Stollenin valtakunta: paista se uunipelillä.

Stollen

Stollen on ehkä pyhin jouluinen ruokalahja. Kukaan ei varmaankaan ajattelisi muuttaa tätä ikivanhaa, perinteistä reseptiä joksikin niin tavalliseksi kuin keksiksi. Eikö niin? No, jos tämä resepti on nopeampi kuin klassinen stollen, riittää useammalle vieraalle ja on uskomattoman herkullinen, niin edes vanhin perinne ei ole niin tärkeä – ainakin meidän mielestämme. Joten tässä on jumalaton resepti – ja se on todella herkullinen.

Uunipelillä valmistettu stollen: juhlavuoden herkku.

Stollen ja joulu ovat erottamattomat, kuten Joulupukki ja hänen poronsa. Toinen ilman toista tuntuu puutteelliselta ja ei niin maukkaalta. Stollenin valmistus on vakava asia, ja sen luominen on todellista taidetta. Korostaaksemme tätä, palataan hetkeksi 1600-luvulle, tarkemmin sanottuna vuoteen 1615. Juuri silloin tapahtui niin sanotut ”stollen-sodat” (enkä, en keksi tätä). Lyhyesti sanottuna, oli olemassa kolme stollen-keskusta, jotka kilpailivat keskenään. Dresdenin stollen-leipurit hyökkäsivät kilpailijoitaan vastaan soihtujen kanssa, minkä jälkeen Dresden sai stollenin monopolin. Leipurit kaupungin ulkopuolelta kiellettiin myöhemmin tulemasta Dresdeniin joulumarkkinoiden aikana.Stollenin valtakunta: paista se uunipelillä.

Jos nämä riitaisat leipurimestarit tietäisivät, että leivomme suorakulmaisia kakkuja stolleniksi, he epäilemättä polttavat kaiken tielleen osuvan. Onneksi tämä tarina on vain tarina. Stollen sopii nimittäin täydellisesti jouluun, jolloin halutaan ruokkia monta nälkäistä suuta kerralla.

Suorakulmaisen kakun reseptissä käytetään samoja ainesosia kuin klassisessa stollenissa: rusinoita, sitruunan- ja appelsiininkuoren kandisoituja hedelmiä, marsipaania (haluttaessa) ja tietysti tärkeintä – voita. Tiesitkö, että perinteinen stollen sisältää jopa 50 prosenttia voita? Ei ihme, että tämä leivonnainen on niin herkullinen! Mutta palataan kakkuun. Vaikka sen maku on täsmälleen sama kuin alkuperäisessä, sen valmistaminen vie huomattavasti vähemmän aikaa, koska leivonta-aikaa ei tarvita. Houkuttelevaa, eikö vain? Leivo stollen helposti, ilman pitkää odottelua ja malttamattomuutta. Joten miksi et aloittaisi heti?Stollenin valtakunta: paista se uunipelillä.

Stollen uunipeliltä

Valmistusaika25min Min.

Valmistusaika25min Min.

Odotusaika1Tunti Vakio 45min Min.

Kokonaismenoaika2Tuntia Vakio 35min Min.

Annosten määrä: palat

Ainekset

Taikina

  • 200 g rusinoita
  • 3 rkl rommia tai vaihtoehtoisesti omenamehua
  • 250 ml lämmintä maitoa
  • 1 kuutio tuoretta hiivaa
  • 500 g vehnäjauhoja
  • 100 g sokeria
  • 1 ripaus suolaa
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 tl jauhettua kardemummaa
  • 1/2 orgaanisen sitruunan kuoriraastetta
  • 1 muna
  • 250 g pehmeää voita
  • Sokeroitu sitruunankuori (100 g)
  • 100 g appelsiininkuoriraastetta
  • 200 g marsipaania (raaka-aine valinnan mukaan)

Koristeluun

Tarvikkeet

  • 1 uunipelti (noin 30×40 cm)

ValmisteluStollenin valtakunta: paista se uunipelillä.

  1. Liota rusinoita rommissa tai omenamehussa ja anna niiden hautua 1 tunti.
  2. Lämmitä maito huoneenlämpöiseksi, lisää hiiva ja 1 tl sokeria, sekoita tasaiseksi massaksi.
  3. Sekoita suuressa kulhossa jauhot, sokeri, suola, kaneli, kardemumma ja sitruunankuori.
  4. Lisää hiiva, maito, muna ja pehmennetty voi ja vaivaa 10 minuuttia, kunnes saat tasaisen, joustavan taikinan. Lisää sitten rommissa liotetut rusinat, sitruunan ja appelsiinin kuoresta valmistetut kandisokeri ja anna taikinan nousta kannen alla 45 minuuttia, kunnes se on selvästi kasvanut tilavuudeltaan.
  5. Kuumenna uuni 180 °C:een (ylä-/alalämpö) ja peitä leivinpelti leivinpaperilla.
  6. Kauli taikina tasaisesti leivinpellille. Halutessasi voit leikata marsipaanin ohuiksi suikaleiksi ja painaa ne tasaisesti taikinaan.
  7. Paista kakkua 25 minuuttia, kunnes se on kullanruskea ja tuoksuu herkulliselta.
  8. Ota kakku uunista ja voitele se runsaasti sulatetulla voilla, kun se on vielä kuuma. Ripottele päälle runsaasti tomusokeria ja anna kakun jäähtyä.