Jos syöt usein kinkkua kotona, olet todennäköisesti miettinyt useammin kuin kerran: mistä kinkun leikkaaminen kannattaa aloittaa? Ylhäältä vai alhaalta? Emme voi koskaan antaa yksiselitteistä vastausta, mutta totuus on, että väärä leikkaustapa voi pilata yhden espanjalaisen keittiön suurimmista herkkuista. Ja kyllä, oikea vastaus on olemassa. On tärkeää, mistä kohdasta kinkun leikkaat.
Sisällysluettelo
Asia on nimittäin niin, että vastaus ei ole se, mitä kaikki odottavat. Jos haluat lopettaa jouluisen riitelyn sukulaisten kanssa siitä, kuka on oikeassa, käytä vain seuraavaa ammattimaisten puunveistäjien tekniikkaa:
Mikä on lihakauppiaan salaisuus, jonka avulla voi määrittää, mistä kohdasta kinkun leikkaaminen kannattaa aloittaa?
Internet-kinkkukaupan Julianmartin.es asiantuntijoiden suosittelema vinkki on hyvin yksinkertainen. Ensinnäkin he selittävät, että ei ole tarkkaa tiedettä, ei ole yleispätevää kaavaa kinkun avaamiseen. Ei voida sanoa, että koko kinkku tulisi avata ylhäältä , eikä sitä samasta syystä tulisi aina avata alhaalta .
Nämä kinkun leikkaamisen mestarit vahvistavat, että kinkun käyttötapa on avainasemassa sen määrittämisessä, mistä kohdasta leikkaaminen kannattaa aloittaa. Näin ollen:
- Jos aiot syödä kinkun heti tai muutaman päivän kuluessa, leikkaaminen kannattaa aloittaa sääri ja , jolloin kinkku asetetaan kinkunjalustalle sorkka ylöspäin . Esimerkiksi voit avata kinkun joulun alussa, kun kotona on paljon vieraita. Yleensä se syödään hyvin nopeasti.
- Sen sijaan, jos oletamme, että kinkku riittää useiksi viikoiksi, on parempi laittaa se sorkka alaspäin ja aloittaa leikkaaminen sääreestä .
Tämä temppu ei ole sattumaa: sille on looginen selitys. Kinkussa on paksuin osa (mazza) ja kapein osa (babiglia). Näin ollen babiglia on aina aluksi hieman paistuneempi kuin mazza . Jos kinkkua on tarkoitus säilyttää pitkään ja alamme leikata sitä mazza-osasta, babiglia voi olla niin kova, että sitä on mahdotonta syödä, kun käännämme kinkun ympäri.
Muita vinkkejä ja suosituksia kinkun oikeaan leikkaamiseen.
Heti kun ymmärrät, miten kinkku asetetaan oikein leikkaamista varten, voit aloittaa työn. Jos sinulla on vähän kokemusta tästä asiasta, on hyödyllistä muistaa myös seuraavat perusvinkit:

- Valitse oikea veitsi: käytä terävää kinkkuveistä. Jos veitsi ei ole terävä, et voi leikata riittävän tarkasti. Tarvitset myös vihannesveitsen kuoren ja rasvan poistamiseen. Toinen tärkeä seikka: älä koskaan käytä kinkkuveistä mihinkään muuhun kuin leikkaamiseen.
- Kiinnitä kinkku tukevasti ja vakaasti: kinkunpidin ei saa heilua tai keikkua kinkkua leikatessa.
- Aloita leveimmästä kohdasta: aloita leikkaaminen kinkun leveimmästä kohdasta, jossa lihaa on eniten. Näin saat suurempia ja houkuttelevampia viipaleita.
- Leikkaa ohuiksi viipaleiksi: tee pitkiä, tasaisia viiltoja pitämällä veistä noin 30 asteen kulmassa kinkkuun nähden. Mitä ohuemmat viipaleet, sitä parempi.
- Säilytä kinkku hyvässä kunnossa : peitä leikkaamisen aikana paljaat lihan osat puhtaalla kankaalla tai elintarvikekalvolla, jotta se ei kuivu. Voit myös käyttää ensimmäistä paksua rasvakerrosta, joka poistuu kinkkua leikatessa, mutta ole varovainen säilytysolosuhteiden kanssa, koska aina on pieni riski homeen muodostumisesta, joka voi pilata kinkun.
