Tänä vuonna valmistamme jouluksi klassisia täytettyjä rullia ja tarjoilemme ne täyteläisen kastikkeen kera. Tässä on resepti.
Sisällysluettelo
Mitä valmistat jouluillalliseksi? Perinteisesti ankkaa tai hanhea? Entäpä rullat? Baconilla, sinapilla ja suolakurkkuilla täytetyt ja kullanruskeaksi paistetut nämä kulinaariset mestariteokset sopivat täydellisesti juhlaillalliselle. Oikealla reseptillä niiden valmistaminen on helpompaa kuin luulet.

Näin valmistetaan rullat.
Rullat olivat yksi niistä ruoista, joita isoäitini valmisti vain erityistilaisuuksiin. Hän valitsi aina huolellisesti lihan, levitti sen päälle runsaasti sinappia, lisäsi silputtua sipulia, palan pekonia ja suolakurkkua, rullasi pieniksi rulliksi, jotka hän sitten paistoi pannulla, kunnes liha sai täyteläisen, paistetun maun. Se oli välttämätöntä kastikkeen vuoksi, hän aina korosti. Ja todellakin, täyteläinen, tumma kastike oli aina koko ruokalajin paras osa.
Jos haluatte monipuolistaa jouluillallistanne ja ette ehkä halua kalaa, rullat ovat erinomainen vaihtoehto. Tarjoile ne punakaalin ja perunaknödelien kanssa, jotka sopivat täydellisesti imemään herkullista kastiketta.
Rullien valmistaminen on helpompaa kuin miltä näyttää. Kun ostat lihaa, varmista, että se on korkealaatuista. Aseta yksittäiset rullat eteesi, mausta suolalla ja pippurilla ja levitä sitten ohut kerros sinappia. Lisää päälle pekoni, hienonnettu sipuli ja neljännes marinoitua kurkkua. Kääri rullat tiukasti ja kiinnitä ne erityisillä kiinnikkeillä, jotta ne eivät hajoa paistamisen aikana. Kiinnikkeitä voi käyttää useita kertoja.
Sitten alkaa ruoanlaiton miellyttävin osa. Kuumenna sulatettu voi valurautapannussa ja paista liha hyvin joka puolelta. Sen päälle tulee muodostua kaunis kuori, mutta se ei saa palaa. Ota liha pois ja valmista kastike paistamisen aikana syntyneestä mehusta, vihanneksista ja mausteista. Hauduta rullia kastikkeessa, kunnes liha on pehmeää.

Ainekset
- 2 porkkanaa
- 1/2 juuriselleriä
- 4 naudanliharullaa, kukin 150 g
- Suolaa ja pippuria maun mukaan
- 4 tl keskivahvaa sinappia
- 8 viipaletta savustettua pekonia
- 4 kornišonia
- 2 sipulia
- 2 rkl sulatettua voita
- 2 rkl tomaattipastaa
- 100 ml punaviiniä
- 400 ml naudanliemiä
- 200 ml vettä
- 2 laakerinlehteä
Valmistelu
- Leikkaa porkkanat ja selleri kuutioiksi. Aseta vihannekset sivuun.
- Aseta rullat leikkuulaudalle ja mausta suolalla ja pippurilla.
- Levitä jokaiselle rullalle teelusikallinen sinappia.
- Aseta jokaiselle rullalle kaksi pekoniviipaletta.
- Leikkaa kornišinit neljään osaan. Kuori sipuli ja leikkaa se suikaleiksi. Jaa sipulisuikaleet ja kornišininpalat tasaisesti rullien päälle.
- Kierrä liha tiukasti rullaksi ja kiinnitä se rullakepillä.
- Kuumenna sulatettu voi paistinpannussa ja paista rullat huolellisesti kaikilta puolilta, kunnes paistamisen tuoksu tulee esiin.
- Ota rullat pannusta, aseta ne sivuun ja laita leikatut vihannekset uunipellille. Lisää tomaattipasta ja paista sitä yhdessä vihannesten kanssa, kunnes se on kullanruskeaa.
- Lisää punaviini ja irrota ruskistuneet palat pohjasta puulusikalla.
- Kaada naudanliemi ja vesi, palauta rullat uunipellille ja lisää laakerinlehti.
- Hauduta rullia kannen alla keskilämmöllä noin 90 minuuttia.
- Ota ne sitten pois ja hienonna vihannekset kermakastikkeeksi.
- Maista kastike ja palauta rullat siihen. Tarjoile klimpien, spätzlen tai muun valitsemasi lisäkkeen kanssa.

