Retiron leipomo voitti tittelin ”Vuoden 2026 paras käsityönä valmistettu roscón” huolellisesti kehitetyn ja uskomattoman tuoksuvan reseptin ansiosta, jonka ovat luoneet kolme naista, jotka ovat tulleet madridilaisen konditoriamaailman esikuviksi.
Sisällysluettelo
Leipomo Retiro-alueella on jälleen kerran herättänyt kolmen kuninkaan päivän joulukakkujen ystävien huomion Madridissa kakulla, joka yllätti kaikki maullaan ja moitteettomalla toteutuksellaan . Tämä makea herkku, jota myydään hintaan 30 euroa puoli kiloa ja joka on valmistettu erityisen huolellisesti, voitti tittelin ”Paras joulukakku Kolmen kuninkaan päiväksi 2026”, mikä vahvistaa kolmen naisen johtaman luovan projektin menestyksen. Leipomo on nimeltään Doble UVE.
Gastroactitud -yhtiön järjestämä kilpailu kokosi yhteen Madridin parhaat roscón de reyes -leivonnaiset (kolmen kuninkaan päivän leivonnaiset) ja arvioi osallistujat tiukkojen aromi-, tekstuuri- ja makukriteerien perusteella. Kahdeksanteen kilpailuun osallistui 60 erilaista roscón de Reyes -leivonnaista, mutta finaaliin, joka pidettiin Casa de la Panadería -leipomotalossa, pääsi vain 13 osallistujaa, koska esitetyt työt olivat niin korkealaatuisia.
Voitto roskon-kilpailussa oli mahdollinen luonnollisten ainesosien, käsintehtyjen appelsiininkuivien ja tasapainoisen aromin yhdistelmän ansiosta, joka vakuutti teknisen tuomariston yksimielisesti. Projekti luotiin käsityöläisen kondiittorin taidon ja fermentaation aikataulujen kunnioittamisen edistämiseksi, ja se on Martan, Paloman ja Guadalupen työ, jotka avasivat konditoriansa pandemian keskellä. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun he saavat tunnustusta, sillä muutama vuosi sitten he voittivat myös palkinnon parhaasta panettonesta.
Juuri tämä leivonnainen valloitti tuomariston sydämet.
Kilpailun voittanut brioche erottuu pehmeästä ja kosteasta sisuksesta, joka on valmistettu ilman säilöntäaineita ja keinotekoisia väriaineita. Oranssikukkien tuoksu ja sitrushedelmien vivahteet tekevät siitä heti tunnistettavan. Leipomossa kerrotaan, että valmistuksessa käytetään tuoreita munia Villarrejo de Salvánesista, jauhoja Molinos Zamoranosista ja sekoitusta valkoista ja ruskeaa sokeria maun vahvistamiseksi.
Tuomaristoon kuuluivat muun muassa tunnetut henkilöt, kuten Paco Torreblanca, Estela Gutiérrez ja Oriol Balaguer, viime vuoden voittaja, sekä asiantuntijat, jotka korostivat tekstuurin ja aromin tasapainoa sekä lopullisen maun voimakkuutta.
Yksi arvostetuimmista seikoista oli käsintehtyjen appelsiinikansojen käyttö – ainesosa, johon monet kilpailun osallistujat panostivat tänä vuonna vastakohtana perinteisille, laadultaan heikommille kansoille.Kilpailussa arvioitiin myös taikinan vaivaustapoja, käymistä ja paistamista, joissa tänä vuonna oli havaittavissa huomattavaa yleistä parannusta.
Jotkut asiantuntijat kuitenkin huomauttivat, että monista kilpailuun osallistuneista roscón de reyes -leivonnaisista puuttui aromin voimakkuus, mitä ei voida sanoa Doble UVE -leivonnaisesta, jonka ainutlaatuinen maku erottui heti ensimmäisestä arvioinnista lähtien.
Kilpailu palkintopaikoista ja hyväntekeväisyyspalkinnosta oli kovaa.
La Crujiente -leipomo Tetuánista sijoittui toiseksi ja Marea Bread San Chinarrista kolmanneksi.
Kukin näistä leipomoista esitteli huolellisesti valmistettuja tuotteita, jotka valittiin kolmen päivän sokkomaistamisen jälkeen, jonka järjesti kondiittori Ricardo Velez, vuoden 2018 kilpailun ensimmäinen voittaja.
Palkintoon kuuluu Mantequerías Arias -tuotteita 2500 euron arvosta, jotka tämän kilpailun perinteen mukaisesti luovutetaan Doble UVE -järjestön valitsemalle kansalaisjärjestölle. Matkailuneuvos Almudena Maillo jakoi palkinnon seremoniassa ja korosti kondiittorituotannon merkitystä olennaisena osana Madridin jouluperinnettä.
Finalistien lista heijasti madridilaisen konditoriakulttuurin vahvuutta: Cientotreintagrados ja Balbisiana , Panem , Obrar Madrid , Novo Mundo , Panadarío , Larraya , En Bruto , Panda Patisserie ja Obrador Abantos .
Kaikki esittelivät omat tulkintansa tästä makeasta herkuusta, joka kehittyy vuosi vuodelta menettämättä juhlavuuttaan.
