Näytämme sinulle, kuinka valmistetaan tunnetuimmat voileivät – kaksi versiota klassisesta kinkku-juustovoileivästä, besamel-kastikkeella ja juustokuorrutuksella. Katso, kuinka ne valmistetaan!
Sisällysluettelo
Monsieur Crispy ja Madame Crispy: näin käännetään kirjaimellisesti kahden suosituimman voileivän nimet. Samoin kuin perinteisessä kinkku-juustovoileivässä, tärkein ero on siinä, että ne paistetaan juuston kanssa ja sisältävät hieman besamel-kastiketta.
Keitetty kinkku, leipäviipaleet ja juusto ovat kolme pääainesosaa hyvissä croque monsieur- ja croque madame -voileivissä, jotka ovat hyvin samanlaisia kuin meidän sekavoileipämme, mutta niissä on joitakin muunnelmia, jotka tekevät niistä rapeampia ja täyttävämpiä.

Tämän ruokalajin salainen ainesosa, joka tuli suosituksi Ranskassa 1900-luvun alussa, on besamel-kastike, jota levitetään kahdessa kerroksessa. Croque madamen tapauksessa päälle lisätään myös paistettu tai keitetty muna. Itse asiassa ruokalaji sai nimensä juuri munan muodosta, joka muistuttaa hattuja, jotka olivat usein osa tuon ajan pariisilaisten naisten tyyliä.
Nämä kaksi voileipätyyppiä saavuttivat nopeasti suosiota, ja niiden maine levisi muihin maihin, jotka mukauttivat ne omiin makuihinsa ja tapoihinsa. Näin on esimerkiksi amerikkalaisen Monte Cristo -voileivän tapauksessa. Tärkein ero on se, että leipä kastetaan vatkatulla munalla ennen lämmittämistä.
Alla selitämme vaiheittain, kuinka molemmat ehdotukset valmistetaan .
Ainekset
- 8 viipaletta leipää
- 4 viipaletta Gruyère-juustoa
- 4 viipaletta cheddar-juustoa
- 4 viipaletta keitettyä kinkkua
- Raastettua juustoa
- 2 munaa
- Béchamel-kastike
- 500 millilitraa maitoa
- 30 grammaa jauhoja
- 30 grammaa voita
- Muskatpähkinä
- Pippuri
- Suola
1. Valmista béchamel-kastike.
Sulata voi kattilassa ja paista siinä jauhoja 1 minuutti sekoittaen jatkuvasti. Kaada kuuma maito vähitellen sekoittaen voimakkaasti. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan ja lisää ripaus muskottipähkinää. Sekoita jatkuvasti, kunnes saat paksun besamel-kastikkeen. Huomaa, että seos sakeutuu hieman jäähtyessään.
2. Kokoa voileivät.
Kuumenna uuni 180 °C:seen (350 °F). Leikkaa neljä viipaletta leipää kolmioiksi. Jätä neljä muuta viipaletta kokonaisiksi. Paahda kolmiot kevyesti leivänpaahtimessa tai uunissa ja aseta kaksi kolmiota kumpaakin lajia uunipellille. Peitä ne kerroksella besamel-kastiketta, lisää sitten kuhunkin voileipään viipale kinkkua, viipale Gruyère-juustoa ja viipale Cheddar-juustoa. Peitä jäljellä olevalla leivällä.

3. Lämmitä niitä hieman.
Peitä kaikki voileivät vielä yhdellä kerroksella besamel-kastiketta. Ripottele päälle raastettua juustoa ja paista noin 6-7 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja hieman ruskistunut. Kolmiomaiset voileivät, joita kutsutaan croque monsieuriksi, ovat valmiita.
4. Paista munat.
Kun voileivät paistuvat, kuumenna pannu pienellä määrällä öljyä ja paista kaksi munaa kerrallaan. Kun otat voileivät uunista, laita yksi muna jokaiselle neliönmuotoiselle voileivälle, ja croque madame on valmis.

