Joskus haluaisi hieman piristää jouluateriaa rikkomatta perinteitä ja jättämättä isoäitiä nälkäiseksi. Unkarilainen kala on ihanteellinen kompromissi. Se muistuttaa klassista kreikkalaista kalaa, mutta samalla siinä on jotain erityistä. Maku on tuttu, mutta siinä on ripaus jotain uutta.
Sisällysluettelo
Mitä kalaa on parasta käyttää?
Se houkuttelee silmää mehukkaalla punaisella kastikkeella, viettelee vihannespaloilla, tomaattien aromilla ja jollain muulla – aluksi vaikeasti määriteltävällä: makealla, hieman pippurisella, jopa kevyesti savuisella vivahteella. Se muistuttaa hieman unkarilaista gulassia, mutta on paastoruoka, joka sopii erinomaisesti jouluillalle. Pääroolin, tyypillisen vihanneskastikkeen ohella, näyttelee herkkä valkoinen kala, vaikka sitä ei juuri näy paksun kerroksen alla. Opi, kuinka elvyttää joulun klassikko ja lisätä jännitystä joulukuun valmisteluihin. Kun olet valmistanut sen kerran, et enää koskaan palaa kreikkalaiseen versioon.
Valmistaaksesi erinomaista unkarilaista kalaa, valitse hyvin puhdistettu filee – ilman nahkaa (se menettää joka tapauksessa rapeutensa vihannesten kanssa kypsennettäessä) ja ilman luita. Tunnustele lihaa sormillasi varmistaaksesi, että siinä ei ole teräviä pieniä luita.
Parhaiten sopivat turska tai alaskanseiti. Nämä ovat yleisimpiä kalalajeja kreikkalaisessa kalaruoassa, ja ne sopivat erinomaisesti myös tähän. Ne ovat edullisia, ja niiden liha on mureaa mutta riittävän tiivistä. Jos haluat kokeilla jotain uutta, voit valita hietakampelan, hekin tai taimenen. Rasvaiset kalat, joilla on voimakas maku, kuten lohi, makrilli, silli tai karppi, eivät sovi tähän ruokalajiin.
Unkarilainen kala – resepti
Ainekset:
- 500 g kalafileetä
- 1 muna
- noin 6 ruokalusikallista jauhoja
- 1 sipuli
- 1 porkkana
- 1 persiljanjuuri
- 2 punainen paprika
- 1 lasi tomaattipyreetä
- 1 teelusikallinen tomaattikonsentraattia
- 1 lasi kasvislientä
- 1 teelusikallinen makeaa paprikaa
- 1/3 teelusikallista kuumaa paprikaa
- 1/2 teelusikallista savustettua paprikaa
- 1 tl majoraania
- 1 laakerinlehti
- 2 palleroa maustepippuria
- öljyä paistamiseen
- suolaa ja pippuria
Valmistelu:
- Huuhtele filee, kuivaa ja leikkaa pieniksi paloiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kierrä kalaa vatkatussa munassa ja sitten jauhoissa. Paista kuumalla öljyllä molemmin puolin, kunnes kala on kullanruskea ja kiinteä.
- Kuori ja raasta porkkana ja persilja karkealla raastimella. Leikkaa sipuli puolirenkaiksi ja paprika kuutioiksi.
- Paista sipuli läpikuultavaksi syvässä paistinpannussa. Lisää muut vihannekset, tiiviste, paprika ja meirami. Paista noin 5 minuuttia.
- Lisää tomaattipasta ja liemi. Lisää laakerinlehti ja maustepippuri. Hauduta 10–15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Asettele kala ja kastike kerroksittain suurelle lautaselle tai kulhoon. Koristele persiljalla ja paprikasuikaleilla.

Kuinka tarjoilla unkarilaista kalaa?
Unkarilainen kala on herkullista sekä kylmänä että lämpimänä. Valmistan sen usein etukäteen, jotta säästän aikaa juhlapyhien kiireessä. Otan sen jääkaapista muutama minuutti ennen tarjoilua, koristelen vihanneksilla ja tarjoilen alkupalana. Se sopii erinomaisesti myös perjantai-illalliseksi – sen voi tarjoilla heti valmistuksen jälkeen tai lämmittää uunissa. Se sopii erinomaisesti tuoreiden leivonnaisten, perunoiden tai riisin kanssa.
