Muta-karppi on epämiellyttävä ruokalaji, mutta sitä tulisi syödä ainakin kerran vuodessa, jouluaattona. Maito ei riitä poistamaan epämiellyttävää hajua, jota monet eivät pidä. Tänä vuonna hyvin suunnitellun marinadin ansiosta onnistut ”murtamaan kirouksen”. Jos se vain osaisi puhua ihmisen äänellä, se sanoisi, että ei ole enää mitään pelättävää.
Sisällysluettelo
Karppi on jo vuosia ollut huonossa maineessa, mutta se on usein liioiteltua. Myytäväksi tarkoitettu kala, jota pidetään myyjien tarjoamissa puhtaissa, suodatetuissa akvaarioissa, menettää yleensä ei-toivotun maun. Ehkä tämä on ensimmäinen jouluaatto moniin vuosiin, jolloin karppi on todella maukasta – eikä kukaan teeskentele pitävänsä siitä.

Mistä karpin mutamaku tulee?
Stereotypioiden vastaisesti tämä kala ei syö pelkästään mutaa. Sen ruokavalioon kuuluvat hyönteisten toukat, äyriäiset, kasvit ja levät. Karpilla on luonnollinen mutamaku, koska se ui sameassa vedessä ja pysyttelee mieluummin pohjalla. Kalan mutamainen maku voimistuu stressin, mukaan lukien myyntiä varten pyydystämisen olosuhteiden muutoksen, vaikutuksesta. Tämä johtaa kortisolin ja huomattavan määrän maitohapon tuotantoon, joka happamoittaa lihan. Kaikki tämä yhdessä antaa karpille mutaisen hajun ja maun.
Tämä marinadi mutassa marinoitua karppia varten neutraloi mutan maun ja vahvistaa kalan makua. Se on kuiva marinadi, jossa ei ole öljyä. Jopa tämän kalan suhteen skeptisimmätkin haluavat syödä vielä palan jouluaattona. Voidaan sanoa, että jouluinen ihme on tapahtunut.
Tämän marinadin perustana on runsaasti sipulia ja tuoretta korianteria. Juuri ne, eikä maito, poistavat kaikki epämiellyttävät maut ja hajut. Älä korvaa tuoretta korianteria kuivatulla – sen jälkimaku on voimakkaampi. Voit käyttää pakastettua korianteria, sulata se vain etukäteen.

Marinadi-resepti mutaiselle karpille
Ainekset:
- 10 karpin kellokalaa
- 1 nippu korianteria
- 2 keskikokoista sipulia
- 1 teelusikallinen kanamausteita
Ainekset panerointiin:
- 2 munaa
- 1/3 lasillista maitoa
- leivänmuruja tai panko-jauhoja
- suolaa maun mukaan
Lisäksi: rypsiöljyä tai sulatettua voita paistamiseen.
Valmistusohje:
- Leikkaa sipulit kuutioiksi. Laita ne kulhoon.
- Lisää mausteiden sekoitus ja sekoita. Hiero marinadi jokaiseen karpinpalaa. Leikkaa nippu korianteria kahtia (varret mukaan lukien) ja murskaa varret kevyesti veitsen kahvalla (niin ne antavat enemmän aromia).
- Pyöritä kalaa kaikilta puolilta korianterinoksissa ja levitä se kulhon pohjalle.
- Peitä kulho elintarvikekalvolla ja laita jääkaappiin 1-2 päiväksi (mieluummin kahdeksi).
1-2 päivän kuluttua poista sipuli ja korianteri, vatkaa sitten 2 munaa 80 ml:n maidon ja ripauksen suolan kanssa. Kasta marinoidut karppipalat tähän seokseen, pyöritä ne sitten leivänmurussa ja paista erittäin kuumassa öljyssä tai sulatetussa voissa, kunnes ne ovat kullanruskeita molemmin puolin. Pannussa on oltava tarpeeksi rasvaa peittämään koko pohja ja vähintään 1/3 kalan korkeudesta. Aseta paistetut karppipalat paperipyyhkeelle ylimääräisen rasvan poistamiseksi ja jaa ne välittömästi lautasille tai siirrä ne yhteiseen astiaan ja tarjoile lämpiminä.

