Mitä sinun on ehdottomasti maistettava joulumarkkinoilla? Minulle se on ehdottomasti paistettu taikina! Nämä friteeratut, tomusokerilla kuorrutetut taikinan pallot ovat suosikkituotteeni, jota voisin syödä melkein ympäri vuoden. No, melkein. Koska joskus ne ovat liian rasvaisia. Tiedän, nimi kertoo jo kaiken. Mutta niin ei pitäisi olla! Paistettu taikina on helppo valmistaa aerogrillissä. Maksimaalinen rapea kuori ja minimaalinen rasvapitoisuus. Nerokasta!
Sisällysluettelo
Friteerattu salapiirakka: vähäkalorinen herkku.
Kuvittele, että olet nyt joulumarkkinoilla. Olet seissyt pitkään jonossa paistetun taikinan tiskillä, mutta vihdoin sinulla on herkku käsissäsi. Paperipussi, jossa alkaa jo näkyä rasvaisia, kuumia, höyryäviä paistettuja taikinan piirakoita, joista tuoksuu ihana aromi. Varovasti pistätte ensimmäisen leivonnaisen suuhunne – ja melkein tukehtutte sokerijauheeseen. Yskäisten puhaltatte sokerin pussista ja peitätte sillä koko mustan takkinne. Näin sen pitääkin olla, ajattelette itsekseen ja hymyilette onnellisena.
Donitsit ovat pakollinen osa adventtia. Mutta jopa kaikkein herkullisin välipala voi olla liian rasvainen. Älä masennu, kysy neuvoa gourmetilta! Tämän aerogrillissä valmistettujen donitsien reseptin avulla voit nauttia näistä paistetuista leivonnaisista täysin, ilman että kädet tahriintuvat rasvasta tai vatsa tuntuu raskaalta.
Valmistus on hyvin yksinkertaista: ensin tarvitset hiivataikinaa. Sen ei tule olla liian makeaa, koska myöhemmin lisäät siihen paljon tomusokeria. Taikina saa erityisen täyteläisen maun, kun siihen lisätään pieni määrä munankeltuaista. Vaivaa taikina hyvin ja anna sen sitten nousta noin 45 minuuttia, kunnes se on selvästi kasvanut tilavuudeltaan. Sitten kauli taikina ja leikkaa se perinteisiin rombimuotoisiin paloihin. Ja tässä alkaa taika: sen sijaan, että paistaisit donitseja friteerauskeittimessä, suihkutat niihin öljyä ja laitat ne sitten aerogrilliin. Siellä ne muuttuvat rapeiksi, pöyheiksi ja yhtä ilmaviksi kuin ne, jotka tunnet joulumarkkinoilta – mutta vähemmällä rasvalla.
Klassisten jouluherkkujen valmistaminen kotona, etenkin aerogrillissä, on uskomattoman helppoa. Kokeile jouluisia sienireseptiämme , aerogrillissä valmistettavaa langosia tai aerogrillissä paistettuja manteleita . Parhaat jouluiset koristeet saat kokeilemalla näitä omaperäisiä temppuja, kuten tätä jouluista kuusta, joka on tehty vanhoista kirjan sivuista .
Sianliha-puristeet aerogrillissä
Valmistusaika20min Min.
Valmistusaika25min Min.
Kävelyaika45min Min.
Kokonaismääräaika1Tunti Vakio 30min Min.
Annosten määrä: Pala
Ainekset
- 250 ml lämmintä maitoa
- 1 kuutio tuoretta hiivaa
- 60 g sokeria
- 500 g vehnäjauhoja
- 1 ripaus suolaa
- 1 munankeltuainen
- 1 muna
- 60 g pehmeää voita
- 1 pussi vaniljasokeria
- Öljysuihke
- Tomusokeria ripotteluun/koristeluun

Valmistelu
- Lämmitä maito huoneenlämpöiseksi, lisää hiiva ja 1 tl sokeria, sekoita tasaiseksi massaksi.
- Laita jauhot, sokeri, suola, muna, munankeltuainen, voita ja halutessasi vanilja kulhoon, kaada sitten hiivaseos joukkoon. Sekoita kaikkia aineksia 8–10 minuuttia, kunnes saat tasaisen, joustavan taikinan.
- Peitä taikina ja anna sen nousta 45 minuuttia, kunnes se on selvästi kasvanut.
- Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pinnalla noin 1 cm:n paksuiseksi ja leikkaa se pieniksi rombimuotoisiksi paloiksi.
- Suihkuta tai voitele taikinanpalat kevyesti öljyllä molemmin puolin.
- Asettele rombit aerogrillin koriin, jättäen niiden väliin pienen välin, ja paista 180 °C:ssa 6–8 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Käännä ne 15 minuutin kuluttua.
- Paista donitsit erissä ja ripottele tai sirottele ne sitten runsaasti tomusokerilla.
