Raclette jouluksi: kuusi omaperäistä variaatiota

Raclette

Etsitkö jotain omaperäisempää? Nämä luovat ideat tarjoavat herkullista vaihtelua jouluiseen racletteen.

München – Raclette on monien suosikkiruoka jouluna. Ainesosat ovat niin ennustettavia, että ostoslistaa ei edes tarvita. Mutta entä jos kokeilisit jotain epätavallista pienille pannuille? Esittelemme kuusi herkullista ideaa.Raclette jouluksi: kuusi omaperäistä variaatiota

Kun raclette keksittiin vuonna 1547 Sveitsin Valais’n kantonissa (vaikka nimi itsessään ilmestyi vasta 1800-luvulla), kukaan ei voinut kuvitella, että siitä tulisi jonain päivänä maailmankuulu ruokalaji. Kiinnostuneille: nimi raclette tulee ranskankielisestä sanasta «racler», joka tarkoittaa «kaapia». Se on varsin osuva, sillä valaislaisessa raclettessa juusto kuumennetaan ja kaavitaan sitten. Kuitenkin suosittu sveitsiläinen raclette valmistetaan tunnetusti erityisellä grillillä.

6 luovaa ideaa racletteen

Perinteisessä raclette-juustossa käytetään juustoja, joiden rasvapitoisuus on yli 45 prosenttia, kuten nuorta goudaa, vuoristojuustoa tai virallista raclette-juustoa. Mutta on myös muita vaihtoehtoja. Entä jos kokeilisit vuohenjuustoa tai gorgonzolaa?

Vaihtoehto 1: Viikunat ja vuohenjuusto paistinpannulla

Ainekset (4 annosta):

  • 2 viikunaa (viipaloituna)
  • Vuohenjuustoa maun mukaan
  • 4 rkl karamellisoitua sipulia
  • ripaus pippuria

Viikunaviipaleet paistetaan juuston ja sipulin kanssa, mikä antaa niille erityisen aromin.

Uudenvuodenilta: kuinka valmistaa täydellinen raclette

Ainekset (4 annosta):

  • 4 viipaletta kurpitsaa (paksuus 4 mm)
  • 4 viipaletta vuohenjuustoa
  • 8 salvia-lehteä
  • 8 saksanpähkinää
  • oliiviöljyäRaclette jouluksi: kuusi omaperäistä variaatiota

Paista kurpitsaviipaleet grillissä pienessä paistinpannussa oliiviöljyssä, kunnes ne ovat pehmeitä, mutta jäävät hieman rapeiksi. Ripottele sitten salvia, juusto ja saksanpähkinät päälle.

Vaihtoehto 3: Ravioli, päärynä ja gorgonzola pannulla

Ainekset (4 annosta):

  • 8 raviolia (jääkaapista)
  • 1 päärynä (viipaloituna)
  • 4 rkl gorgonzola-juustoa
  • 1 kourallinen pähkinöitä

Päärynän makeus ja juuston mausteisuus sopivat yhteen erinomaisesti.

Vaihtoehto 4: Banaanin ja marshmallow-pannukakut

Ainekset (4 annosta):

  • 1 banaani (viipaloituna)
  • Suklaata maun mukaan
  • Amarettoa maun mukaan
  • Marshmallow

Vaihtoehto 5: Pienet pannukakut paistinpannulla

Ainekset (4 annosta):

  • Pannukakkutaikina (valmis)
  • Hedelmät oman maun mukaan.
  • Suklaapalat
  • Voi voiteluun

Valmistus: Kaada taikina voideltuihin muotteihin, lisää hedelmät ja suklaa.Raclette jouluksi: kuusi omaperäistä variaatiota

Vaihtoehto 6: Streusel-hedelmäleivos

Ainekset (4 annosta):

  • Streusel-taikina, valmistettu voista, jauhoista, kanelista ja sokerista.
  • Tuoreita tai pakastettuja hedelmiä maun mukaan
  • Pähkinöitä maun mukaan

Laita kaikki ainekset pannulle.

Racletteen ideoita: kokeile juustoa ja hedelmiä.

Juusto ja hedelmät sopivat hyvin yhteen. On olemassa muutamia erityisen onnistuneita yhdistelmiä: esimerkiksi vuohenjuusto sopii erinomaisesti viikunoiden, viinirypäleiden tai päärynöiden kanssa; gorgonzola sopii hyvin päärynöiden ja appelsiinien kanssa; ja camembert – melonin, omenien, viikunoiden ja mansikoiden kanssa. Olen varma, että keksit vielä lisää yhdistelmiä!