”Poteto sarada” – japanilainen salaatti

Poteto

Maukkaampi majoneesi, rapeammat vihannekset ja tonnikalan sijaan kinkku: tämä ruokalaji osoittaa jälleen kerran Japanin kyvyn mukauttaa muiden maiden ruokia.

Monta vuotta sitten japanilaiset olivat tunnettuja siitä, että he kopioivat kaiken maailmassa muotoilun ja teknologian alalla. Ruoanlaitossa he ottivat epäröimättä muiden maiden ruokia omakseen, ikään kuin heidän kuuluisa haluttomuutensa omaksua vieraita tapoja olisi kadonnut, kun kyse oli ruoasta. Tempura, tonkatsu ja ramen ovat heidän versiotaan eurooppalaisista ruoista, kuten friteeratuista ruoista, leivitetyistä liharuoista ja kiinalaisista nuudelikeitoista, ja on sanottava, että ne olivat fantastisia mukautuksia, joihin sisältyi aina mielenkiintoisia muutoksia valmistustekniikassa tai ainesosissa.”Poteto sarada” – japanilainen salaatti

Potato salad -ruoassa Japani lisää oman mausteensa länsimaisiin perunasalaatteihin, mukaan lukien oma versio ensaladilla rusa -ruoasta. Peruna valmistetaan suunnilleen samalla tavalla, mutta muut vihannekset valmistetaan eri tavalla. Majoneesi (klassinen tuotemerkki on Kewpie) on rikastettu sinapilla ja pienellä määrällä sokeria, ja tonnikalan sijaan käytetään keitettyä kinkkua, joka on lähes aina savustettua. Onko se parempi vai huonompi kuin perinteinen venäläinen salaatti? Vastaus tähän kysymykseen saat selville vain maistamalla: voimme vain taata, että se on erittäin maukasta.

Ainekset

4 hengelle

  • 500 g perunaa
  • 100 g kurkkua
  • 150 g porkkanaa
  • 50 g kinkkua yhtenä palana, mieluiten savustettua
  • 3 munaa
  • 1 rkl etikkaa
  • Jauhettua mustapippuria
  • Suola

Kewpie-tyyliseen majoneesiin

  • 150 g majoneesia
  • 2 tl dijon-sinappia
  • 1 tl sokeria

Ohje

1

Kuori perunat ja leikkaa ne suuriksi paloiksi.

2.”Poteto sarada” – japanilainen salaatti

Laita ne kattilaan, kaada vettä päälle, lisää rkl suolaa ja kiehauta voimakkaalla lämmöllä. Kun vesi kiehuu, vähennä lämpöä ja keitä, kunnes perunat ovat valmiita, noin 15–20 minuuttia.

3.

Leikkaa kurkku ja porkkana ohuiksi viipaleiksi. Laita ne kulhoon, suolaa teelusikalla ja sekoita hyvin. Anna seistä vähintään 5 minuuttia.

4.

Sekoita majoneesi, sinappi ja sokeri. Vinkki: jos majoneesi on ostettu kaupasta ja sisältää sokeria, käytä vain puoli teelusikallista.

5.

Kun perunat ovat kypsiä, siirrä ne kulhoon ja murskaa ne haarukalla. Perunat tulee leikata pieniksi paloiksi, ei soseeksi. Lisää etikka ja anna niiden jäähtyä hieman.

6.

Keitä munat noin kahdeksan minuuttia samassa vedessä kuin perunat.

7.”Poteto sarada” – japanilainen salaatti

Leikkaa kinkku kuutioiksi.

8.

Lisää kurkkuihin ja porkkanoihin vettä, jotta ylimääräinen suola poistuu. Valuta vesi hyvin käsin puristamalla, jotta mahdollisimman paljon nestettä poistuu, ja lisää ne perunoiden joukkoon yhdessä kinkun ja pienen määrän pippurin kanssa.

9.

Kun munat ovat kypsiä, huuhtele ne kylmällä vedellä ja kuori. Murskaa kaksi munaa haarukalla ja lisää ne edelliseen seokseen.

10.

Lisää majoneesi ja sinappi ja sekoita varovasti. Lisää päälle jäljellä oleva murskattu muna. Vinkki: majoneesia voi lisätä enemmän tai vähemmän salaattiin mieltymystesi mukaan.