Porkkana – klassinen ja herkullinen vihannes

Porkkana

Tämä yksinkertainen porkkanaruoka valmistuu nopeasti ja sopii erinomaisesti lisukkeeksi. Klassikko, kuten isoäiti valmisti.

Ainekset

2 annosta

500 g porkkanaa

40 g voita

10 g sokeria

50 ml kasvislientä

5 persiljan vartta (hienonnettu)

Suola

Pippuri

1 ripaus muskottipähkinää

Porkkana – klassinen ja herkullinen vihannes

Valmistus

  1. Kuori, puhdista ja pilko porkkanat. Kuumenna voita ja sokeria pannulla. Paista pilkottuja porkkanoita 2–3 minuuttia sekoittaen jatkuvasti. Lisää kasvisliemi ja hauduta kannen alla keskilämmöllä 10–12 minuuttia.
  2. Irrota persiljan lehdet ja hienonna ne. Lisää ne porkkanoiden sekaan juuri ennen valmistumisen loppua ja mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä.

Porkkanan puhdistaminen epäpuhtauksista

Porkkanaa voi myös parantaa lisäämällä siihen hieman hunajaa . Hunajan lajista riippuen se antaa porkkanalle erityisen herkän maun. Hieman appelsiinimehua tekee porkkanasta hedelmäisen ja aromaattisen. Raastettu inkivääri tai hienonnettu vihreä sipuli lisäävät tuoreutta . Jos haluat valmistaa vegaanisen ruokalajin porkkanasta, paista se kasviöljyssä tai margariinissa voin sijaan. Sen jälkeen voit makeuttaa sen vaahterasiirapilla tai agavanektarilla .

Porkkana sopii myös erinomaisesti tähän reseptiin.

Tämä porkkana-inkivääri-keitto valmistuu nopeasti ja maistuu ihanan kermalta ja aromaattiselta.

Porkkana – klassinen ja herkullinen vihannes

Mikä mauste sopii hyvin porkkanan kanssa?

Muskatin lisäksi porkkanaan sopivat hyvin myös muut mausteet, kuten karri, kumina ja chilihiutaleet . Vaniljalla glaseerattuihin porkkanoihin lisätään vaniljatangon siemeniä.

Tiesitkö? Porkkana on vähäkalorinen, erityisen rikas beetakaroteenissa ja sisältää paitsi tärkeitä B1-, B2-, B6-, C- ja E-vitamiineja myös lukuisia hivenaineita ja mineraaleja, kuten rautaa, magnesiumia ja kaliumia. Jotta kehomme voi muuttaa beetakaroteenin A-vitamiiniksi, sitä on syötävä rasvaisen ruoan kanssa. Riittää, kun lisää hieman oliiviöljyä.

Mitä sen kanssa sopii hyvin?

Porkkana on ihanteellinen lisuke liharuokiin, kuten kananrintaan, lihapullille tai makkaroille . Ne maistuvat myös erinomaisesti kalan, esimerkiksi paistetun lohen, kanssa. Muut vihannesten lisukkeet, kuten vihreät pavut, herneet tai keitetyt perunat, sopivat erinomaisesti porkkanoiden kanssa.

Herkullisia variaatioita

Perunat sopivat erinomaisesti tämän porkkanaruoan kanssa. Keitä noin 400 g kuorittuja ja kuutioituja perunoita yhdessä silputun porkkanan kanssa noin 500 ml:ssa lientä, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää 1 rkl voita ja murskaa peruna- ja porkkanaseos karkeaksi tai hienoksi, riippuen halutusta konsistenssista. Perunan lisäksi tämä porkkanaruoka voidaan yhdistää myös pekoniin . Joissakin resepteissä porkkanaa täydennetään kermalla tai ruoalla, jotta se olisi paksumpaa ja kermaisempaa. Tuoreet yrtit, kuten sipuli tai kerveli, lisäävät lisäaromia.

Porkkana – klassinen ja herkullinen vihannes

Kestoaika ja säilytysolosuhteet

Ilmatiivis pakkaus mahdollistaa porkkanaseoksen säilyttämisen jääkaapissa enintään 3 päivää. Se voidaan myös pakastaa annoksina. Lämmitä porkkanaseos kattilassa, aseta se heikolle lämmölle ja sekoita säännöllisesti. Lisää yksi tai kaksi ruokalusikallista vettä tai liemiä, jotta porkkanat eivät kuivu.