Viinikokteilit niille, jotka eivät halua luopua mistään

Viini

Suosittuja ja hienostuneita yhdistelmiä fermentoiduilla rypäleillä. Kaikki nämä variaatiot sopivat lukuisisiin resepteihin, joissa viiniä on vuosisatojen ajan käytetty pohjana upeimmille kokteilille.

Viini on yksi alkoholijuomista, joka on seurannut ihmiskuntaa muinaisista ajoista lähtien. Ainesosien yhdistelmät uusien cocktailien luomiseksi juontavat juurensa myös muinaisista ajoista. Cocktailit sellaisina kuin me ne tunnemme tänään, ovat olleet olemassa jo noin kaksisataa vuotta. Näiden kahden perinteen sulautuminen oli väistämätöntä.

VERENVUOTO

Cocktailin pohjana on punaviini, joka on antanut sille värin ja nimen (koska se muistuttaa verta). Sen koostumukseen kuuluvat hedelmät, kuten persikka, omena, appelsiini, sitruuna, päärynä, banaani ja meloni, sekä appelsiinin ja sitruunan kuori, kanelitanko, sokeri ja hiilihapotettu sitruuna-, appelsiini- tai soodavesi. Siihen voidaan lisätä myös vermuttia, konjakkia ja giniä.

KALIMOTXO tai JOTE

Punaviinistä ja kokakolasta valmistettu cocktail, joka ilmestyi Baskimaassa 1970-luvulla, on tullut klassikoksi. Karhunvatukkalikööri ja sitruunamehu (sekä sitruunaviipaleet) ovat valinnaisia ainesosia.Viinikokteilit niille, jotka eivät halua luopua mistään

REBUCHITO

Tyypillinen Sevillan huhtikuun messujen juoma valmistetaan mansanilla-, fino- tai montilla moriles -viinistä, johon lisätään limonadijuomaa (Seven Up) tai kuplivaa juomaa ja muutama mintunoksa.

PITILINGORRI JA TINTO DE VERANO

Toinen cocktail, joka on peräisin Baskimaan alueelta. Sen nimi tarkoittaa ”vähän punaista” seoksen värin vuoksi. Se sisältää punaviiniä ja appelsiini- tai sitruunalimonaadia. Suomessa sitä kutsutaan nimellä ”Fantino”. Tinto de Verano on sen läheinen sukulainen, jossa yhdistyvät punaviini ja limonadi (vaikka sen sijaan voidaan käyttää myös sitruunalimonadia). Joskus siihen lisätään hieman punaista vermuttia ja sitruunaviipaleita. Cocktail voidaan tarjoilla murskatun jään kanssa.

BELLINI

Tämä cocktail, yksi glamourin symboleista, sisältää alun perin proseccoa (tai kuivaa kuohuviiniä), persikkapyreetä, persikkasnapsiä (haluttaessa) ja sitruunamehua. Muissa versioissa hedelmien koostumus voi vaihdella, joskus lisätään mansikoita.

MIMOSA

Kava (tai brut-samppanja) ja appelsiinimehu yhtä suurina osina – yksinkertainen resepti, jota täydentävät erilaiset hedelmämehut, esimerkiksi ananasmehu, sekä lisäaineet, kuten triple sec.

BISHOP (BISHOP-KOKTEILI)

Klassinen cocktail vuodelta 1935, jonka juuret ulottuvat 1700-luvulle (sen edeltäjä on Negus, joka valmistetaan Tony-portviinistä). Alkuperäinen cocktail tarjoillaan kuumana, sekoittamalla tämä portugalilainen viini kuumaan veteen, neilikkaan, hunajaan ja appelsiinimehuun. Jäähdytetty versio yhdistää burgundilaisen punaviinin, rommin, sokerin sekä appelsiini- ja sitruunamehun.

Agua de Valencia

Cava (tai samppanja), gin, vodka, appelsiinimehu ja appelsiiniviipale. Tämä cocktail syntyi 1960-luvulla Madrid-baarissa Valenciassa.Viinikokteilit niille, jotka eivät halua luopua mistään

KUNINGATAR CHARLOTTE

Punaviini, granaattiomena, sitruunavesi, mansikat ja jääpalat – täydellinen cocktail viilentämään kuumina päivinä. On myös versioita, joissa on tonic vettä sitruunaveden sijaan, punaviiniä valkoviinin sijaan ja vadelmaa grenadiinin sijaan.

CLERICO

Sen nimi tulee englanninkielisestä nimestä Claret Cup – klarettiviinistä, jota käytettiin sen valmistuksessa Brittiläisessä Intian siirtomaassa, vaikka valkoviiniäkin käytetään. Tämä sangrian sukulainen cocktail sisältää myös paloja tuoreita hedelmiä, kuten omenoita, päärynöitä, persikoita, aprikooseja ja mansikoita, sekä ainesosia, kuten brandyä ja triple sec -likööriä (ja jopa samppanjaa, rommia tai vodkaa). Tämä cocktail, joka tunnetaan myös nimellä ”Clericó”, on erittäin suosittu Latinalaisessa Amerikassa ja se voidaan valmistaa sitruuna- tai appelsiinilimulla sekä soodalla tai kivennäisvedellä.

GLINTWEIN

Tämä kuuma cocktail on todellinen joulu juoman muodossa. Tämä anglosaksisista maista peräisin oleva juoma sisältää klementiinejä, sitruunaa, limettiä, demerara-sokeria, neilikkaa, kanelia, laakerinlehteä, vaniljaa, hunajaa, punaviiniä ja tähtianista.

Viininjäähdytin

Valmistettu Sauvignon Blanc -rypäleistä, vodkaa, appelsiini- ja sitruunamehua ja täydennetty Seven Upilla tai Spritella (sitruuna-lime-limonadilla), se kuuluu virvoitusjuomien perheeseen, joka sisältää hedelmiä, alkoholijuomia ja virkistäviä makuja, joita juodaan suurina annoksina, yleensä lisättynä hiilihapollisia juomia.

SELDERY-VIINI

Valmistettu grüner weltlinerista (vihreä weltliner, Keski-Euroopassa laajalti viljelty rypäle) sekä sellerijinasta, sellerisiirapista, katkerolikööristä ja suolaliuoksesta.

FRANSKA 75

Klassinen cocktail, joka tarjoillaan flöjt-lasissa, joka on nimetty ensimmäisessä maailmansodassa käytetyn ranskalaisen 75 mm:n kevyen tykin mukaan. Se valmistetaan brut-samppanjasta tai kuohuviinistä, sitruunamehusta, lontoolaisesta kuivasta ginistä ja tomusokerista. Cocktailia on saatavana kahdessa versiossa: 125 (konjakilla) ja 95 (bourbonilla).

Sabot tai samppanja White Lady

Ginistä, triple sekasta ja sitruunamehusta valmistettu White Lady on toinen upea klassinen cocktail. Sabo eli White Lady from Champagne (brut) valmistetaan samoista ainesosista, joihin lisätään kuohuviiniä ja munanvalkuaista.

AVIAPOSTA

Brut-samppanjaan lisätään myös vaaleaa paahdettua rommia, limen mehua ja hunajasiirappia.

Pisco Punch

Paradoksaalisesti vanhin pisco-pohjainen cocktail on kotoisin San Franciscosta (sen keksi Duncan Nicol Bank Exchange -baarissa 1800-luvun lopulla). Se valmistetaan brut-samppanjasta tai kuohuviinistä, johon lisätään neilikkaa, piscoa, tuplasiirappia sekä ananas-, appelsiini- ja sitruunamehua.

SPRITZViinikokteilit niille, jotka eivät halua luopua mistään

Yksi suosituimmista juomista sen keksimisestä lähtien. Klassinen venetsialainen aperitiivi. Aperol on omaperäinen juoma. Amaron lisäksi se sisältää extra dry proseccoa ja soodaa. Hedelmäisiä makuja lisätään eri versioihin, jotka ovat ilmestyneet vuosien varrella ja muuttuvien muotitrendien mukaisesti.

VANHA KUUBALAINEN

Yksi vanhimmista olemassa olevista cocktaileista, valmistettu brut-samppanjasta, mintunlehdistä, kypsytetystä karibialaisesta rommista, limemehusta, kaksinkertaisesta siirapista ja Angostura-katkerosta.

SAMPPANJAKOKTEILI

Brut-samppanjaa, konjakkia, Angostura-bitteriä ja pala valkoista sokeria. Tämä historiallinen samppanja, joka rekisteröitiin vuonna 1940, tarjoillaan flöjt-lasissa.

KIR ROYAL

Kir Apéritifin kuohuviiniversio, joka valmistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1904 Café Georgessa Dijonissa (Ranska), sisältää brut-samppanjaa ja burgundilaista crème de Cassisia (makeaa mustaherukkalikööriä).

PORNOZVESTA MARTINI

Saatavana myös brut-samppanjalla, marakujalla (tuoreena ja liköörinä), vodkalla, vaniljasiirapilla ja limemehulla. Tämä cocktail syntyi Kapkaupungissa nimellä Maverick Martini, jossa sen keksi baarimikko Douglas Ancrach (The Townhouse -baarista Knightsbridgessä, Lontoossa), joka muokkasi sitä vuonna 2002 pornotähden pyynnöstä. Pornostar Bellinissä käytetään samppanjan sijaan proseccoa.

Nernyashchiy Joe

Se on nimetty 1900-luvun alussa Santiago de Cubassa Pepe Abealin, Artezin syntyperäisen, lempinimeltään ”Cocktail”, perustaman baarin mukaan. Cocktailin suosioon vaikuttivat sen asiakkaat, kuten Hemingway, Sinatra, Errol Flynn ja Alfonso de Bourbon. Viiniversiossa on Tony-portviiniä, konjakkia, ananasmehua, triple sec -likööriä ja granaattiomenasiirappia.

NEGRONI SBALJATO

Tämä on muunnelma klassisesta Negronista (gin, amaro ja punainen vermutti), jossa London Dry -ginin sijaan käytetään extra dry -proseccoa. Se tuli suosituksi TikTokissa virallisesti levinneen kuvan ansiosta, jossa esiintyvät Emma D’Arcy ja Olivia Cook, sarjan ”Dragon House” näyttelijät.

PALERMO

Sovignon blanc, valkoinen rommi vaniljalla, ananasmehu ja kaksinkertainen siirappi.