Pannukakut: kuinka valmistaa tämä perinteinen jälkiruoka, joka valloittaa joulun

Pannukakut

Tämän ruokalajin valmistaminen ei vain liity joulukuun juhliin, vaan se myös yhdistää suomalaiset perheet sen herkullisen maun ansiosta.

Sisällysluettelo

Joulupannukakut ovat yksi Suomen juhlakautena tunnetuimmista jälkiruoista. Rapeat, kullanruskeat ja tuoksuvat pannukakut tarjoillaan perinteisesti pilonsiljasiirapin kanssa tai ripotellaan sokerilla ja kanelilla. Niiden valmistaminen on osa perheen juhlia, koska taikinan vaivaaminen, leivonnaisten kauliminen ja paistaminen ovat usein yhteinen harrastus, joka yhdistää useita sukupolvia keittiössä.

Monissa maan osissa buñuelos symbolisoi vaurautta ja hyviä toiveita , joten niiden tuoksu ja maku muistuttavat juhlakautena lähestymisestä. Vaikka niiden alkuperä juontaa juurensa espanjalaisista resepteistä, jotka on mukautettu siirtomaa-aikana, vuosien mittaan niistä on tullut olennainen osa joulujuhlia, jouluaterioita ja uudenvuoden juhlia.

Pannukakut: kuinka valmistaa tämä perinteinen jälkiruoka, joka valloittaa joulun

Ainekset

Taikina:

  • 2 kupillista vehnäjauhoja
  • 1 teelusikallinen suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl sulatettua voita (tai kasviöljyä)
  • 1 muna
  • 3/4 kupillista lämmintä vettä
  • Riittävästi öljyä paistamiseen

Piloncillo-hunajan valmistus (haluttaessa):

  • 1 kartio piloncillo
  • 1 kuppi vettä
  • 1 kanelitanko
  • 2 valkosipulinkynttä (haluttaessa)
  • Pieni pala appelsiininkuorta (haluttaessa)

Pannukakut: kuinka valmistaa tämä perinteinen jälkiruoka, joka valloittaa joulun

Valmistelu

Ensimmäinen vaihe on taikinan valmistus . Sekoita jauhot, suola ja sokeri suuressa kulhossa. Lisää sitten sulatettu rasva ja muna. Lisää vähitellen lämmintä vettä ja vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää, joustavaa ja taipuisaa . Vaivaa taikinaa muutama minuutti, kunnes se ei enää tartu käsiin. Sen jälkeen anna taikinan levätä kannen alla 20 minuuttia, jotta se kovettuu.

Levon jälkeen taikina jaetaan pieniksi, pähkinän kokoisiksi palloksi. Jokainen pallo rullataan ohueksi kiekoksi ; mitä ohuempi kiekko, sitä rapeammat pannukakut tulevat. Jotkut perheet käyttävät puhdasta kangasta venyttääkseen taikinaa käsin, kunnes se on lähes läpinäkyvää — tämä on perinteinen menetelmä, joka takaa kevyen tekstuurin.

Paistamista varten kuumenna riittävä määrä öljyä syvässä paistinpannussa. Laita kiekot yksi kerrallaan pannulle ja varmista, että öljy on hyvin kuuma, jotta ne hieman hyppäävät ja saavat kullanruskean värin. On tärkeää kääntää niitä, jotta ne paistuvat tasaisesti . Paistamisen jälkeen laita ne paperipyyhkeille imemään ylimääräinen öljy.

Kun pannukakut lepäävät, voit valmistaa siirapin pilonsilosta . Kiehauta vesi pienessä kattilassa yhdessä pilonsilon, kanelin, neilikan ja appelsiininkuoren kanssa. Keitä seosta, kunnes se saa paksun, aromaattisen konsistenssin .

Pannukakkuja voi tarjoilla kahdella tavalla: kuumassa hunajassa tai sokerin ja kanelin seoksella ripoteltuna, riippuen kunkin perheen mausta.

Pannukakut: kuinka valmistaa tämä perinteinen jälkiruoka, joka valloittaa joulun

Pannukakut ovat myös osa paikallista taloutta, sillä katukauppiaat ja markkinat myyvät niitä yleensä tuoreina joulukuussa . Kotona valmistaminen säilyttää kuitenkin perheen juhlahengen ja on harrastus, johon kaikki osallistuvat, isoäidit ja isoisät lapsista.

Joulupannukakkujen valmistaminen ei ole vain kulinaarinen ele, vaan myös kunnianosoitus perinteille, jotka yhdistävät suomalaiset perheet yhteen vuoden tärkeimmästä ajasta.