Perunamuusi on monien ihmisten suosikkiruoka. Tunnettu kokki Johann Lafer jakaa yksinkertaisen salaisuuden, joka takaa täydellisen lopputuloksen.
Sisällysluettelo
Jos joku tietää, miten se tehdään, niin se on hän: Johann Lafer on kokki ja kahden Michelin-tähden ravintolan omistaja, joka jakaa vuosien kokemuksensa ruoanlaitto-ohjelmissa ja omissa kirjoissaan. Haastattelussa LECKER-lehdelle Lafer kertoo, että perunamuusi ei saa vain täyttää vaatimuksia kermaisuudesta, täyteläisyydestä ja tietysti erinomaisesta mausta, vaan se onnistuu todella vain salaisella ainesosalla : kermavaahdolla.
Lisäksi kokki paljastaa kaksi muuta seikkaa, jotka tekevät kotitekoisesta perunamuusista erityisen: raaka-aineiden laatu – mieluiten luomua – ja perunoiden valmistustapa ovat yhtä tärkeitä.
Perunat täydelliseen perunamuusiin: mitkä lajikkeet sopivat parhaiten?
Peruna on todellinen monipuolinen raaka-aine: perunamuusista ja uuniperunoista paistettuihin perunoihin tai kylmiin salaatteihin – sen valmistusmahdollisuudet ovat rajattomat. On kuitenkin tärkeää huomata, että kaikki perunalajikkeet eivät sovi jokaiseen ruokaan. Tässä on muutamia suosituksia siitä, mitkä lajikkeet sopivat parhaiten mihinkin ruokiin:
Kovapitoiset perunat ruoanlaittoon:
- Lajikkeet: Ziglinde, Nikola, Selma, Charlotte.
- Valmistusmenetelmät: Sopivat erinomaisesti salaatteihin, paistettuihin perunoihin ja uuniruokiin. Nämä perunat säilyttävät muotonsa keitettäessä ja ovat vähemmän jauhoisia.
Pääasiassa nämä ovat vahamaisia perunalajikkeita:
- Lajikkeet: Agria, Gala, Laura, Marabel.
- Valmistusmenetelmät: Monipuoliset, sopivat perunalastuihin, perunapannukakkuihin, keittoihin ja muhennoksiin. Niiden rakenne on hieman jauhoinen, mutta ne säilyttävät muotonsa.
Jauhoiset perunat:
- Lajikkeet: Adretta, Likaria, Aul, Bintje.
- Valmistusmenetelmät: Sopivat erinomaisesti perunamuusiin, perunaknödelihin, perunakroketit ja keittoihin. Nämä perunat pehmenevät helposti ja sopivat erinomaisesti, kun halutaan kermaista konsistenssia.
Huomautus : Yleensä yhdelle henkilölle tulisi laskea noin 250 g perunaa.
Johanna Laferin resepti maailman parhaalle perunamuusille.
Jotkut teistä saattavat miettiä, miten perunat valmistetaan tässä reseptissä . Lafer selittää kuitenkin, että höyrytetty peruna ei menetä ravintoaineita veteen ja imee vähemmän nestettä kuin vedessä keitetty peruna, mikä antaa muhennokselle täyteläisemmän maun.
Ainekset 4 hengelle:
- 600 g jauhoista perunaa
- 100 ml maitoa
- 150 ml kermavaahtoa
- Suola
- Valkoinen pippuri myllystä
- Muskatpähkinä
- 50 g kylmää voita
Valmistelu :
- Kuori perunat vihanneskuorimaveitsellä. Leikkaa ne koosta riippuen neljään tai kahdeksaan osaan.
- Laita perunat höyrytyskoriin. Sulje kansi ja höyrytä perunoita kiehuvassa vedessä 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
- Paina keitetyt perunat perunapuristimen läpi. Toista prosessi, jos haluat erityisen hienon tekstuurin.
- Kuumenna maito ja kerma kattilassa ja kiehauta. Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Vinkki : näiden kahden ainesosan kuumentaminen palvelee tässä tapauksessa kahta tarkoitusta: se estää perunamuusia jäähtymästä liian nopeasti ja takaa täydellisen tekstuurin!
- Kaada perunamuusi vähitellen kuumaan maitoon ja kermaan sekoittaen jatkuvasti. Leikkaa voita pieniksi kuutioiksi ja lisää se kuumaan perunamuusiin sekoittaen, kunnes se on täysin sulanut.

Perunamuusia Thermomixissa vähällä vaivalla.
Kotitekoinen perunamuusi on tietysti erittäin maukasta, mutta valitettavasti perunoiden puristaminen perunapuristimella on melko työläs prosessi. Zaubertopfin mukaan Thermomixin onnellisille omistajille tämän kermaisen lisäkkeen valmistaminen ei vaadi juuri vaivaa:
Ainekset 4 annokseen:
- 1000 g jauhoisia tai pääasiassa vahamaisia perunoita, kuutioituna.
- 360 g maitoa tai kermaa
- 2 tl suolaa
- 50 g voita
- haluttaessa: ripaus muskottipähkinää
Valmistelu :
- Aseta vispilä sekoituskulhoon.
- Laita perunat, maito, voita ja suola (halutessasi muskottipähkinä) kulhoon ja keitä 25 minuuttia 100 °C:n lämpötilassa tasolla 1 .
- Jos perunakuutiot eivät ole täysin pehmeitä, lisää kypsennysaikaa 2–3 minuutilla.
- Huomaa, että kypsennysaika voi vaihdella perunalajikkeen ja kuutioiden koon mukaan.
Huomautus : Älä missään tapauksessa lisää nopeutta, muuten perunamuusi voi muuttua tahnamaiseksi!
