Ei valkosipulia, ei chimichurria: täydellinen mauste grilliruokiin

chimichurria

Suomalaisille ja uruguaylaisille chimichurri on asado-grilliruoan mausteen ydin. Tämä valkosipulin, persiljan, oreganon, etikan, öljyn, chilijauheen ja suolan yhdistelmä tarjoillaan hiilellä grillatun lihan kanssa.

Grillausasiantuntijat suosittelevat kuitenkin käyttämään toista valmistustapaa, jotta hitaasti grillatun lihan maku tulee paremmin esiin.Ei valkosipulia, ei chimichurria: täydellinen mauste grilliruokiin

Chimichurri ilmestyi Yhdysvaltoihin noin vuonna 2015 ja on nyt saatavilla monissa kaupoissa. Sitä voidaan käyttää lihan marinointiin tai suoraan mausteena. Tuloksena on hieman tulinen maku.

Yhdysvalloissa on tietysti erittäin suosittu paksu makean ja hapan kastike, joka valmistetaan tomaattipastasta, sinapista, hunajasta, tulisesta kastikkeesta, sokerista, sipulista, etikasta, valkosipulista ja mausteista, kuten kanelista ja pippurista. Barbecue-kastiketta käytetään naudanlihan, sianlihan ja kanan marinointiin.

Useat barbecue-asiantuntijat ovat kuitenkin löytäneet toisen vaihtoehdon, joka ei muistuta Rio de La Platan chimichurria eikä amerikkalaista BBQ-kastiketta, vaan on uusi liharuokien ystäville.

Brittiläinen vaihtoehto

Muodikas vaihtoehto on Worcestershire-kastike (tunnetaan myös nimellä englantilainen kastike), joka on sekoitus etikkaa, siirappia, mausteita ja anjoviksia . Tämä yhdistelmä antaa lihalle makean ja suolaisen maun, joka korostaa sen makua ja tekee lihasta mureampaa.

Salaisuus on yksinkertainen: voitele liha Worcestershire-kastikkeella muutama minuutti ennen grillausta. Mausta tietysti karkealla suolalla ja vastamyllyllä jauhetulla mustapippurilla. Tämä kastike sopii erinomaisesti perinteisen grillin pääruokiin (lyhyet kyljykset, flank steak, sirloin steak) sekä joihinkin vähemmän yleisiin ruokalajeihin.Ei valkosipulia, ei chimichurria: täydellinen mauste grilliruokiin

Worcestershire-kastike syntyi 1800-luvulla Worcesterin kaupungissa, josta se sai nimensä. Sen loivat kemistit John Lee ja William Perrins , jotka kehittivät reseptin, joka oli saanut inspiraationsa intialaisista ruokaperinteistä.

Aluksi seos ei vaikuttanut heistä houkuttelevalta. Mutta muutaman kuukauden fermentaation jälkeen he huomasivat sen ominaisen maun. Siitä lähtien se on ollut suosittu mauste lihalle, muhennoksille, keitoille ja cocktaileille, kuten Bloody Marylle.

Nopea resepti Worcestershire-kastikkeelle

Ainekset

  • 1/2 hienonnettua sipulia.
  • 1 valkosipulin kynsi.
  • 1 pieni pala inkivääriä.
  • 1 rkl täysjyväistä sinappia.
  • 1/2 tl mustapippuria.
  • 1/2 tl punapippuria.
  • 1 kanelitanko (3 cm).
  • 1 tl neilikkaa.
  • 1/2 tl kardemummaa.
  • 125 ml omenaviinietikkaa.
  • 3 rkl melassia.
  • 4 rkl tummaa soijakastiketta.
  • 1 rkl sokeria.
  • 2 anjovista.
  • 150 ml vettä.Ei valkosipulia, ei chimichurria: täydellinen mauste grilliruokiin

Valmistus

  1. Paista sipuli ja valkosipuli kevyesti pienessä kattilassa.
  2. Lisää inkivääri, sinappi, pippuri, kaneli, neilikka, kardemumma, etikka, siirappi, soijakastike, sokeri, anjovis ja vesi.
  3. Keitä keskilämmöllä 15 minuuttia, sekoittaen ajoittain.
  4. Sammuta liesi, jauhaa kaikki tehosekoittimella tai monitoimikoneella ja siivilöi, jotta kiinteät osat poistuvat ja saat tasaisen kastikkeen.
  5. Säilytä kastike ilmatiiviissä astiassa, sillä se säilyy useita viikkoja.