Silli jouluksi on todella monipuolinen ruokalaji. Sitä voi valmistaa monin eri tavoin. Mielenkiintoinen vaihtoehto on makea silli hedelmillä ja omaperäisessä etikkamarinadissa. Erinomainen idea on yhdistää kirpeä karpalo ja makeat persikat. Nämä hedelmät tasapainottavat täydellisesti sillin suolaisen maun.
Sisällysluettelo
Kuinka valmistaa silli jouluksi?
Joulun silli ei välttämättä tarvitse olla suolaista ja etikkaista – se voi olla myös herkullisen makeaa, tässä tapauksessa yhdistettynä karpaloon ja persikoihin . Tämä yhdistelmä saattaa yllättää perinteitä kunnioittavat, mutta se valloittaa nopeasti sydämet persikoiden herkullisella makeudella ja mehukkuudella sekä karpalon kevyellä hapokkuudella. Tämä silli-vaihtoehto tasapainottaa erinomaisesti juhla-aterioiden raskaampia, mausteisempia makuja ja tuo raikkautta menuun. Se miellyttää kaikkia, jotka eivät pidä voimakkaasta kalan mausta – hedelmät pehmentävät sen aromia ja lisäävät jälkiruokamaisen vivahteen. Tämä on erinomainen tapa tuoda jotain uutta menuun säilyttäen samalla jouluperinteet.
Silli jouluaattona – resepti
Ainekset:
- 5 sillin fileetä (suolavedessä),
- 60 ml rypsiöljyä,
- 60 ml omenaviinietikkaa,
- 2 puolikasta persikkaa (siirapissa),
- sipuli,
- 2 rkl kuivattua karpaloa,
- rkl hienonnettua tilliä,
- 2 laakerinlehteä,
- 4 jyvää maustepippuria,
- tuoretta jauhettua mustapippuria.

Valmistusohje:
1. Liota sillin fileet kylmässä vedessä. Liota, kunnes haluttu maku on saavutettu. Vaihda vesi puolen tunnin välein ja lisää uutta vettä. Tarkista joka kerta, onko silli tarpeeksi suolattu. Saat pehmeämmän tekstuurin liottamalla fileet vielä kerran maidossa. Kuivaa valmistettu silli paperipyyhkeellä ja leikkaa pieniksi paloiksi.
2. Kaada karpaloille kuumaa vettä ja jätä liottumaan tunniksi.
3. Kuori ja kuutioi sipuli. Leikkaa myös persikan puolikkaat pieniksi kuutioiksi.
4. Sekoita öljy ja etikka. Lisää pippuri ja korianteri.
5. Jaa silli purkkeihin vuorotellen suodatetun karpalon ja persikoiden kanssa. Lisää purkkeihin mausteet – laakerinlehti ja maustepippuri. Kaada päälle etikka-öljy-marinadi.
6. Laita silli-purkit jääkaappiin. Se on valmis syötäväksi 2–3 päivän kuluttua.
