Juhlapäivät lähestyvät kovaa vauhtia, ja niiden mukana tuoksuvat kaneli, sitrushedelmät ja tietysti maki. Joulumakipiirakka on ollut jo vuosia olennainen osa joulua meidän kotona. Kaikki kysyvät aina, leivonko sitä. Sain tämän reseptin monta vuotta sitten Poznanista kotoisin olevalta tädiltäni, joka piti sitä silmäteränään. Tämä herkkä ja tuoksuva herkku on vakava kilpailija perinteiselle unikonsiirupirullalle.
Sisällysluettelo
Poppukakku oli tätini käsissä aina täydellisen kosteaa, mutta ei raskasta. Vuosien kuluttua sain tietää, että hänen salainen ainesosansa oli vanukas. Kun käytin hänen reseptiään ensimmäisen kerran, koko kakku katosi päivässä.
![]()
Poppusiemenet ovat olennainen osa joulua.
Vuosisatojen ajan makkakukkasiemenet ovat olleet erityisessä asemassa keittiössä, etenkin juhlapyhinä . Muinaisissa uskomuksissa ne symboloivat runsautta, hedelmällisyyttä ja vaurautta. Niiden lisääminen ruokiin takasi perheelle hyvinvoinnin tulevana vuonna. Kansanperinteessä makkakukansiemeniä jopa ripoteltiin taskuissa tai levitettiin ympäri taloa, koska uskottiin niiden tuovan suojaa ja onnea. Ei ole yllättävää, että ne ovat löytäneet pysyvän paikkansa joulupöydän kutjissa tai makkakukulissa ainesosana, joka herättää toivoa rauhallisesta ja hedelmällisestä vuodesta.
Myös kulinaarisesta näkökulmasta unikonsiemenet ovat erittäin arvokkaita . Ne ovat runsaasti kuitua, hyödyllisiä rasvoja ja mineraaleja, kuten kalsiumia, magnesiumia ja rautaa. Niiden herkkä pähkinäinen maku sopii täydellisesti kuivattujen hedelmien ja hunajan kanssa, luoden ainutlaatuisen jouluisen aromin. Monet yhdistävät tämän aromin yksinomaan jouluun. Tämän ansiosta unikonsiemenet eivät vain täydentä perinteitä, vaan antavat myös juhlapiirakoille syvän, luonnollisen maun.

Joulumakipiirakka – resepti
Tätini sanoi aina, että hyvä joulumakipiirakka alkaa kärsivällisyydestä . Sekä piirakka että makitäyte on jäähdytettävä huolellisesti ennen paistamista. Ainoa asia, joka on tehtävä nopeasti, on taikinan vaivaaminen, jotta se ei ehdi lämmetä.
Ainekset:
Kakku:
- 160 g voita;
- 120 g hienoa sokeria;
- 300 g vehnäjauhoja;
- 2 munaa;
- 1 tl leivinjauhetta.
Unikkatäyte:
- 1 vaniljapuuro;
- 1400 ml maitoa;
- 200 ml rasvaista kermaa 18 %;
- 500 g kuivattuja unikonsiemeniä;
- 200 g tomusokeria;
- 1 rkl hunajaa;
- noin 200 g kuivattuja hedelmiä (rusinoita, saksanpähkinöitä, manteleita);
- muutama tippa manteliaromia.
![]()
Valmistusohje:
Aloita taikinan valmistamisesta. Siivilöi jauhot ja leivinjauhe työpinnalle. Tee keskelle syvennys. Lisää munat, sokeri ja paloiteltu voi. Vaivaa nopeasti tasaiseksi. Taikina ei saa olla liian lämmin. Jaa taikina kahtia, pyöritä kaksi palloa, kääri elintarvikekalvoon ja laita jääkaappiin.
Hauduta kuivat unikonsiemenet litrassa maitoa ja keitä hiljalleen tunnin ajan. Anna sitten niiden jäähtyä kokonaan ja jauha ne kahdesti lihamyllyssä. Unikon siemenet tulee olla kylmiä, koska kuumat siemenet tukkivat lihamyllyn.
Keitä vanukas 400 ml:ssa maitoa ja anna sen jäähtyä hieman. Sekoita sitten jauhetut unikonsiemenet jäähtyneeseen vanukkaan, lisää tomusokeri, hunaja, kerma, uute ja kuivatut hedelmät. Seoksen tulee olla melko nestemäinen.
Vuoraa leivontavuoka (24 x 24 cm) leivontapaperilla, ota yksi osa taikinaa jääkaapista, kauli se ja aseta vuoan pohjalle. Paista pohjaa 15 minuuttia 180 °C:n (350 °F) uunissa. Kaada sitten unikonsiemen täyte paistetun taikinan päälle. Kauli jäljellä oleva taikina ja leikkaa se suikaleiksi, jotka asetat ristikkomuotoon täytteen päälle. Laita taikina 180 °C (350 °F) uuniin ja paista noin 50–55 minuuttia. Anna kakun jäähtyä uunin oven ollessa raollaan. Ota kakku uunista ja leikkaa vasta, kun se on täysin jäähtynyt.
