Joulun valmistelut ovat jo täydessä vauhdissa – myös keittiöissä. Kuinka valmistaa herkullisin kaali jouluaattona, joka ilahduttaa perhettäsi? Lisää vain muutama epätavallinen ainesosa maun parantamiseksi.
Sisällysluettelo
Monissa suomalaisissa kodeissa kaali on olennainen osa juhlapöytää. Perinteisesti sitä käytetään bigos-ruoan ainesosana tai piirakoiden täytteenä. Reseptiä voi kuitenkin monipuolistaa lisäämällä siihen epätavallisia ainesosia, jotka parantavat ruoan makua.
Kaali-resepti jouluillalliselle
Mikään ei voita kotitekoista hapankaalia . Se ei vain maistu erinomaiselta, vaan on myös terveellistä, toisin kuin etikkaan fermentoitu hapankaali. Kotitekoisen hapankaalin valmistus alkaa yleensä lokakuun lopussa, jotta kaali on valmista juhlapyhiin mennessä.
Kuinka valmistaa herkullisin kaali jouluksi? Ensin kaali pestään ja leikataan pieniksi paloiksi, sitten keitetään puoli tuntia vedessä tai liemessä vihannesten kanssa. Sen ainutlaatuinen maku saavutetaan kuitenkin lisäaineiden avulla. Kuivatut luumut ja hapahkot omenat ovat avainasemassa , sillä ne pehmentävät ja monipuolistavat perinteistä makua.
Epätavallisen maun ystäville laakerinlehti ja tuoksupippuri ovat korvaamattomia , sillä ne antavat jouluna valmistetulle kaalille ainutlaatuisen aromin. Sienet – tuoreet tai kuivatut – ovat myös välttämättömiä, sillä ne lisäävät ruokaan metsän tuoksua. Jos metsän herkkuja ei ole saatavilla, niiden sijaan voi käyttää paistettuja herkkusieniä .
Mausteet rohkeille
Jos haluat kokeilla jotain uutta, voit lisätä kaaliin kuminaa, jauhettua paprikaa tai meiramia. Kokeilunhaluisille voi lisätä hunajaa tai terävää sinappia, mikä muuttaa kaalin yksinkertaisesta lisukkeesta täysipainoiseksi ruokalajiksi.
Lopuksi kannattaa muistaa lisätä muutama ruokalusikallinen rapsi- tai pellavansiemenöljyä, varsinkin jos kaalia käytetään täytteenä. Kaikki nämä uutuudet voivat olla avain joulumenun menestykseen ja yllättää vieraat omaperäisyydellään.
