Hosomaki on yksi yksinkertaisimmista ja tunnetuimmista sushi-tyypeistä. Se on ohut rulla, jonka keskellä on yksi ainesosa, yleensä lohi, tonnikala, kurkku tai marinoitu daikon-retiisi. Nimi puhuu puolestaan: hosomaki tarkoittaa ”ohut” ja maki ‘rulla’, joten se tarkoittaa kirjaimellisesti ”ohut rulla”. Ajatuksena on, että päämaku on puhdas ja selkeä, ilman ylimääräisiä lisäaineita. Toisin kuin futomaki, jotka ovat paljon paksumpia, hosomaki sisältää vain vähän riisiä, ohuen kerroksen nori-merilevää ja hyvin selkeästi erottuvan keskikohdan.
Sisällysluettelo
Hosomaki on yksi helpoimmista makirullista valmistaa kotona, koska se ei vaadi erityisiä taitoja. Se on paras sushi-tyyppi aloittelijoille , joka sopii erinomaisesti itseluottamuksen kartuttamiseen ennen siirtymistä suurempiin rullisiin tai useampia ainesosia sisältäviin rullisiin.

Ainekset
8 annosta
- Raaka sushi-riisi200 g
- Riisiviinietikka60 ml
- Sokeri 30 g
- Suola5 g
- Pala kombu-merilevää
- Marinoitua naurista2
- Lohi50 g
- Tuore tonnikala50 g
- Kurkku, kaksi suikaletta
Kuinka valmistaa hosomaki
Vaikeustaso: helppo
- Kokonaismenoaika 1 h 15 min
- Yksityiskohdat1 h 15 min
Riisin valmistamiseksi huuhtele se huolellisesti, kunnes vesi on kirkasta. Keitä sitten sekoittamalla kaksi osaa vettä, yksi osa riisiä ja pala kombu-merilevää . Kombu-merilevää ei tarvitse poistaa. Kun vesi kiehuu, peitä kattila kannella, vähennä lämpöä ja keitä noin 12 minuuttia tai kunnes riisi on imenyt kaiken veden. Anna sitten sen seistä vielä 10 minuuttia kannen ollessa kiinni.
Sillä välin sekoita kastike 4 ruokalusikallisesta riisiviinietikkaa, 2 ruokalusikallisesta sokeria ja 1 teelusikallisesta suolaa. Kun riisi on jäähtynyt, kaada kastike riisin päälle ja sekoita varovasti, kunnes se on kiiltävä ja hieman tahmea.
Hosomakin valmistamiseksi leikkaa nori-arkit kahtia. Leikkaa lohi, tonnikala tai kurkku noin 1 cm paksuisiksi pitkiksi suikaleiksi. Marinoitu daikon-retiisi on jo leikattu suikaleiksi, joten sitä voi käyttää suoraan leikkaamatta. Aseta puolet norilevystä bambumattoon, levitä sen päälle ohut kerros riisiä, jättäen reunan yläosaan, ja aseta kalasuikale keskelle. Kääri rulla maton avulla, sulje pää kostuttamalla sitä hieman ja leikkaa rulla terävällä, hieman kostealla veitsellä. Grillattu kala: salaisuudet, joilla vältät tarttumisen ja saat rapean kuoren.

Mitä tarjoilla hosomakin kanssa
Hosomakia tarjoillaan yleensä soijakastikkeen , pienen määrän wasabin ja marinoidun inkiväärin kanssa, jotka auttavat virkistämään makuhermoja suupalojen välillä. Ne sopivat myös erinomaisesti pienen miso-keiton tai merilevä-salaatin kanssa, mikä tekee ateriasta täyttävämmän . Jos valmistat useita erilaisia täytteitä (esimerkiksi lohi, kurkku, tonnikala ja marinoitu daikon-retiisi), voit tarjoilla ne yhdessä yksinkertaisena kotitekoisen sushin valikoimana, joka sopii erinomaisesti jaettavaksi ystävien kanssa.

