Valmistan suolakurkkua peiton alla suomalaisittain. Lisään 2 ainesosaa – tuloksena on klassikkoa raikkaampi ja maukkaampi

suomalaisittain

Uudenvuodenpöytä on loistava tilaisuus kulinaarisiin kokeiluihin, kun klassinen ruokalaji voidaan tarjoilla uudella, yllättävällä tavalla.

Suomalainen versio kuuluisasta selädka-salaatista on hyvä esimerkki tästä. Se säilyttää kerroksellisen salaatin idean selädkan ja juuresten kanssa, mutta on kevyempi ja tasapainoisempi. Salaisuus on vähemmän suolaisen, usein mausteissa marinoidun skandinaavisen sillin käyttö, hapahkon omenan lisääminen tuoreuden vuoksi ja smetana-sinappikastike. Salaatti on pehmeämpi, ja siinä on kirkas korianterin maku ja miellyttävä pikanttius.

Valmistan suolakurkkua peiton alla suomalaisittain. Lisään 2 ainesosaa – tuloksena on klassikkoa raikkaampi ja maukkaampi

Valmistamiseen tarvitset:

300 g marinoitua suomalaista silliä (silakkaa),

3 keskikokoista keitettyä punajuurta,

3 keitettyä perunaa,

2 keitettyä porkkanaa,

1 hapan omenan,

1 punasipulin.

Kastikkeeseen:

250 g smetanaa,

2 rkl dijon-sinappia,

puolen sitruunan mehu,

nippu korianteria,

suolaa

pippuria maun mukaan.

Valmistan suolakurkkua peiton alla suomalaisittain. Lisään 2 ainesosaa – tuloksena on klassikkoa raikkaampi ja maukkaampi

Puhdista vihannekset ja omena. Leikkaa silli, vihannekset ja omena pieniksi, samankokoisiksi kuutioiksi, sipuli hyvin ohuiksi puolirenkaiksi.

Sekoita kastike: smetana, sinappi, sitruunamehu, hienonnettu korianteri, pippuri. Laita salaatti kerroksittain läpinäkyvään astiaan tai lautaselle seuraavassa järjestyksessä: peruna, osa kastikkeesta, silli, sipuli, porkkana, omena, punajuuri. Levitä kastike jokaisen kerroksen päälle, paitsi viimeisen. Luo tasainen pinta punajuurikerroksella. Peitä salaatti kokonaan jäljellä olevalla kastikkeella päältä ja sivuilta. Laita jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli. Koristele tillinoksilla ennen tarjoilua.