Kukkakaali ja ”gribish”-kastike.

Kukkakaali

Tämän vihanneksen maku paranee ranskalaisen sekoituksen ansiosta, joka sisältää munia, sinappia, suolakurkkuja, kapriksia ja yrttejä. Tuleeko tämä ruokalaji joulupöytäänne?

Sisällysluettelo

Olemme jo kauan sitten ohittaneet vaiheen, jossa vihasimme kukkakaalia . Meidän kotonamme tiedetään hyvin, että jos kukkakaalia valmistetaan oikein ja oikeaan aikaan, siitä tulee mieto, makea vihannes, joka sopii yhteen kaiken kanssa, mitä siihen haluaa lisätä. Tässä tilanteessa gribiche -ranskalainen kastike, joka valmistetaan munankeltuaisista, cornichoneista, kapriksista , keitetyistä munanvalkuaisista, sinapista , öljystä, etikasta ja muutamasta yrtistä – on kätevä. Se on majoneesin kaltainen kermainen ja voi muuttaa minkä tahansa vihanneksen todella poikkeukselliseksi ruokalajiksi. Tänä vuonna jouluna se on hyvä olla käsillä alkupaloja ja lisukkeita varten.Kukkakaali ja ”gribish”-kastike.

Gribiche-kastike voidaan valmistaa sekä keitetyistä että raaoista munankeltuaisista. Koska se ei vaikuta merkittävästi lopputulokseen, suosittelemme tässä reseptissä ensimmäistä vaihtoehtoa, jotta vältetään ruokamyrkytyksen riski ja raa’an munavalkuaisen säilyttämistä jääkaapissa. Kastike onnistuu, kun öljyä lisätään hyvin vähitellen ja sekoitetaan voimakkaasti vispilällä emulsion muodostamiseksi. Jos kastike silti juoksettuu, älä paniikkia: emulgoi erillisessä kulhossa uudelleen murskattu keitetty munankeltuainen ruokalusikallisella sinappia ja ruokalusikallisella etikkaa, lisää sitten juoksettunut kastike hyvin hitaasti ja jatka voimakasta vatkaamista.

Jos et pidä höyrytetyistä kukkakaaleista, valmista ne haluamallasi tavalla: paista uunissa, grillaa, keitä, valmista mikroaaltouunissa tai fritöörissä. Tärkeintä on lopettaa kypsennys, kun kukkakaalit ovat helposti läpäistävissä haarukalla, mutta silti pehmeitä.Kukkakaali ja ”gribish”-kastike.

Ainekset

4 hengelle

  • 1 iso kukkakaali
  • 3 munaa
  • 1 rkl dijon-sinappia
  • 1 rkl sherry-etikkaa
  • 125 ml oliiviöljyä
  • 125 ml auringonkukkaöljyä
  • 2 rkl kapriksia (ilman nestettä)
  • 1 iso tai 4 pientä kornišonia, ilman nestettä
  • Tuoretta persiljaa maun mukaan
  • Tuoretta ruohosipulia maun mukaan
  • Suola
  • Mustapippuri

OhjeetKukkakaali ja ”gribish”-kastike.

1.

Keitä munia kiehuvassa vedessä 10 minuuttia. Pysäytä keitto prosessi upottamalla ne kylmään veteen. Kuori munat ja erota valkuaiset keltuaisista.

2.

Hienonna munavalkuaiset, kaprikset, kornišinit ja yrtit.

3.

Murskaa munankeltuaiset kulhossa ja sekoita ne huolellisesti sinapin, etikan, suolan ja pippurin kanssa, kunnes saat tasaisen tahnan.

4.

Lisää öljy hyvin vähitellen – yksi ainesosa kerrallaan – sekoittaen voimakkaasti vispilällä. Kastike tulee olla emulgoitunut ja kermainen; jos se juoksettuu, katso ratkaisu yllä olevasta tekstistä.

5.

Lisää hienonnetut ainesosat ja sekoita. Laita jääkaappiin.

6.

Pese kukkakaali ja jaa kukinnot. Mausta suolalla ja pippurilla ja kypsennä höyryssä tai mikroaaltouunissa, kunnes se on pehmeää, mutta ei hajoavaa (haarukka tulee läpäistä kukkakaalin helposti, mutta se ei saa rikkoutua).

7.

Tarjoile kukkakaali kastikkeella päällä tai erikseen, jotta jokainen voi ottaa itse.