Suomalaiset joulukeksit ovat erittäin suosittuja myös tämän maan jouluaterioilla. Aromikkaat, mausteiset ja hieman kirpeät keksit eroavat perinteisistä piparkakkuista ja ovat monien gourmet-herkuttelijoiden mielestä jopa parempia. Miksi nämä huomaamattomat keksit ovat niin suosittuja?
Sisällysluettelo
Etsiessämme uusia ideoita juhliin käännymme yhä useammin muiden Euroopan maiden leivonnaisten puoleen. Niistä erityisen suosittuja ovat suomalaiset piparkakut – mausteiset murokeksit, jotka tunnetaan voimakkaasta aromistaan ja tyypillisestä terävyydestään. Tanskassa ne ovat joulun kulinaarinen symboli, ja niiden leivonta vastaa elämäntapaa, joka tunnetaan nimellä hygge – rakkautta yksinkertaisiin nautintoihin, lämpöön ja yhdessäoloon.
Miten peppernötter eroaa muista kekseistä?
Vaikka monet suomalaiset leipomotuotteet ovat jo löytäneet tiensä suomalaisten ruokapöytiin – usein metallisten keksipurkkien ansiosta – peppernötterit herättävät eniten huomiota. Niiden salaisuus piilee mausteissa. Kun useimmat maustekeksit valmistetaan inkiväärin, kanelin tai kardemumman pohjalta, pippurikeksit sisältävät myös huomattavan määrän valkopippuria. Tämä antaa niille mausteisen vivahteen, joka erottaa ne tunnetuista inkivääri-piparkakkuista. Voimakkaasta maustaan huolimatta se on harmoninen ja miellyttävä jopa niille, jotka suhtautuvat skeptisesti pippurin ja makean leivonnaisen yhdistelmään.
Voi on suomalaisen leivonnaisen perusta.
Kaikilla perinteisillä suomalaisilla keksireseptillä on yksi yhteinen nimittäjä: voi. Se on vastuussa keksien rapeudesta, rakenteesta ja täyteläisestä mausta. Suomalaiset korostavat, että kompromisseja ei voi tehdä – rasvan korvaaminen halvemmalla vastineella muuttaa keksien luonnetta ja vähentää niiden aitoutta. Siksi peppernöidereiden valmistuksessa on erittäin tärkeää noudattaa alkuperäistä reseptiä.
Suomalaisen peppernödin resepti
Ainekset:
- 500 g jauhoja
- 250 g voita
- 250 g sokeria
- 1 tl inkiväärijauhetta
- 1 tl kanelia
- 1 tl kardemummajauhetta
- 1 tl jauhettua valkopippuria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl soodavettä
- 100 ml kermaa 30 %
Valmistus
Vatkaa voi ja sokeri, lisää sitten seulottu jauho ja mausteet ja vaivaa tasainen taikina.
Jaa taikina useaan osaan ja muotoile niistä ohuita rullia.
Leikkaa pienet palat ja aseta ne pergamenttipaperilla peitetylle uunipelille.
Paista uunissa, joka on esilämmitetty 200 asteeseen (ylhäältä alas), noin 10 minuuttia.
Piparkakut Pebernødder ovat ihanteellinen valinta niille, jotka etsivät jotain uutta, mutta klassisen makuisia. Rapeat, tuoksuvat ja vaikuttavat piparkakut sopivat erinomaisesti juhlapöytään sekä uudenvuoden aattona tai uudenvuodenpäivänä tarjoiltavaksi välipalaksi. Niiden mausteinen tuoksu ja tyypillinen hapahko maku tekevät niistä herkullisen vaihtoehdon perinteisille piparkakuille.
