Juustokakun ja unikakun välillä on todella vaikea valita. Entä jos yhdistää ne yhdeksi kokonaisuudeksi? Silloin saadaan maailman paras leivonnainen, jossa yhdistyvät ilmava juustotäyte ja tiivis unikakku. Tämä piirakka on tullut olennainen osa Podkarpatians kulinaarista taidetta. Kun tiedät reseptin, voit tarjoilla sen juhlapöydässäsi tänä vuonna.
Sisällysluettelo
Monet ovat kuulleet seromakovetsista – piirakasta, jossa yhdistyvät juusto- ja makkaratäyte. Tällä kertaa esittelemme reseptin pähkinätäytteiselle piirakalle. Kyseessä on placek żeszowiaczek, joka on lisätty perinteisten tuotteiden luetteloon kategoriassa ”Podkarpackie-voivodikunnan leipomo- ja konditoriatuotteet” . Se sopii erinomaisesti tuleviin joulujuhliin.![]()
Ainekset żeszowiaczek-kakkuun
Kuten jo mainittiin, Žešovjak-kakku sisältää kolme täytettä: juustoa, unikonsiemeniä ja pähkinöitä. Se valmistetaan perinteisestä murotaikinasta . Se on paitsi erittäin maukas, myös kaunis kattauksessa, joten sen valmistamiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä se sopii erinomaisesti juhliin ja erityistilaisuuksiin.
Mitä aineksia tarvitsemme Žešovjak-kakun valmistamiseen?
Murotaikina:
- 2 kupillista vehnäjauhoja;
- 1/2 kupillista sokeria;
- 2 munaa;
- 100 g voita;
- 1 rkl smetanaa;
- 2 tl leivinjauhetta.
Juustotäyte:
- 500 g juustokakkua varten tarkoitettua tuorejuustoa;
- 50 g rusinoita;
- 40 g kermapuddingia;
- 3 munaa;
- 3/4 kupillista sokeria;
- 1 rkl vehnäjauhoja.
Poppumajapähkinä-täyte:
- 200 g jauhettuja poppumajapähkinöitä;
- 100 g voita;
- 2 munaa;
- 1 kuppi kiehuvaa vettä;
- 1/2 kuppia sokeria;
- 1/2 tl manteliuutetta.
Maapähkinävoi:
- 300 g jauhettuja saksanpähkinöitä;
- 3 munaa;
- 1/2 kupillista sokeria;
- 3 ruokalusikallista leivänmuruja;
- 1 ruokalusikallinen vehnäjauhoja;
- 1/2 teelusikallista kanelia.

Vaiheittainen resepti kakulle ”Zheshovyak”
1. Murotaikina
Laita jauhot, sokeri ja leivinjauhe isoon kulhoon. Lisää kuutioiksi leikattu voi. Sekoita kaikki ainekset sormillasi, kunnes muodostuu hienoja murusia. Lisää sitten munat, kaada kerma ja vaivaa taikina tasaiseksi massaksi. Kääri taikina elintarvikekalvoon ja laita jääkaappiin 60 minuutiksi . Tämän jälkeen kauli taikina, aseta se leivinpaperilla peitetylle uunipelille ja puhkaise haarukalla.
2. Juustomassa
Erota keltuaiset valkuaisista ja laita ne kulhoon yhdessä rahkan, sokerin ja vaniljakastikejauheen kanssa. Sekoita lyhyesti hitaalla nopeudella, kunnes massa on tasainen. Vatkaa valkuaiset erillisessä kulhossa, kunnes ne muodostavat kiinteät huiput, ja lisää ne vähitellen muihin aineksiin sekoittaen jatkuvasti. Lisää lopuksi jauhoilla ripotellut rusinat ja sekoita ne varovasti seokseen .
3. Unikonsiemen täyte
Kaada unikonsiemenet kulhoon, kaada kiehuvaa vettä päälle ja jätä 30 minuutiksi . Lisää sitten muut ainekset ja sekoita tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi.
4. Maapähkinävoi
Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa tasaiseksi massaksi.
5. Paistaminen
Levitä makkaseos, sitten juustoseos ja lopuksi pähkinäseos vuorotellen murotaikinaan. Paista Žešuvak-kakku uunissa, joka on esilämmitetty 180 asteeseen (350 Fahrenheit-astetta), 50 minuuttia.
