Etsitkö jotain omaperäisempää? Nämä luovat ideat tarjoavat herkullista vaihtelua jouluiseen racletteen.
Sisällysluettelo
München – Raclette on monien suosikkiruoka jouluna. Ainesosat ovat niin ennustettavia, että ostoslistaa ei edes tarvita. Mutta entä jos kokeilisit jotain epätavallista pienille pannuille? Esittelemme kuusi herkullista ideaa.
Kun raclette keksittiin vuonna 1547 Sveitsin Valais’n kantonissa (vaikka nimi itsessään ilmestyi vasta 1800-luvulla), kukaan ei voinut kuvitella, että siitä tulisi jonain päivänä maailmankuulu ruokalaji. Kiinnostuneille: nimi raclette tulee ranskankielisestä sanasta «racler», joka tarkoittaa «kaapia». Se on varsin osuva, sillä valaislaisessa raclettessa juusto kuumennetaan ja kaavitaan sitten. Kuitenkin suosittu sveitsiläinen raclette valmistetaan tunnetusti erityisellä grillillä.
6 luovaa ideaa racletteen
Perinteisessä raclette-juustossa käytetään juustoja, joiden rasvapitoisuus on yli 45 prosenttia, kuten nuorta goudaa, vuoristojuustoa tai virallista raclette-juustoa. Mutta on myös muita vaihtoehtoja. Entä jos kokeilisit vuohenjuustoa tai gorgonzolaa?
Vaihtoehto 1: Viikunat ja vuohenjuusto paistinpannulla
Ainekset (4 annosta):
- 2 viikunaa (viipaloituna)
- Vuohenjuustoa maun mukaan
- 4 rkl karamellisoitua sipulia
- ripaus pippuria
Viikunaviipaleet paistetaan juuston ja sipulin kanssa, mikä antaa niille erityisen aromin.
Uudenvuodenilta: kuinka valmistaa täydellinen raclette
Ainekset (4 annosta):
- 4 viipaletta kurpitsaa (paksuus 4 mm)
- 4 viipaletta vuohenjuustoa
- 8 salvia-lehteä
- 8 saksanpähkinää
- oliiviöljyä

Paista kurpitsaviipaleet grillissä pienessä paistinpannussa oliiviöljyssä, kunnes ne ovat pehmeitä, mutta jäävät hieman rapeiksi. Ripottele sitten salvia, juusto ja saksanpähkinät päälle.
Vaihtoehto 3: Ravioli, päärynä ja gorgonzola pannulla
Ainekset (4 annosta):
- 8 raviolia (jääkaapista)
- 1 päärynä (viipaloituna)
- 4 rkl gorgonzola-juustoa
- 1 kourallinen pähkinöitä
Päärynän makeus ja juuston mausteisuus sopivat yhteen erinomaisesti.
Vaihtoehto 4: Banaanin ja marshmallow-pannukakut
Ainekset (4 annosta):
- 1 banaani (viipaloituna)
- Suklaata maun mukaan
- Amarettoa maun mukaan
- Marshmallow
Vaihtoehto 5: Pienet pannukakut paistinpannulla
Ainekset (4 annosta):
- Pannukakkutaikina (valmis)
- Hedelmät oman maun mukaan.
- Suklaapalat
- Voi voiteluun
Valmistus: Kaada taikina voideltuihin muotteihin, lisää hedelmät ja suklaa.
Vaihtoehto 6: Streusel-hedelmäleivos
Ainekset (4 annosta):
- Streusel-taikina, valmistettu voista, jauhoista, kanelista ja sokerista.
- Tuoreita tai pakastettuja hedelmiä maun mukaan
- Pähkinöitä maun mukaan
Laita kaikki ainekset pannulle.
Racletteen ideoita: kokeile juustoa ja hedelmiä.
Juusto ja hedelmät sopivat hyvin yhteen. On olemassa muutamia erityisen onnistuneita yhdistelmiä: esimerkiksi vuohenjuusto sopii erinomaisesti viikunoiden, viinirypäleiden tai päärynöiden kanssa; gorgonzola sopii hyvin päärynöiden ja appelsiinien kanssa; ja camembert – melonin, omenien, viikunoiden ja mansikoiden kanssa. Olen varma, että keksit vielä lisää yhdistelmiä!
