Martin Berasategi (65), kokki: ”Helpoin meren antimista valmistettava jouluinen kerma valmistetaan 1000 grammasta simpukoita.”

antimista

Erittäin edullinen resepti, joka valmistuu muutamassa minuutissa ja on erittäin maukas. Oikealla reseptillä jopa yksinkertaisimmista raaka-aineista voi valmistaa erinomaisia ruokia . Eikä sitä varten tarvitse seistä tuntikausia keittiössä . Joskus riittää, että katsotaan suurten kokkien töitä, jotka onnistuvat luomaan vähillä aineksilla hämmästyttäviä ruokia, jotka yllättävät ja ihastuttavat.

Joulun ja siihen liittyvien juhlien lähestyessä, kun suuret seurueet kokoontuvat pöydän ääreen, on aika etsiä reseptejä ja tarkistaa budjettia, etenkin juhlapäivien alla, jolloin kaikki tulee uskomattoman kalliiksi.

Monet eivät halua ottaa riskejä, vaan pitäytyvät vuosi vuodelta suosituissa ruokalistoissa ja resepteissä, joista on tullut perheen perinteitä. Toiset taas rakastavat kokeilua ja etsivät joka vuosi uusia tapoja yllättää ne, joille he ruoanlaittavat .

Martin Berasategi (65), kokki: ”Helpoin meren antimista valmistettava jouluinen kerma valmistetaan 1000 grammasta simpukoita.”

Ainutlaatuinen resepti, joka on kaikkien saatavilla.

Mutta meitä kaikkia kokkeja yhdistää tänään halu valmistaa jotain erityistä, jotain epätavallista, eikä sitä varten tarvitse välttämättä käyttää palkkaa erittäin kalliisiin mereneläviin tai superyksinoikeudellisiin ainesosiin.

Tämänpäiväinen resepti yhdistää yhden suosituimmista ja edullisimmista meren antimista Marti Berasategin kirjasta Cocina en casa (Ruoanlaitto kotona ) löytyvään reseptiin. San Sebastianin kokki valmistaa sen fenkolilla, salottisipulilla ja porkkanalla, mutta voit helposti korvata nämä vihannekset muilla, joita on paljon helpompi löytää mistä tahansa paikallisesta ruokakaupasta.

Musselien käyttö meren antimien keittososeen valmistuksessa on loistava idea ainutlaatuiseksi alkupalaksi , joka on proteiinipitoinen ja erittäin edullinen. Lisäksi galicialaiset musselit ovat nyt sesongissa, ja niitä voi ostaa tuoreina vain muutamalla eurolla.

Joulun lähestyessä joidenkin merenelävien hinnat voivat nousta jyrkästi, lähes kaksinkertaistuen, mutta tämä ei koske simpukoita. Tämä kaksisäiliöinen nilviäinen on suosituin Espanjassa, jossa olemme yksi maailman johtavista tuottajista.

Ehkä juuri tämä runsas tarjonta, joka mahdollistaa tuotteen kohtuullisen hinnan, on johtanut siihen, että simpukat ovat hieman epäoikeudenmukaisesti tulleet tunnetuiksi ”köyhien merenelävänä”.

Tarkemmin sanottuna ne ovat kaikille edullinen merenelävä, joka on kulinaarisesta näkökulmasta erittäin monipuolinen ja jolla on erinomaiset ravintoarvot.

Ainekset herkullisen simpukkakreemin valmistamiseen.

  • Tuoreita simpukoita, 1,2 kg
  • Valkoista viiniä (Albarino, Chacoli, Verdejo…), 100 ml
  • Keskikokoinen sipuli, 1 kpl
  • Porkkana, 1 kpl
  • Selleri, 2 vartta
  • Porkkana, 1 kpl
  • Peruna, 1 tai 2 kpl (noin 300 g)
  • Kokkikermavaahto, 200 ml
  • Voi, 2 rkl
  • Oliiviöljy, 2 rkl
  • Kalaliemi, 500 ml
  • Suolaa maun mukaan
  • Pippuria maun mukaan
  • Tuoretta persiljaa tai korianteria koristeluun.

Martin Berasategi (65), kokki: ”Helpoin meren antimista valmistettava jouluinen kerma valmistetaan 1000 grammasta simpukoita.”

Vaihe 1

Puhdista simpukat huolellisesti poistamalla ”parta” ja puhdistamalla kuoret vihannesveitsellä. Laita ne isoon kattilaan yhdessä valkoviinin kanssa. Peitä kannella ja keitä keskilämmöllä, kunnes ne avautuvat (noin 5 minuuttia).

Vaihe 2

Siivilöi liemi ja aseta se sivuun. Erota simpukat kuorista ja heitä pois ne, jotka eivät ole avautuneet.

Vaihe

Hienonna sipuli, purjo, selleri ja porkkana. Kuumenna voita ja oliiviöljyä suuressa kattilassa. Paista vihanneksia keskilämmöllä noin 8 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä, mutta eivät ruskistuneita.

Vaihe

Kuori perunat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Lisää ne kattilaan yhdessä simpukoiden keittämisestä jääneen liemen kanssa.

Vaihe

Lisää kalaliemi ja keitä keskilämmöllä 15–20 minuuttia tai kunnes perunat ovat täysin pehmeitä.

Vaihe

Lisää simpukat (halutessasi voit jättää muutaman kokonaisen koristeeksi) ja keitä vielä muutama minuutti.

Vaihe

7 Ota kattila pois liedeltä ja sekoita kaikki ainekset käsisekoittimella, kunnes saat tasaisen, sileän, kermaisen massan. Siivilöi seos hienon siivilän läpi, jotta saat poistettua kokkareet ja sileämmän tekstuurin.

Vaihe

Kuumenna kerma hitaalla lämmöllä, lisää kerma ja mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Sekoita hyvin, jotta kaikki ainekset yhdistyvät, mutta pidä lämpö aina hyvin matalana, jotta seos ei kiehu.

Vaihe 9

Tarjoilemme kuuman simpukkakermamme syvissä lautasissa ja koristelemme sen tuoreella persiljalla tai korianterilla ja kokonaisilla simpukoilla, jotka olemme jättäneet sivuun.

Martin Berasategi (65), kokki: ”Helpoin meren antimista valmistettava jouluinen kerma valmistetaan 1000 grammasta simpukoita.”

Muita omaperäisiä ideoita simpukoiden valmistukseen, joissa ei käytetä sitruunaa.

  • Simpukat tempurassa. Kasta keitetyt ja kuoritetut simpukat jauhojen, hiilihapotetun veden ja munan seokseen, paista ne runsaassa öljyssä ja valuta ylimääräinen öljy suuressa siivilässä.
  • Simpukat viinikastikkeessa. Valmistamme viinikastikkeen hienonnettuista tomaateista, vihreästä paprikasta ja vihreästä sipulista ja kaadamme sen keitettyjen simpukoiden päälle.
  • Täytetyt simpukat. Valmistamme simpukoille besamel-kastikkeen, joka on hieman ohuempi kuin kroketit, ja täytämme sillä simpukoiden kuoret. Annamme niiden jäähtyä, pyöritämme ne jauhoissa, munassa ja leivänmurussa ja paistamme kuten kroketit.