Selvitämme, kenelle tämä talvinen marja sopii suomalaiselle ruokapöydälle ja kenelle ehkä ei
Yllättävää kyllä, persimoni, joka on ollut hyvin tunnettu Suomessa jo useiden vuosikymmenien ajan, herättää edelleen epäilyksiä sen hyödyllisyydestä ja turvallisuudesta varsin pienellä osalla väestöä. Tänään kerromme, mitä tämä eksoottinen hedelmä lämpimistä maista todella on.

Persimoni sisältää todellakin paljon jodia – 100 grammassa marjaa on lähes kolmasosa aikuisen päivittäisestä saantisuosituksesta. Hedelmä on myös rikas antioksidantteja: beetakaroteenia, luteiinia, zeaksantiinia, kantaksantiinia ja astaksantiinia. Ne kaikki ovat tärkeitä näkökyvyllemme ja ihollemme.
Lisäksi hurmissa on runsaasti happoja, joilla on tulehdusta ja antihistamiinia estäviä ominaisuuksia ja jotka alentavat veren kolesterolia ja sokeria, sekä rautaa, mangaania ja C-vitamiinia.
Kyllä, hurmissa on paljon sokeria, mutta sen glykeeminen indeksi on kuitenkin alhainen.
Yhteenvetona voidaan todeta, että kypsä kaki on todellakin hyödyllisten aineiden aarreaitta.

Mutta kypsymätön kaki… Kypsymätöntä kakit ei kuitenkaan pidä syödä, etenkin alle 10-vuotiaiden lasten. Siinä ei ole mitään suoranaisesti vaarallista, mutta se voi aiheuttaa epämiellyttäviä oireita koko ruoansulatuskanavassa.
