Pieni ele voi muutamassa minuutissa antaa aamukahvillesi täysin uuden aromin. Ensimmäisen aamukahvini osalta pysyn uskollisena italialaisen kahvinkeittimen rituaalille – klassiselle mokkakahvinkeittimelle, jonka herra Bialetti on antanut maailmalle. Myönnän, että olen tällä hetkellä laiska ja ostan jauhettua kahvia, minkä vuoksi se menettää ajan myötä arominsa. Mutta tykkään kokeilla erilaisia makuja mielialani mukaan käyttämällä jotain niin ilmeistä kuin maustekotelo.
En tarkoita, että jauhettua kanelia pitäisi ripotella suoraan kahvikuppiin, kuten Starbucksissa yleensä sallitaan, vaan että juomalle annetaan aromi sisältäpäin. Tämä on niin yksinkertainen temppu, että olen käyttänyt sitä niin kauan, että ihmettelen, kun kerron siitä perheelle ja ystäville, ikään kuin paljastaisin heille jotain uutta.

Se on hyvin yksinkertaista: riittää, kun lisätään hieman mausteita kahvinkeittimen suodatinkoriin – suppiloon, joka sijaitsee alemman säiliön yläpuolella, johon kaadetaan kuuma vesi. Muista, että italialaiseen kahvinkeittimeen tarkoitettua jauhettua kahvia ei tarvitse tiivistää yhtä voimakkaasti kuin espressokeittimeen, koska paine on erilainen.

Mausteiden valinta ja määrä riippuvat henkilökohtaisesta mausta. Minä yleensä luotan omiin aisteihini, esimerkiksi sekoitukseen, jossa on jauhettua kanelia , inkivääriä ja ripaus tuoksupippuria, muskottipähkinää tai kardemummaa. Joskus kyllästyn kaneliin ja lisään pari neilikkaa tai lakritsia, appelsiininkuorta tai tähtianista. Käytän myös valmiita mausteyhdistelmiä, jotka ovat tyypillisiä inkivääri-piparkakkuille, porkkanakakulle tai kurpitsalatte. Pieni määrä puhdasta kaakaojauhetta sopii myös erinomaisesti.
Sekoita varovasti ja huolellisesti – tähän sopii pieni haarukka – ja lisää tarvittaessa lisää kahvia säiliön täyttämiseksi. Siinä se! Aromi tulee esiin heti, kun kahvi alkaa valua ja kahvinkeitin antaa tunnusomaisen äänensä.

Tarkoitus ei ole peittää kahvin makua, vaan pikemminkin antaa sille selvä ja erityinen aromi vaihtelun vuoksi. Voimme myös kokeilla erilaisia mausteyhdistelmiä riippuen siitä, minkä kanssa kahvi nautitaan. Tämä tekniikka on erityisen hyödyllinen, jos jauhettu kahvi ei ole kovin korkealaatuista tai on säilytetty pitkään avoimessa pakkauksessa ja menettänyt arominsa voimakkuuden.
