Valmista glögi tai punssi! Tämä mantelispekulakakku on luotu syötäväksi. Kokeile valmistaa sitä!
Sisällysluettelo
Jos spekulatius-keksit ja -leivonnaiset kuuluvat suosikkimakeisiisi, tämä mantelispekulatius-kakku on sinulle täydellinen valinta. Runsaiden spekulatius-palojen, suklaalastujen ja jauhettujen manteleiden ansiosta se kilpailee helposti muiden keksien ja joululeivonnaisten kanssa. Kokeile itse!

Spekulatius-mantelikakun resepti
Spekulatius: Nämä mausteiset keksit ovat yksi suosikkijoulunherkuistani. Voisin syödä niitä aamulla, päivällä ja illalla adventin aikana. Viimeksi söin niitä aamiaiseksi, lounaaksi ja illalliseksi muutama vuosi sitten, kun minua yhtäkkiä valtasi halu syödä maissimuroja, joissa oli pähkinä-suklaata. Pakkaus tyhjeni nopeammin kuin ehdin sanoa ”nougatpalat”. Mutta palataanpa spekulosiin.
Vaikka rakastan näitä keksejä, pieni vaihtelu silloin tällöin ei ole pahitteeksi. En kuitenkaan halua luopua niiden mausta. On hienoa, että spekulakeksejä voi käyttää myös kakkujen resepteissä!
Mantelit, olivatpa ne jauhettuja erilaisissa kekseissä tai paahdettuja, yhdistyvät minulle aina jouluun. Näiden kahden yhdistelmä tekee tästä mantelikakusta spekulaksen kanssa herkullisen. Jos pidät suklaasta, voit lisätä taikinaan jopa hieman suklaalastuja. Murskatut spekulakeksit taikinaan lisäävät rapeaa makua. Herkullista!

Mantelikakku spekulaksen kanssa
Ainekset
- 200 g voita
- 180 g ruskeaa sokeria
- 1 vaniljatanko, siemenet
- 1/2 orgaanista appelsiininkuorta
- 1 ripaus suolaa
- 4 munaa M
- 350 g jauhettua mantelia
- 1 tl spekulaksen mausteita
- 2 tl leivinjauhetta
- 150 ml maitoa
- 100 g spekulakeksejä
- 80 g suklaalastuja (haluttaessa)
Valmistelu
- Kuumenna uuni 180 °C:een (ylä-/alalämmitys).
- Voitele leipämuotti voilla tai peitä se leivinpaperilla.
- Vatkaa pehmennetty voi, ruskea sokeri ja vaniljauute kuohkeaksi massaksi.
- Lisää vuorotellen appelsiininkuori, ripaus suolaa ja munat, sekoita huolellisesti.
- Sekoita erillisessä kulhossa jauhetut mantelit, spekulatius-mausteet ja leivinjauhe.
- Siivilöi kuivat ainekset vähitellen voin ja munien seokseen ja kaada maito seokseen sekoittaen, kunnes saat tasaisen taikinan.
- Murskaa spekulakeksit ja sekoita ne varovasti taikinaan.
- Halutessasi voit lisätä myös suklaahippuja ja sekoittaa.
- Kaada taikina tasaisesti valmistettuun leivontamuottiin ja tasoita pinta.
- Paista kakkua noin 50–60 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys hammastikulla.
- Anna kakun jäähtyä muotissa 10 minuuttia, ota sitten muotista ja siirrä jäähtymään ritilälle.

