Ilahduta läheisiäsi juhlapyhinä herkullisella pohjoismaisella klassikolla! Tämä kakku on kodin kodikkuuden ja yksinkertaisen taian ruumiillistuma: mehukkaat omenat, rapea kaurapuuro ja sulava smetanan herkullisuus luovat harmonisen jälkiruoan. Se ei ole samanlainen kuin tavallinen charlotte-kakku – se on kosteampi, täyteläisempi ja sen rakenne on erityinen. Se on täydellinen päätös uudenvuoden illalliselle, joka täyttää kotisi lämpimällä kanelin tuoksulla.
Tarvitset: 4 isoa omenaa (mieluiten hapanimeläitä), 150 g kaurapuuroa, 150 g sokeria, 200 g smetanaa, 2 munaa, 150 g jauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 1 tl jauhettua kanelia, ripaus suolaa, voita vuokaan.
Kuori omenat ja poista siemenet, leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Voitele leivontavuoka (noin 22 cm) voilla. Sekoita syvässä kulhossa kaurapuuro, sokeri, smetana ja munat. Anna seoksen seistä 10 minuuttia, jotta puuro turpoaa hieman. Lisää sitten seulottu jauho leivinjauheella, kaneli ja suola. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Kaada puolet taikinasta vuokaan ja jaa omenaviipaleet tasaisesti päälle. Peitä omenat jäljellä olevalla taikinalla ja tasoita lusikalla. Paista kakkua 180 °C:ssa noin 45–50 minuuttia, kunnes se on kullanruskea ja kuiva hammastikulla. Anna jälkiruoan jäähtyä kokonaan vuoassa – näin sen rakenne tulee erityisen pehmeäksi. Tarjoile ripottelemalla päälle tomusokeria.
Aiemmin kerrottiin, kuinka valmistaa mehukkaita kanarullia ananaksella ja juustoisella täytteellä rapean kullanruskean kuoren alla.
