Joulun varenikit

varenikit

Kuivatut varenikit, joissa on kaali- ja sienitäyte, ovat erittäin suosittuja jouluna, samoin kuin paistettu karppi, uunissa paistettu pekoni, inkivääri-piparkakut ja silli jouluaattona. Katsotaanpa, miten valmistetaan varenikit, joissa on hapankaali- ja sienitäyte, ja mikä resepti on helpompi.

Joulun varenikit

Täytevaihtoehdot – minkä täytteen valita vaarikoihin?

Kotitekoisten vaarikojen maku on tuttu jo kauan, sillä ensimmäiset vaarikot ilmestyivät jo 1200-luvulla. Vaarikat ovat, kuten paistettu karppi, paistettu pekoni tai silli jouluna, tuttu juhlaruoka. Mutta onko joulu ainoa aika, jolloin vaivattomat ilmestyvät pöytäämme erilaisina muunnoksina?

Vaivattomat ovat vain joustavaa, ohutta taikinaa, joka pysyy koossa ja täytetään. Vaivattomien taikina valmistetaan ruis-, vehnä-, tattari-, maissi- ja jopa riisijauhosta. Käytetään myös vettä, munia, hiivaa ja rasvaa, kuten silavaa, voita tai kasviöljyä.

Joulun varenikit

Varenikit voidaan täyttää monenlaisilla täytteillä, esimerkiksi hapankaalilla ja sienillä, lihalla, hedelmillä tai varenikien täytteellä. On myös syytä huomata, että vaarikat voivat olla hyvin erilaisia muotoja. Niitä on pussien, kolmioiden, kartioiden tai puolipyörien muodossa.

Tarjoilutavat – Kuinka tarjoilla kotitekoisia vaarikoita

Vaarikat voivat vaihdella paitsi täytteen, myös tarjoilutavan suhteen. On kolme pääasiallista tarjoilutapaa: keitetyt, paistetut ja paistettuja. Yleensä kaikki vaarikat tulisi kuitenkin valmistaa taikinan vaivaamisen, täytteen lisäämisen ja reunojen sulkemisen jälkeen.

Joulun varenikit

Keitetyt vaarikat täytetään useimmiten hedelmillä ja tarjoillaan jälkiruokana. Ne voidaan ripotella sokerilla tai kaataa päälle makeaa kermaa. Perinteiset vaarikat kaalilla ja sienillä keitetään myös ensin ja paistetaan tai paistetaan uunissa, mikä antaa taikinan ulkopinnalle rapean tekstuurin, joka kontrastoi täydellisesti herkän sisäosan kanssa. Muista, että vaarikat, joissa ei ole makeaa täytettä, tarjoillaan kuumina.