Katkaravut ovat tulleet juhla-aterian valikoimaan, jotta tällaiset houkuttelevat reseptit voidaan toteuttaa. Jos katkaravut ovat hyvälaatuisia, niiden yksinkertainen paistaminen grillissä pienellä määrällä öljyä, valkosipulia ja persiljaa muuttaa ne hienostuneeksi alkupalaksi. Keitetyt ja majoneesin kera tarjoillut katkaravut ovat myös ikuinen klassikko.
Sisällysluettelo
Katkaravut ovat yksi jouluaterian yleisimmistä ruoista.
Mutta joskus unohdamme, että tämä äyriäinen voi olla pääosassa lukemattomissa resepteissä, jotka sopivat täydellisesti joulupöytään. Niitä voidaan käyttää monenlaisten alkupalojen valmistuksessa, herkullisissa kermakastikkeissa tai jopa perinteisistä resepteistä poikkeavissa, joissa yhdistyvät makeat ja suolaiset maut. Esittelemme alla neljä reseptiä, jotka kuvaavat erinomaisesti tätä monipuolisuutta.
Tortut katkaravuilla ja tuorejuustolla
Nämä alkupalat ovat erittäin helppoja valmistaa; ostimme valmiita torttuja (tähän aikaan vuodesta niitä löytyy melkein mistä tahansa supermarketista). Käytämme myös toista yleistä kanapeiden ainesosaa, kermajuustoa, joka sopii makunsa puolesta täydellisesti katkarapujen kanssa.
Ainesosat (18–20 kanapeeta)
- 1 pakkaus 18–20 voitaikinaista tartalettia kanapeita varten
- 200 g kermajuustoa (Philadelphia-tyyppistä, huoneenlämpöistä)
- 50 ml ruoanlaittokermavaahtoa (tai maitoa laimentamiseen)
- 1 rkl majoneesia (haluttaessa, kiillon ja maun lisäämiseksi)
- 20 keitettyä ja kuorittua katkarapua (tai paistettua ja kuorittua)
- 1 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
- Hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia koristeluun.
Laita tuorejuusto kulhoon (on tärkeää, että se on huoneenlämpöistä, jotta se sekoittuu hyvin). Lisää kerma (tai maito) ja rkl majoneesia. Vatkaa vispilällä (käsin tai sähköisesti), kunnes saat tasaisen, sileän seoksen ilman kokkareita ja kermamaisen konsistenssin.
– Siirrä seos kondiittoripussiin, jossa on tähtimäinen suutin (tai käytä pussia, jonka kulma on leikattu pois, jos sinulla ei ole kondiittoripussia).
– Katkaravut: Jos katkaravut ovat raakoja, kuumenna oliiviöljy pannulla. Paista niitä voimakkaalla lämmöllä 1 minuutti kummaltakin puolelta. Jos ne ovat jo kypsiä, paista niitä vain hieman lämmittääksesi ja lisää hieman öljyä (muista joka tapauksessa poistaa tumma suoni). Tee tätä varten matala viilto selän pituudelta ja poista hammastikulla tumma suoni, joka voi antaa katkaravuille epämiellyttävän maun.
-Täytä tartaletit tuorejuustolla käyttäen kondiittoripussia (voit tehdä tämän myös ilman pussia käyttäen pientä lusikkaa). Laita jokaiselle tartalettille katkarapu ja kermajuustoa.
— Ripottele päälle hienonnettua persiljaa tai vihreää sipulia.

Katkarapu- ja mangotartar
Tämä resepti sopii erinomaisesti niille, jotka haluavat poiketa tutuista mauista, sillä tässä reseptissä pyritään makean ja suolaisen yhdistelmään. Mango ja katkarapu sopivat yhteen erinomaisesti. Vaikka tartarilla tarkoitetaan usein raakoja ainesosia (liha, tonnikala, lohi jne.), tässä reseptissä käytämme keitettyjä katkarapuja.
Ainekset (6 annosta)
- 600 g keitettyjä ja kuorittuja katkarapuja.
- 600 g kypsiä, kovia mangoja (noin 2 isoa mangoa)
- 1 pieni vihreä sipuli
- Kahden sitruunan mehu
- 90 ml ensipuristettua oliiviöljyä (noin 6–7 ruokalusikallista)
- Suolaa maun mukaan
- Vaaleanpunaisia pippuripaprikoita
- Mintunlehtiä
— Leikkaa mango suunnilleen samankokoisiksi kuutioiksi.
-Poista katkarapujen suonet (kuten edellisessä reseptissä). Leikkaa katkaravut mangon kokoisiksi paloiksi.
— Hienonna vihreä sipuli hyvin hienoksi.
– Hienonnamme mintunlehdet. Sekoita limen tai sitruunan mehu ja oliiviöljy pienessä kulhossa. Mausta suolalla ja vaaleanpunaisella pippurilla.
– Sekoita kaikki ainekset (katkaravut, mango, vihreä sipuli) kulhossa ja kaada päälle kastike. Sekoita.
— Anna seoksen hautua jääkaapissa noin 15 minuuttia, jotta maut sekoittuvat. Tarjoiluun käytimme kondiittorin rengasta, kuten kuvassa näkyy. Koristele ruokalaji muutamalla mintunlehdellä ja tarjoile paahdetun leivän kanssa.

Katkarapukerma
Klassinen ruokalaji, joka sopii erinomaisesti alkupalaksi jouluateriaan. Tämän reseptin avain on hyvän liemen valmistaminen, joka tiivistää katkarapujen päiden ja kuorien täyteläisen maun.
Ainekset (4–6 annosta)
- 750 g katkarapuja
- 1 iso sipuli
- 1 purjo (vain valkoinen osa)
- 1 porkkana
- 150 ml ruoanlaittokermavaahtoa (35 % rasvaa)
- 50 ml konjakkia tai brandyä
- 1,5–2 litraa vettä
- 3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
- 30 g voita
- Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- Koristeluun voi käyttää ruohosipulia tai persiljaa (haluttaessa).
-Puhdista kaikki katkaravut. Laita liha sivuun ja kuoret ja päät sivuun.
-Puhdista kaikki katkaravut.
-Poista katkarapujen sisälmykset (kuten ensimmäisessä reseptissä).
-Säästä 6 kokonaista katkarapua lopullista koristeluun. Leikkaa loput katkarapujen liha pieniksi paloiksi ja säästä ne erikseen. Säilytä kuoret ja päät erikseen. Kuumenna ruokalusikallinen ensimmäisen puristuksen oliiviöljyä suuressa kattilassa. Lisää katkarapujen päät ja kuoret ja paista niitä keskilämmöllä, murskaamalla päät puulusikalla, jotta kaikki mehu irtoaa.
— Kaada konjakki tai brandy ja sytytä se varovasti (vie tulitikku tai sytytin varovasti lähelle, kunnes alkoholi syttyy). Anna sen palaa loppuun. Tämä vahvistaa makua.
— Kaada vettä (noin 2 litraa). Kuumenna kiehuvaksi, sitten vähennä lämpöä keskilämmölle. Keitä hitaalla lämmöllä 20–25 minuuttia.
— Siivilöi keitto hienon siivilän tai sideharson läpi, purista huolellisesti, jotta kaikki neste poistuu, ja aseta sivuun. Sulata samassa kattilassa voita ja 2 rkl kasviöljyä. Paista hienonnettu sipuli, purjo ja porkkana hitaalla lämmöllä, kunnes ne ovat hyvin pehmeitä (noin 10–15 minuuttia).
— Kaada vihannekset jäljellä olevaan katkarapukeittoon.
— Anna kiehua hitaalla lämmöllä noin 10 minuuttia, jotta aromit sekoittuvat. Ota kattila pois liedeltä. Käytä käsisekoitinta sekoittaaksesi seosta, kunnes kaikki kokkareet ovat hävinneet.
— Siivilöi kerma hienon siivilän tai, vielä paremmin, erittäin hienon siivilän läpi käyttäen lastalla. Näin poistat vihanneksista tai kuorista jääneet kuitujäämät. Palauta kerma kattilaan. Kuumenna hitaalla lämmöllä ja lisää kerma, jossa kerma on keitetty. Sekoita hyvin. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.
— Paista varattu katkarapujen liha (sekä hienonnetut katkaravut että 6 kokonaista katkarapua koristeeksi) pannulla pienellä määrällä öljyä. Mausta suolalla. Älä paista liikaa, paistaminen on erittäin nopeaa. Laita lusikallinen hienonnettuja katkarapuja jokaisen lautasen pohjalle. Kaada kerma päälle. Koristele yhdellä tai kahdella paistetulla kokonaisella katkaravulla ja pienellä määrällä hienonnettua ruohosipulia tai persiljaa, kuten kuvassa.

KATAYIFI-PASTAA SISÄLTÄVÄT KATKARAPUT
Ihanteellinen vaihtoehto niille, jotka etsivät matkailusta inspiraatiota saaneita ideoita. Käytämme katayifi-taikinaa, joka on filotaikinan muunnos, joka on rullattu hyvin ohuiksi säikeiksi ja jota käytetään laajalti Lähi-idässä jälkiruokien ja rapeiden välipalojen valmistuksessa.
Ainekset (10 kanapeelle)
- 10 isoa katkarapua, kuorittuna (hännät jätetty).
- 80–100 g kataifi-taikinaa
- 20–30 g sulatettua voita
- Suolaa ja pippuria
- Sitruunan kuori
Kuori katkaravut, jättäen pyrstöt, jos haluat käyttää niitä koristeena. Muista poistaa tumma suoni: tee hyvin matala viilto selän pituudelta ja poista suoni hammastikulla.
Kuivaa katkaravut huolellisesti talouspaperilla.
Mausta suolalla, pippurilla ja lisää hieman sitruunan kuorta.
— Jaa kataifi-taikinan nauhat varovasti käsin, jotta ne muuttuvat irtonaisiksi.
— Leikkaa nauhat noin 10–15 cm:n pituisiksi (niin on helpompi työskennellä). Voitele kataifi-nauhat sulatetulla voilla.
-Kierrä jokainen katkarapu päästä pyrstöön katayfi-nauhan sisään, jättäen pyrstö ulkopuolelle.
Jos paistat katkarapuja: kuumenna uuni 190–200 °C:een. Aseta katkaravut leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paista 10–12 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita.
Jos paistat ne pannulla: kuumenna öljy miedolla lämmöllä ja paista 1 minuutti kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat rapeita.
Aseta ne tarjoiluvadille ja ripottele päälle halutessasi ripaus savustettua paprikaa. Voit tarjoilla ne suosikkikastikkeesi kanssa: miedon romeskon, jogurttikastikkeen (sitruunalla ja yrtteillä), juustokastikkeen, limellä maustetun majoneesin tai miedon aiolin kanssa.
