Marmeladikeksit. Leivo ne joululahjaksi läheisillesi.

Marmeladikeksit

Tuoksuvat, rapeat, aromikkaat, ja sisällä on kaunis hedelmäinen ”ikkuna”. Nämä marmeladikeksit sopivat erinomaisesti juhliin tai lahjaksi kauniissa laatikossa. Inspiraationa on toiminut itävaltalainen Linzer Augen -leivonnainen, mutta meidän reseptissä on lisätty kanelia.

Linzer Augen – resepti marmeladilla täytetyille murokeksille

Linzer Augen -keksit ovat klassisia ja ihania joululeivonnaisia. Niiden historia juontaa juurensa Itävallasta, ja nimi viittaa kuuluisaan Linzer-kakkuun, joka on murokeksi manteleilla ja hillolla. Nämä keksit ovat tyypillisesti ”ikkunan” muotoisia – ne koostuvat kahdesta muroleivoksesta (tai tähdestä), joista kummassakin on yläosaan leikattu pieni silmä, sydän tai tähti. Paistamisen jälkeen ne yhdistetään kerroksella paksua vadelma- tai mustaherukkahilloa, joka näkyy aukon läpi. Ne ovat öljyisiä, herkullisia ja helppoja valmistaa – ihanteellisia jouluiseen teekutsuun. Reseptissämme käytetään hieman erilaista aromiainetta – kanelia mantelin sijaan.Marmeladikeksit. Leivo ne joululahjaksi läheisillesi.

Marmeladikeksit – resepti

Ainekset:

  • 250 g vehnäjauhoja,
  • 100 g tomusokeria,
  • 150 g voita,
  • muna,
  • pussi kanelisokeria,
  • 1/2 tl kanelia,
  • ripaus suolaa,
  • 1/2 kuppia marmeladia (täytteeksi),
  • noin tusina puolikkaita saksanpähkinöitä – haluttaessa koristeeksi.

Valmistusohje:Marmeladikeksit. Leivo ne joululahjaksi läheisillesi.

1. Laita jauhot, tomusokeri, kanelisokeri, kaneli ja ripaus suolaa kulhoon. Lisää paloiteltu kylmä voi ja muna. Vaivaa nopeasti tasainen taikina. Kääri taikina elintarvikekalvoon ja laita jääkaappiin tunniksi.

2. Kauli jäähdytetty taikina 3–4 mm:n paksuiseksi. Leikkaa keksit muotilla (esimerkiksi sydämet, ympyrät, tähdet). Aseta puolet kekseistä leivinpaperilla peitetylle uunipelille. Leikkaa toiseen puoliskoon ”ikkunat” (esimerkiksi muotilla). Paista 200 °C:ssa noin 10 minuuttia, kunnes keksit ovat hieman kullanruskeita.

3. Ota uunista ja anna jäähtyä kokonaan.

4. Levitä ohut kerros hilloa kaikille kekseille. Peitä ikkunakeksillä painamalla kevyesti.