Tämä kermainen spekulakakku ja vadelma-jälkiruoka on täydellinen monikerroksinen jälkiruoka adventtia varten. Se valmistuu nopeasti, tuoksuu ihanalta ja luo juhlavan tunnelman. Sopii erinomaisesti kodikkaaseen kahvitaukoon tai joulupäivällisen makeaksi päätökseksi.
Sisällysluettelo
Ainekset
Jälkiruokalasit: 3
200 g Spekulatius-keksit
200 g kerma
200 g mascarpone
1 pakkaus kermavaahtoa
2 pakkausta vaniljasokeria
250 g vähärasvainen tuorejuusto
2 rkl sitruunamehua
60 g sokeria
300 g Jäädytettyjä vadelmia
Koristeluun:
Tuoreita vadelmia
Valmista spekulakakku.
Vaihe
Laita ensin spekulakakku pakastuspussiin ja rullaa sitä useita kertoja kaulinalla, kunnes se on murentunut hienoksi muruksi.
Vaihe
Laita sitten kulhoon kerma, mascarpone, kermastabilointiaine ja vaniljasokeri ja vatkaa käsivatkaimella, kunnes seos on paksua.
Vaihe
Sekoita toisessa kulhossa rasvaton tuorejuusto sitruunamehun ja sokerin kanssa tasaiseksi massaksi.
Vaihe
4 Sekoita nyt varovasti rahkakreemi vatkattuihin kermiin ja siirrä se kondiittoripussiin.
Vaihe
5
Laita nyt jälkiruoka kerroksittain. Laita lasiin noin 2–3 ruokalusikallista spekulakeksejä ja jaa päälle 2 ruokalusikallista vadelmaa. Levitä kolmantena kerroksena kerma päälle.
Vaihe 6
Toista lopuksi kerrokset vielä kerran ja koristele jälkiruoka spekulakeksillä, vadelmilla ja spekulakeksin paloilla.
Spekulakeksijälkiruoan muunnos
Tätä reseptiä on helppo muunnella – täältä löydät herkullisia ideoita vieläkin monipuolisempaan valikoimaan:
muilla hedelmillä
Jäädytettyjen vadelmien sijaan voit käyttää seuraavia vaihtoehtoja:
- Jäädytettyjen marjojen sekoitus
- Tuoreet vadelmat tai mustikat
- Säilykemandariinit (valuta neste hyvin)
- Säilykekirsikat (valuta hyvin)
Kerrostettuna jälkiruokana.
Yksittäisten kuppien sijaan voit laittaa jälkiruoan kerroksittain suureen vuokaan tai kulhoon. Tämä on erityisen kätevää, jos haluat ottaa jälkiruoan mukaasi.
Nauti vegaanisuudesta!
Korvaa mascarpone, tuorejuusto ja kerma kasviperäisillä vaihtoehdoilla, kuten:
- Tuorejuusto on korvattu soijatuorejuustolla.
- Kerma korvataan kasvisperäisellä kermavaahdolla.
- Mascarpone voidaan valmistaa vegaanisesta kermajuustosta tai kotona cashewpähkinöistä: kerma
Vinkki: Varmista, että tuotteet eivät sisällä sokeria, jotta voit itse säätää makeuden määrää.
Kerrokset kermaa ihon tekstuurin parantamiseksi
Kerma voidaan mausttaa pienellä määrällä kanelia, inkivääri-piparkakkujen mausteita , lasillisella amarettoa tai kahvilikööriä – jälkiruoka saa tiramisu-vivahteen, kun keksit kastetaan espressoon .
Korvaa ainesosat
Haluatko mukauttaa jälkiruoan erityisiin ruokavalio-vaatimuksiin tai korvata puuttuvat ainesosat? Ei hätää – täältä löydät sopivat vaihtoehdot jokaiselle ainesosalle.
Spekulaas
Klassisen mausteisen spekulaasin lisäksi myös voispekulaas tai muut talvikeksit ovat erittäin maukkaita. Gluteenittomana vaihtoehtona voit käyttää gluteenittomia spekulaas-keksejä – näin jälkiruoka on herkku myös gluteeniyliherkkyydestä kärsiville.
Korvaa sokeri
Kidesokerin sijaan voit käyttää seuraavia vaihtoehtoja:
- Ksylytoli (korvaus 1:1)
- Erytritoli (käytä hieman enemmän, koska se on vähemmän makeaa).
- Vaahterasiirappi tai agavenektari (myös makeampaa kuin tavallinen sokeri).
- Kookospalmun kukista valmistettu sokeri (maultaan hieman karamellin kaltainen).
- Käytä hunajaa vähemmän kuin sokeria, koska sen maku on voimakkaampi.
Mascarpone
Mascarpone voidaan korvata tuorejuustolla tai tuorejuuston ja rasvaisen kerman sekoituksella . Kevyempään vaihtoehtoon sopii myös skyr .
Rasvaton tuorejuusto
Rasvaton tuorejuusto voidaan korvata rasvaisemmalla , tai jopa skyrillä , tai jogurtin ja tuorejuuston sekoituksella .
Kerma
Tavallisen kerman sijaan voi käyttää kasvisperäistä kermavaahtoa. Varmista, että se sopii vaahdotettavaksi.
Vaniljasokeri
Vaniljasokerin sijaan voi käyttää vaniljatangon sisusta tai 1–2 teelusikallista vaniljapastaa – nämä kaksi vaihtoehtoa antavat voimakkaamman vaniljatuoksun.
Koristele
Pienillä koriste-elementeillä voit tehdä jälkiruoastasi juhlavan ja houkuttelevan – täydellisen adventin tai joulun menuun.
Täytteet
- Jauhetut tai karamellisoidut pähkinät
- Paahdetut mantelit
- Kuivatut vadelmat tai karpalot
- Värikkäät strösselit tai suklaalastut
- Joulukoristeet
- Suklaakastike tai karamellikastike
- Minttu, joka on siroteltu tomusokerilla kuin lumi.
Tarjoiluvaihtoehdot ja menuideoita
Spekulatius-jälkiruoka on täydellinen juhla-ateria talvimenuun. Tässä on toinen vaihtoehto jouluvalikkoon:
Voiko spekulatius-jälkiruoan valmistaa päivää ennen?
Jälkiruokaa ei voi valmistaa kokonaan päivää ennen tarjoilua, koska spekulatius-keksit kostuvat. Kaikki komponentit voidaan kuitenkin valmistaa erikseen . Valmista tuorejuusto-kermaseos ja säilytä sitä suljetussa astiassa jääkaapissa. Jauha spekulakeksit ja säilytä niitä suljetussa astiassa huoneenlämmössä. Juuri ennen tarjoilua laita seos kerroksittain jäädytettyjen vadelmien kanssa laseihin.

Säilytysolosuhteet ja säilyvyysaika
Jälkiruoka on parasta kerrostella juuri ennen tarjoilua . Kerrostetut jälkiruoat on syötävä 24 tunnin kuluessa, muuten spekulakeksit pehmenevät ja marjat erittävät vettä. Jälkiruoka voidaan kuitenkin säilyttää enintään 3 päivää . Peitä lasit elintarvikekalvolla ja säilytä niitä jääkaapissa .
Vinkki: Jotta spekulakeksit saavat rapean tekstuurin, voit ripotella niiden päälle tuoreita spekulakeksinmuruja.


