Vaikka pidämme perhejuhlissa kovasti anoppimme erikoisleivonnaisesta, se sopii ehdottomasti parhaiten jouluun. Hunajaiset kerrokset tuoksuvat mausteille, ja täytteenä on herkullisia karamellisoituja pähkinöitä.
Sisällysluettelo
Tämän pähkinäkakun herkullisin osa on sen päällä oleva makea massa.
Tämä pähkinäkakku ei tarvitse kuorrutusta tai koristetta näyttääkseen juhlavalta. Luonnollinen koriste on hienonnettuja saksanpähkinöitä, jotka on sekoitettu hunajan ja karamellin kanssa ja paistettu uunissa, joka tuoksuu inkiväärileivoksilta. Kakku koostuu kerroksista klassista vaniljakreemiä.

Hellävarainen pilvikakku on todellinen juhlan koriste. Se on niin hellävarainen ja herkullinen, että haluat varmasti lisää.
Joulun pähkinäkakun resepti
Reseptissä käytetään suurta uunipeltiä, jonka koko on noin 23 x 28 cm, mutta voit myös leipoa kakun pienemmässä neliönmuotoisessa vuoassa. Jaa se sitten kolmeen osaan. Leivo kaksi kerrosta ilman täytettä ja yksi pähkinöillä päällä. Levitä kakun kerrosten väliin kaksi kerrosta kermaa – sen makua voi parantaa lisäämällä vaniljansiemeniä .
Ainekset murotaikinaan:
- 1 kg karkeasti jauhettua jauhoa,
- 175 g sokeria,
- 1 pussi vaniljasokeria,
- 1 tl piparkakkujen mausteita,
- 1 tl leivinjauhetta,
- 200 g kylmää voita,
- 3 munaa,
- 2 rkl hunajaa.

Maapähkinävoi:
- 200 g saksanpähkinöitä,
- 80 g voita,
- 3 rkl hunajaa,
- 80 g sokeria,
- 1 tl vaniljasokeria.
Ainekset kermalle:
- 750 ml maitoa,
- 3 munankeltuaista,
- 120 g sokeria,
- 1 paketti vaniljapuurojauhetta,
- 120 g vehnäjauhoja,
- 200 g huoneenlämpöistä voita.
![]()
Valmistusohje:
- Siivilöi jauhot leikkuulaudalle, sekoita tavalliseen ja vaniljasokeriin, piparkakkujen mausteisiin ja leivinjauheeseen. Lisää kylmä voi ja sekoita veitsellä. Muodosta aineksista kartio, tee keskelle syvennys ja lisää munat ja 2 rkl hunajaa. Vaivaa taikina nopeasti palloksi, jaa se kahteen osaan, kääri molemmat osat elintarvikekalvoon ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
- Ota sitten yksi osa taikinaa jääkaapista ja levitä se suureen suorakulmaiseen leivontavuokaan (peitä se ensin leivontapaperilla). Pistä taikina haarukalla ja paista 180-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
- Hienonna pähkinät. Sulata voita kattilassa ja lisää hunaja, sokeri ja vaniljasokeri. Keitä 2 minuuttia kiehumisen jälkeen.
- Kun ensimmäinen piirakka on paistunut, ota seuraava erä jääkaapista ja aseta se takaisin samaan vuokaan, joka on vuorattu uudella leivontapaperilla. Levitä pähkinäseos tasaisesti kakun päälle. Paista 15–18 minuuttia 180 celsiusasteessa. Kun kakku on valmis, siirrä se jäähtymään ritilälle.
- Kiehauta 2 kupillista maitoa kattilassa. Sekoita jäljellä olevaan maitoon munan keltuaiset, tavallinen ja vaniljasokeri sekä vehnäjauho. Kaada seos kiehuvaan maitoon ja vatkaa voimakkaasti, kunnes seos on hyvin paksun vanukkaan konsistenssia. Aseta sivuun jäähtymään.
- Vatkaa kulhossa voita sekoittimella kuohkeaksi, lisää sitten siihen jäähtynyt vanukas. Levitä kerma taikinan päälle ja ripottele päälle pähkinöitä. Aseta jääkaappiin ja tarjoile seuraavana päivänä.
