Hellävarainen ja tuoksuva pekoni juhlapäiville. Salaisuus on erityisessä marinadissa.

pekoni

Juhlapäivät ovat ihanteellinen hetki tarjota jotain erityistä kaupasta ostettujen lihatuotteiden sijaan. Kotitekoinen marinoitu pekoni on erinomainen vaihtoehto: tuoksuva, mehukas ja herkullisen karamellisoituneella kuorella. Näytämme sinulle, miten se valmistetaan.

Aloita lihan valmistelusta. Kuivaa pekoni huolellisesti paperipyyhkeellä, sitten hiero siihen suolaa, pippuria ja suosikkimausteitasi: majoraania, paprikaa (makeaa tai tulista) ja hienonnettua valkosipulia. Hiero mausteet kaikkiin koloihin ja rakoihin, mukaan lukien mahdolliset viillot. Anna pekonin levätä muutama minuutti, jotta mausteet ”sitoutuvat” lihaan.

Hellävarainen ja tuoksuva pekoni juhlapäiville. Salaisuus on erityisessä marinadissa.

Valmista sitten marinadi. Sekoita kulhossa hunaja ja oliiviöljy, lisää ruokalusikallinen tai kaksi sinappia ja tuoretta valkosipulia. Tuloksena on paksu, aromaattinen kastike, jonka maku on makean mausteinen. Maista – jos haluat makeamman maun, lisää hieman enemmän hunajaa; jos haluat mausteisemman maun, lisää ripaus sinappia. Laita pekoni astiaan tai vetoketjulliseen pussiin, kaada marinadi päälle ja sekoita huolellisesti. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi, mieluiten yöksi.

Hellävarainen ja tuoksuva pekoni juhlapäiville. Salaisuus on erityisessä marinadissa.

Seuraavana päivänä laita pekoni uuninkestävään astiaan nahka ylöspäin. Kaada liemi (kasvis-, kana- tai sianliemi) niin, että se peittää pekonin noin 1–2 cm. Peitä astia tiiviisti alumiinifoliolla ja laita uuniin, joka on lämmitetty 170 asteeseen. Paista noin 90 minuuttia, jotta liha pehmenee vähitellen menettämättä mehukkuuttaan.

Hellävarainen ja tuoksuva pekoni juhlapäiville. Salaisuus on erityisessä marinadissa.

Tämän jälkeen poista folio, nosta lämpötila noin 190–200 °C:een ja paista noin 45 minuuttia, kastelemalla pekonia säännöllisesti uunipellin pohjalta. Nahka tulee ruskistua ja marinadi karamellisoitua kauniisti. Paistamisen jälkeen anna lihan levätä 10–15 minuuttia ennen leikkaamista. Se voidaan tarjoilla juhlapöydässä kahdella tavalla: uunissa lämmitettynä paksuina viipaleina pääruokana (esimerkiksi paistettujen perunoiden ja kaalin kanssa) tai ohuina viipaleina kylmänä, lihaherkkujen valikoimassa, piparjuuren, sinapin ja suolakurkkujen kanssa. Molemmissa vaihtoehdoissa se ihastuttaa täyteläisellä aromillaan ja katoaa nopeasti lautaselta.