Perinteinen jouluinen kompott valmistetaan kuivatuista hedelmistä ja hunajasta. Se kannattaa rikastaa mausteilla. Voit myös lisätä sitrushedelmiä. Sitruunamehu pehmentää perinteisen kompotin makua, ja appelsiinit näyttävät kauniilta lasissa.
Sisällysluettelo
Siitä lähtien, kun lisäsin sitrushedelmiä perinteiseen joulukompotiin, olen aina valmistanut sen juuri näin. Nämä ainesosat täydentävät juoman makua erinomaisesti ja tekevät siitä vieläkin maukkaamman.
Aluksi vanhemmat perheenjäsenet vastustivat hieman tätä modernisoitua versiota, mutta nyt jopa isoäitini sanoo, että minun kompotti on paras.
Kompotti jouluillalliselle – ainesosaluettelo
- 150 g kuivattuja omenoita,
- 150 g kuivattuja päärynöitä,
- 150 g kuivattuja luumuja,
- 50 g kuivattuja karpaloita,
- 2 kanelitankoa,
- ½ teelusikallista neilikkaa,
- 1 tähtianis,
- 1 pieni appelsiini,
- puolen sitruunan mehu,
- 1 rkl hunajaa (tai enemmän, maun mukaan),
- 2 litraa vettä.

Joulun aattona nautittava kompotti – miten se valmistetaan?
Laita pestyt kuivatut hedelmät kattilaan. Lisää neilikka, kaneli ja anis. Kaada kylmää vettä.
Kiehauta vesi. Vähennä lämpöä minimiin. Keitä hitaalla lämmöllä, osittain kannella peitettynä, noin 20-30 minuuttia (hedelmien tulee pehmetä, mutta ei hajota).
Sillä välin pese appelsiini huolellisesti ja leikkaa se viipaleiksi. Lisää ne kattilaan muutama minuutti ennen kompotin valmistumisen loppua.
Mausta kompotti sitruunamehulla ja hunajalla. Jätä se muutamaksi tunniksi, mieluiten yöksi.
Siivilöi kompotti. Halutessasi voit jättää siihen hieman hedelmiä (appelsiiniviipaleet toimivat koristeena). Tarjoile jäljellä olevat hedelmät erikseen alkupalana.
