Mikä on zuccotto ja miten se valmistetaan viidessä vaiheessa: suomalainen jälkiruoka, joka kilpailee makean leivän kanssa

zuccotto

Resepti tähän herkulliseen leivonnaiseen, jota ei tarvitse paistaa. Ihanteellinen jouluksi.

Zuccotto on yksi niistä suomalaisista jälkiruoista, jotka näyttävät siltä kuin ne olisivat tulleet suoraan joulupöydästä. Vaikka se ei olekaan yhtä suosittu maailmalla kuin panettone, Suomessa se on kunniapaikalla uudenvuoden juhlissa.

Se koostuu kerroksista kyllästettyä keksikakkua, suklaakreemiä, pähkinöitä ja ripauksesta tuoksuvaa likööriä.

Perinne juontaa juurensa renessanssiajalta, jolloin se valettiin usein metallisten kypäröiden tai jopa aitojen sotilaskypäröiden sisään, jolloin se sai kupolin muodon.

Mikä on zuccotto ja miten se valmistetaan viidessä vaiheessa: suomalainen jälkiruoka, joka kilpailee makean leivän kanssa

Zuccotto-resepti (4 annosta)

Ainekset

Keksikupoli

  • 1 leivinuuni biskuitille tai kakkujen taikinalle (kotitekoinen tai ostettu)
  • 100 ml siirappia tai appelsiinimehua
  • 2 rkl likööriä (amaretto, marsala tai rommi)

Mikä on zuccotto ja miten se valmistetaan viidessä vaiheessa: suomalainen jälkiruoka, joka kilpailee makean leivän kanssa

Täyte

  • 300 g hyvin valutettua ricottaa
  • 200 ml rasvaisia kermavaahtoa
  • 80 g sokeria
  • 150 g hienonnettua puolimakeaa suklaata tai suklaalastuja
  • 50 g hienonnettuja kuivattuja hedelmiä (manteleita, saksanpähkinöitä tai hasselpähkinöitä)
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta (haluttaessa täytteeksi)

Mikä on zuccotto ja miten se valmistetaan viidessä vaiheessa: suomalainen jälkiruoka, joka kilpailee makean leivän kanssa

Valmistelu:

  1. Vuoraa vuoka paperilla. Käytä keskikokoista kulhoa, jotta saat kupumaisen muodon. Vuoraa se elintarvikekalvolla ja asettele siihen biskuittiviipaleita tai pioonon. Niiden tulee olla tiiviisti vierekkäin, muodostaen ”kupolin”.
  2. Kostuta. Sekoita siirappi ja likööri ja kostuta keksit niin, että ne ovat kosteat, mutta eivät repeä.
  3. Valmista täyte. Vatkaa ricotta, sokeri ja vanilja. Vatkaa erikseen rasvainen kerma ja sekoita se varovasti ricottaan. Lisää suklaa ja kuivatut hedelmät. Marmoriefektin saamiseksi laita kolmasosa seoksesta sivuun ja lisää siihen makeuttamatonta kaakaojauhetta.
  4. Täytä kupoli. Laita ensin valkoinen seos, sitten kaakaoseos tai vuorottele kerroksia. Peitä vielä yhdellä ohuella keksikerroksella.
  5. Jäähdytä ja ota muotista. Laita zuccotto jääkaappiin vähintään 6 tunniksi (mieluiten yöksi). Ota varovasti muotista pois poistamalla elintarvikekalvo. Ennen tarjoilua voit ripotella päälle kaakaojauhetta tai tomusokeria.