Parhaat kokit paistavat karpin yksinomaan tässä rasvassa. Se ei tartu kiinni eikä muuta makua.

karpin

Karpin paikka on tietysti joka vuosi kunnialla joulupöydässä. Valitettavasti sen valmistus jättää joskus toivomisen varaa, usein väärän paistotavan ja ennen kaikkea sopimattoman rasvan valinnan vuoksi. Kannattaa käyttää hieman aikaa selvittääkseen, mikä rasva sopii parhaiten herkullisen illallisen valmistamiseen.

Paneroituna ja paistettuna herkulliseksi kullanruskeaksi karppi erottuu muista kasvisruoista ja on yksi illallisen tärkeimmistä herkkuista. Sen oikeaan valmistamiseen on kiinnitettävä huomiota muutamiin yksityiskohtiin. Paistamistapa on ratkaisevan tärkeä, mukaan lukien oikean rasvan valinta, ja yksi niistä on kokkien suosikkimenetelmä.

Parhaat kokit paistavat karpin yksinomaan tässä rasvassa. Se ei tartu kiinni eikä muuta makua.

Kuinka valmistaa kala paistamista varten

Ennen paistamista on kuitenkin tärkeää varmistaa, että kala on valmistettu oikein. Karppi on parasta leikata suikaleiksi, koska luulliset palat säilyttävät mehukkuuden ja maun. Leikkaamisen jälkeen kala voidaan paneroida ja paistaa heti, mutta jos haluat saada täyteläisemmän maun, kannattaa marinoida kala esimerkiksi maidossa tai kirnupiimässä yön yli, mikä pehmentää kalan tyypillistä hajua ja makua. Valmistettu kala tulee jäähdyttää jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai yön yli. Muista kuivata ja leivittää kala ennen paistamista – ensin jauhoissa, sitten munassa ja lopuksi leivänmurussa.

Parhaat kokit paistavat karpin yksinomaan tässä rasvassa. Se ei tartu kiinni eikä muuta makua.

Minkä rasvan valitsen?

Oikein valmistettu kala sopii paistamiseen. Valitessasi öljyä, kiinnitä huomiota sen savupisteeseen ja neutraaliin makuun, joka ei peitä karpin aromia. Rypsiöljy on paras valinta. Korkean savupisteen ansiosta karppi ei tartu paistamisen aikana edes korkeissa lämpötiloissa, mikä takaa tasaisen paistumisen ja rapean kuoren.

Tavallista voita ei suositella, koska se palaa helposti ja voi peittää kalan maun. Vaihtoehtona on sulatettu voi – sen savupiste on korkea (korkeampi kuin tavallisella voilla), joten se ei pala niin helposti eikä anna kalalle terävää, voimakasta makua. Toinen huono vaihtoehto on auringonkukkaöljy, joka palaa helpommin korkeissa lämpötiloissa ja voi jättää epämiellyttävän jälkimaku kalan paistamisen jälkeen. Vältä myös margariinia – se sisältää vettä ja lisäaineita, jotka aiheuttavat roiskeita paistamisen aikana.

Parhaat kokit paistavat karpin yksinomaan tässä rasvassa. Se ei tartu kiinni eikä muuta makua.

Kuinka paistaa karppi?

Paista karppi runsaassa määrin rypsiöljyssä. Palat tulee upottaa osittain rasvaan, puoliksi tai hieman yli, jotta lämpö jakautuu tasaisesti koko kalaan. Paistamisen jälkeen aseta kala paperipyyhkeelle, jotta ylimääräinen rasva ei peitä makua. Tuloksena saat täydellisen rapean kuoren ja murean, mehevän lihan, ja karppi tulee varmasti olemaan unohtumaton koriste jouluillallisellasi .