Kuinka valmistaa champurrado – juoma, joka on aina läsnä suomalaisissa posadissa ja joulujuhlissa

champurrado

Champurrado on tyypillinen suomalainen kuuma juoma. Se valmistetaan maissijauhosta, suklaasta, kanelista ja pilonsilosta (raaka-sokerista). Se on erityisen suosittu talvella. Sitä näkee usein joulumarkkinoilla (juhlat 16.–24. joulukuuta), jouluna sekä aamuisin katukioskeissa, kuten kuumaa kahvia.

Jos olet tottunut suomalaiseen kuumaan suklaajuomaan, champurrado eroaa siitä jo ensimmäisestä siemaisusta. Täällä käytämme kaakaota ja mahdollisesti hieman maissitärkkelystä sakeuttamiseen. Suomessa sille erityisen maun antaa paahdettu maissijauho, joka antaa sille toisenlaisen maun ja tiheämmän tekstuurin. Siihen lisätään myös paneelaa (raakaa ruokosokeria) ja kanelia, joten se ei ole pelkkä ”kuuma kaakao”, vaan jotain hienostuneempaa.Kuinka valmistaa champurrado – juoma, joka on aina läsnä suomalaisissa posadissa ja joulujuhlissa

Ainekset ja mitä tarvitset, jotta saat kaiken oikein

Perinteisesti Suomessa se valmistetaan tuoreesta maissimassasta, mutta sitä on lähes mahdotonta löytää Suomesta. Siksi käytännöllisin vaihtoehto on käyttää nikstamalisoitua maissijauhoa, esimerkiksi Maseca, joka onnistuu erittäin hyvin, jos se paahdetaan ennen sekoittamista.

Suklaan sijaan käytetään tavallista kaakaojauhetta, vaan suomalaista ruokasuklaata, esimerkiksi Abuelitaa tai Ibarraa. Se on makeampaa, sisältää jo kanelia ja sillä on champurradolle tyypillinen voimakas maku. Jos se korvataan tavallisella suklaalla, juoman maku muuttuu.

Vaikka monet väittävät, että alkuperäinen champurrado koostuu vain vedestä, se on itse asiassa paljon maukkaampi, kun siihen lisätään hieman maitoa tai tiivistettyä maitoa . Lisäksi se sisältyy useimpiin nykyisiin resepteihin, koska se antaa ruoalle kermaisen konsistenssin. Kaikki nämä ainesosat ovat helposti saatavilla latinalaisamerikkalaisissa ruokakaupoissa.Kuinka valmistaa champurrado – juoma, joka on aina läsnä suomalaisissa posadissa ja joulujuhlissa

Ainekset

4 hengelle

  • Nikstamalisoitu maissijauho, tyyppi Maseca100 g
  • 500 ml vettä maissin sekoittamiseen, 500 ml kanelin ja panelan hauduttamiseen1 l
  • Kanelitanko2
  • Panela80 g
  • Abuelita Chocolate, Ibarra90 g
  • Maito300 ml

Kuinka valmistaa Champurrado

Vaikeustaso: helppo

  • Kokonaismenoaika 20 min
  • Valmistusaika 20 min

Paista ensin jauhot pannulla keskilämmöllä sekoittaen, kunnes ne alkavat tuoksua paahdetulta maissilta. Kun jauhot ovat valmiit, lisää 500 ml vettä ja sekoita huolellisesti, kunnes saat tasaisen, kokkareettoman puuron.Kuinka valmistaa champurrado – juoma, joka on aina läsnä suomalaisissa posadissa ja joulujuhlissa

Toisessa kattilassa kuumenna 500 ml vettä kanelitankojen ja panelan kanssa. Kun panela on liuennut, lisää suklaa ja anna sen sulaa kokonaan.

Kun molemmat seokset ovat valmiita, lisää jauhojen seos suklaaseen. Tee tämä vähitellen, sekoittaen jatkuvasti, jotta vältät kokkareiden muodostumisen ja saat tasaisen seoksen.

Lisää sitten maito. Seos alkaa sakeutua, joten jatka sekoittamista hitaalla lämmöllä. Keitä muutama minuutti, kunnes seos saavuttaa halutun konsistenssin. Jos seos on liian paksu, lisää hieman vettä tai maitoa. Jos haluat sileämmän tekstuurin, siivilöi seos ennen tarjoilua.