Appelsiininmakuiset marsepiinikeksit tuovat vaihtelua adventtileivonnaisiin. Niiden herkkä maku on herkullinen vaihtoehto perinteisille joululeivonnaisille.
Sisällysluettelo
Joulukausi on ihanteellinen aika kokeilla uusia keksireseptejä. Appelsiinimarmeladikeksit ovat mielenkiintoinen vaihtoehto klassisille vaihtoehdoille, kuten kanelitähtikeksille ja vaniljacroissanteille. Tuoreiden sitrushedelmien, kermaisen marsepin ja suklaan vivahteiden ansiosta ne tulevat nopeasti olemaan jokaisen joulukalenterin kohokohta.
Miellyttävintä on, että nämä keksit eivät ole lainkaan niin vaikeita valmistaa kuin miltä ne näyttävät. Tietenkin kerrosten luominen vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta lopputulos on ehdottomasti sen arvoinen. Perheesi ja ystäväsi tulevat olemaan innoissaan – lupaan sen!

Resepti: Appelsiini-marsipaanikeksit
Nämä keksit koostuvat kolmesta toisiaan täydellisesti täydentävästä kerroksesta. Alin kerros on pehmeää murotaikinaa, jossa on öljyinen rakenne ja tuoretta appelsiininkuorta, keskimmäinen kerros on kermainen marsipaani ja ylin kerros on rapeaa marenkia mantelilastuineen. Kokonaisuuden kruunaa sulatettu tumma suklaa.
Appelsiini-marsipaanikeksit
Ainekset
- Murotaikina:
- 100 g huoneenlämpöistä voita
- 125 g jauhoja
- 1 munankeltuainen
- 50 g sokeria
- 1 rkl tuoretta orgaanisen appelsiinin kuorta
- 1 ripaus suolaa
- Koristeluun:
- 125 g marzipaanipastaa
- 2 munanvalkuaista
- 3 rkl seulottua tomusokeria
- 50 g mantelilastuja
- 50 g tummaa suklaata
Valmistelu
- Vaihe 1 Valmista taikina: pese orgaaninen appelsiini ja raasta siitä kuori. Vaivaa taikina sekoittamalla ruokalusikallinen appelsiininkuorta huoneenlämpötilassa pehmennettyyn voihin, jauhoihin, munankeltuaisiin, sokeriin ja suolaan. Kääri taikina elintarvikekalvoon ja jätä se jääkaappiin tunniksi tai pakastimeen 30 minuutiksi.
- Vaihe 2 Valmista täyte: kun taikina lepää, vatkaa kaksi munanvalkuaista ja kolme ruokalusikallista seulottua tomusokeria kuohkeaksi, mutta hieman nestemäiseksi. Aseta sivuun.
- Vaihe 3 Kauli taikina ja marsipaani: vaivaa jäähdytettyä taikinaa kevyesti ja kauli se noin 3 mm:n paksuiseksi kevyesti jauhotetulla työpinnalla. Kauli myös marsipaanitaikina 3 mm:n paksuiseksi.
- Vaihe 4 Keksien muotoilu: leikkaa muotilla hiekkakeksistä kuvioita. Leikkaa samalla muotilla marsepanista samanlaisia kuvioita. Laita yksi marsepanikappale jokaisen hiekkakeksin päälle.
- Vaihe 5 Koristelu: laita jokaiselle keksille teelusikallinen munanvalkuaisen ja tomusokerin seosta ja ripottele päälle hienonnettuja manteleita.
- Vaihe 6 Paistaminen: Aseta keksit leivinpaperilla peitetylle uunipelille. Paista esilämmitetyssä uunissa 180 °C:ssa (tavallinen uunitoiminto) 10–15 minuuttia, kunnes keksit ovat kullanruskeita. Anna keksien jäähtyä kokonaan ritilällä.
- Vaihe 7 Koristele suklaalla: Sulata tumma suklaa vesihauteessa. Kaada sulatettu suklaa kevyesti jäähtyneiden keksien päälle. Anna kuivua.

Helppo ja herkullinen vinkki: jos sinulla ei ole tuoretta appelsiinia, voit käyttää raastettua sitruunankuorta tai sitruunan ja limen kuoren sekoitusta. Appelsiininkuori voidaan myös korvata puolella teelusikalla appelsiiniuutetta. Mantelihiutaleiden sijaan voit käyttää hienonnettuja pistaasipähkinöitä tai hasselpähkinöitä, jos haluat enemmän pähkinäistä makua. Valmiit keksit voidaan säilyttää enintään kaksi viikkoa ilmatiiviissä astiassa viileässä ja kuivassa paikassa.

