Joulun lähestyessä joulukuussa on oikea aika suunnitella rauhassa ja hieman etukäteen juhla-aterioiden ja -illallisten menu. Joulun alla, kun aika tuntuu karkaavan käsistä, on tärkeää alkaa miettiä, mitä valmistamme tälle erityiselle tilaisuudelle.
Sisällysluettelo
Vaikka joskus voi olla vaikeaa poiketa totutusta, kotiruokailun taito piilee kyvyssä muokata jokainen ruokalaji oman maun mukaan. Tässä yhteydessä kanapeet ovat joulupöydän todellisia tähtiä – pieniä, maukkaita alkupaloja, jotka avaavat illan ja herättävät ruokahalua, valmistamalla maaperää pääruoan nauttimiseen.
Zucchini- ja kurpitsanpesä
Tämän ruokalajin valmistaminen kestää viisikymmentä minuuttia. Kuuden annoksen valmistamiseen tarvitsemme seuraavat ainekset:
- 800 grammaa kurpitsaa
- 250 grammaa porkkanaa
- 500 grammaa kesäkurpitsaa
- 130 grammaa purjoa
- Kaksi munaa
- Ripaus suolaa
- Oliiviöljy
Lämmitä ensin uuni 180 asteeseen (350 Fahrenheit-astetta). Sillä välin pese ja kuori vihannekset. Voit käyttää spiraalileikkuria porkkanan, kesäkurpitsan ja kabakkin leikkaamiseen ohuiksi suikaleiksi; jos sinulla ei ole spiraalileikkuria, leikkaa ne vain veitsellä hyvin ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa sitten purjo kuutioiksi. Riko munat kulhoon ja vatkaa ne tasaiseksi massaksi. Kun munat ovat valmiita, lisää ne vihanneksiin niin, että ne peittyvät kokonaan, ja lisää ripaus suolaa.
Valmistele sitten uunipelti ja voitele sen pohja pienellä määrällä öljyä, jotta ainekset eivät tartu kiinni. Laita sitten vihannesseos uunipeltiin, kääri se haarukalla spagetin tavoin ja muodosta pienet pesät jakamalla ne tasaisesti.
Paista lopuksi noin viisitoista minuuttia. Sen jälkeen voit nauttia ne sellaisenaan tai lisätä jotain erityistä, kuten kermajuustoa, pestoa tai muita ainesosia maun mukaan.
Lehtitaikina, täytetty kesäkurpitsalla ja karamellisoidulla sipulilla, pinjansiemenillä
Tämän herkullisen ruokalajin valmistaminen kestää noin viisikymmentä minuuttia. Kahdentoista annoksen valmistamiseen tarvitset seuraavat ainekset:
- Lehtitaikina
- 250 grammaa kesäkurpitsaa
- 100 grammaa punasipulia
- 150 grammaa karamellisoitua sipulia
- 25 grammaa pinjansiemeniä
- Muna
- 30 millilitraa oliiviöljyä
- Suolaa ja pippuria maun mukaan.
Aloita lämmittämällä uuni 200 asteeseen (390 Fahrenheit-astetta), jotta se on valmis paistamiseen. Kun uuni lämpenee, pese ja puhdista vihannekset. Leikkaa sitten kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi ja punasipuli suikaleiksi, pyrkien saamaan ne mahdollisimman tasaisiksi. Laita sitten molemmat vihannekset kulhoon, lisää oliiviöljy, suola ja pippuri. Sekoita hyvin, jotta kaikki ainekset peittyvät öljyllä.
Toisaalta, kauli lehtitaikina ja jaa se 12 yhtä suureen suorakulmioon. Pistele pinta haarukalla, jotta taikina ei nouse liikaa paistamisen aikana, jättäen reunat pistelemättä, jotta ne nousevat korkeammiksi ja rapeiksi. Aseta sitten suorakulmiot uunipellille ja voitele ne vatkatulla munalla. Levitä ensin karamellisoitu sipuli, sitten kesäkurpitsa ja punasipuli jokaiselle palalle ja ripottele päälle pinjansiemeniä. Paista noin viisitoista minuuttia tai kunnes lehtitaikina on kullanruskea ja rapea.
Toast brie-juustolla, viinirypäleillä ja pähkinöillä
Puolen tunnin kuluttua saat herkullisen lopputuloksen. Kuudelle annokselle tarvitset seuraavat ainekset:
- Kolme ruokalusikallista hunajaa
- Kaksi ruokalusikallista vettä
- 180 grammaa vuohenjuustoa
- Kolme leipää, joissa on saksanpähkinöitä
- 350 grammaa mustia
- Minttua (halutessasi)
Leikkaa ensin viinirypäleet varovasti kahtia ja aseta ne sivuun. Kuumenna sitten hunaja pienessä kattilassa, kunnes se kiehuu kevyesti, lisää hieman vettä ja sekoita varovasti, kunnes seos on kevyen karamellin konsistenssia. Kun hunaja on valmis, lisää viinirypäleet ja anna niiden karamellisoitua muutaman minuutin ajan.
Leikkaa sitten vuohenjuusto ohuiksi viipaleiksi ja aseta sivuun. Leikkaa sillä välin pähkinäleivät kahtia ja leikkaa ne poikittain pieniksi viipaleiksi. Paista ne sitten kevyesti, kunnes ne ovat rapeita.
Lopuksi laita jokaiselle leipäpohjalle annos vuohenjuustoa, lisää päälle muutama karamellisoitu viinirypäle ja koristele mintunlehdellä.
Tartaletit hummuksella ja paahdetulla punaisella paprikalla
Seuraavat ainekset riittävät kuuteen annokseen.
- Viisi ruokalusikallista vehnäjauhoja
- Puoli ruokalusikallista leivinjauhetta
- Puoli ruokalusikallista rosmariinia
- Hieman oliiviöljyä
- Kaksi ruokalusikallista vettä
- Ripaus suolaa
- Hummus
- Paahdettu paprika
Kuumenna uuni 180 asteeseen (350 Fahrenheit-astetta). Sekoita sitten kulhossa jauhot, leivinjauhe, suola ja rosmariini, sekoittaen kuivat ainekset huolellisesti. Lisää oliiviöljy ja sekoita uudelleen, kunnes seos on tasainen. Lisää lopuksi vesi ja sekoita ja vaivaa lusikalla, kunnes taikina alkaa muodostua palloksi.
Kun seos on sakeutunut, kaada se kevyesti jauhotetulle pinnalle. Vaivaa varovasti ja muotoile palloksi. Taikinan tulee olla sileää, joustavaa ja murenematonta. Rullaa se sitten sylinteriksi ja jaa se noin seitsemään yhtä suureen osaan. Muodosta jokaisesta osasta tartaletti painamalla kevyesti keskustaa, jotta muodostuu pieni syvennys. Aseta ne uunipellille ja voitele kukin pienellä määrällä öljyä, jotta ne ruskistuvat hyvin.
Vegaaninen sienipasteija
Pateekanaapit ovat joulupöydän klassikko. Vain viidessätoista minuutissa saat herkullisen tuloksen. Kuudelle hengelle tarvitset seuraavat ainekset:
- Puoli kiloa sieniä
- Puolitoista sipulia
- Yksi teelusikallinen oluthiivaa
- 120 grammaa kuorittuja saksanpähkinöitä
- Neljä valkosipulinkynttä
- Oliiviöljyä
- Suolaa ja pippuria
Puhdista ja viipaloi ensin sipuli ja leikkaa valkosipuli ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sipuli ja valkosipuli, kun öljy on kuumennettu, paista niitä muutama minuutti. Sitten huuhtele sienet huolellisesti, leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi ja lisää ne pannulle, paista kunnes ne ovat kullanruskeita ja niiden tilavuus on pienentynyt. Paista sillä välin pähkinät uunissa muutama minuutti 180 celsiusasteessa (350 fahrenheit-astetta).
Siirrä sitten kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita ne oluen hiivan, ripauksen suolan ja pippurin kanssa. Lisää lopuksi pähkinät ja jatka sekoittamista, kunnes saat tasaisen kermamaisen massan.
- Kaksi munakoisoa
- Kaksi kesäkurpitsaa
- Kahdeksan sieniä
- Kaksi punaista paprikaa
- 300 grammaa tofua
- 30 grammaa jauhettua inkivääriä
- Neljä ruokalusikallista oliiviöljyä
- Neljä ruokalusikallista raakaa sinistä agavesiirappia
- Puoli teelusikallista mustapippuria
- Puoli teelusikallista makeaa paprikaa
- 30 grammaa jauhettua kurkumaa
- Puristettu sitruuna
- Tusina paahtoleipää
Sekoita kulhossa sitruunamehu, siirappi, öljy ja mausteet, jotta saat aromaattisen marinadin. Lisää sitten pieniksi kuutioiksi leikattu tofu ja anna marinoitua jääkaapissa kaksi tuntia, sekoittaen välillä, jotta se imee kaikki aromit.
Sillä välin pese, kuori ja kuutioi vihannekset. Kun ne ovat valmiita, paista ne pannulla pienellä määrällä öljyä, kunnes ne ovat kullanruskeita ja pehmeitä. Lisää sitten marinoitu tofu ja paista vielä muutama minuutti, jotta kaikki maut sekoittuvat. Laita annokset paahtoleiville ja tarjoile heti.
