Jouluna valmistetut kaalipaistit, jotka on täytetty lihalla, viljalla ja sienillä, ovat ruokalaji, joka yhdistyy kotiin, juhliin ja perinteisiin. Herkullisten kaalilehtien, tuoksuvan täytteen ja hitaan hauduttamisen yhdistelmä antaa ruokalajille syvän, täyteläisen maun.
Sisällysluettelo
Sisällä on ainutlaatuinen täyte: jauheliha yhdistettynä tattariin ja kahteen sienilajiin: kuivattuihin sieniin, jotka antavat juhlavan, metsän tuoksun, ja tuoreisiin herkkusieniin, jotka lisäävät mehukkuutta. Mausteina sipuli, meirami ja pippuri luovat todellisen talvisen, tuoksuvan yhdistelmän. Haudutettuna kevyessä sienikastikkeessa kaalipaistit saavat poikkeuksellisen pehmeän ja juhlavan maun.
Joulukaalipaistit lihalla, viljalla ja sienillä ovat klassikko, joka maistuu aina siltä, miltä joulun pitäisi maistua: täyteläiseltä, tuoksulta ja sielukkaalta.
Ainekset:
- 1 pieni kaalipää
- 0,5 kg jauhettua sianlihaa
- 1 muna
- 100 g tattarijauhoja
- 50 g kuivattuja metsäsieniä
- 100 g sieniä
- 1 sipuli
- 1 rkl voita
- Mausteet: suola, pippuri, jauhettu makea paprika, jauhettu kuuma paprika, meirami, muskottipähkinä.
Kastike:
- 300 ml lientä
- 20 dkg sieniä
- 1 sipuli
- 1/3 kupillista 30 % kermaa
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 1 rkl voita
- öljyä paistamiseen

RESEPTI:
Keitä kaali suolavedessä, jaa lehtiin ja poista varovasti paksut lehtisuonet.
Valmista täyte. Kaada kuivatut sienet kiehuvalla vedellä ja jätä noin tunniksi.
Tämän jälkeen kaada vesi pois sienistä ja leikkaa ne pieniksi paloiksi.
Raasta sienet karkealla raastimella.
Leikkaa sipuli kuutioiksi ja paista ruokalusikallisessa voissa.
Kun sipuli on muuttunut läpikuultavaksi, lisää raastetut sienet.
Paista kaikkia aineksia sekoittaen usein, kunnes sienet ovat ruskistuneet ja kaikki neste on haihtunut.
Lisää liotetut ja hienonnetut kuivatut sienet, sekoita ja paista muutama minuutti. Aseta sivuun jäähtymään.
Keitä vilja pakkauksen ohjeiden mukaan ja siivilöi.
Laita jauheliha kulhoon, lisää tattarijauho, paistetut sienet, vatkaa muna ja mausta maun mukaan. Täytteen tulee olla riittävän aromaattinen. Sekoita kaikki huolellisesti.
Laita jokaiselle kaalilehdelle noin kaksi ruokalusikallista täytettä.
Ensin taivutetaan reunat sisäänpäin ja sitten käännetään ne alhaalta ylöspäin.
Kuumenna pieni määrä öljyä pannulla ja paista kuutioitu sipuli. Kun sipuli on muuttunut läpikuultavaksi, lisää hienonnetut sienet ja paista, kunnes ne ovat kullanruskeita.
Siirrä paistetut sienet lautaselle, sulata voita pannulla, lisää kaalipaistit ja paista hieman. Käännä ne sitten varovasti ympäri ja paista hieman toiselta puolelta.
Kaada kaikki liemi, kiehauta ja vähennä lämpöä minimiin.
Lisää esipaistetut sienet ja hauduta kannen alla noin 30 minuuttia.
Tämän jälkeen siirrä kaalipaistit lautaselle. Lisää ruokalusikallinen jauhoja ja muutama ruokalusikallinen terävää kastiketta pannusta kermaan ja sekoita. Kaada seos pannulle, sekoita ja kiehauta.
Kun kastike on sakeutunut, lisää kaalipaistit takaisin ja hauduta kaikkea hiljalleen noin 10 minuuttia.
