sitten ripaus suolaa, ripaus mustapippuria ja hieman unikonsiemeniä. Sekoita uudelleen, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet.

Sivele silikonisiveltimellä jokainen leivonnainen tällä seoksella, jotta ne saavat kiiltävän ja rapean kuoren. Paista noin viisitoista minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.