Vuoden 2026 kynnyksellä, joka itäisen kalenterin mukaan on Hevosen vuosi, emännät alkavat aktiivisesti miettiä uudenvuoden menuja. Jos haluat yllättää vieraasi jollain omaperäisellä, näyttävällä ja herkullisella, kiinnitä huomiota hevosmuotoisiin tartaletteihin – epätavalliseen alkupalaan, joka koristaa uudenvuoden pöytää.
Tällaiset tartaletit eivät vain ilahduta silmää, vaan täydentävät myös juhla-ateriaa. Kuten kokki ja kulinaarisen esittelyn asiantuntija huomauttaa, vuonna 2026 erityisen suosittuja ovat symboliset ruoat: ”Ruoka, jossa on visuaalisia elementtejä, jotka liittyvät vuoden symboliin, ei vain luo tunnelmaa, vaan sen katsotaan myös tuovan onnea”, korostaa asiantuntija.

Kuinka valmistaa hevosmuotoisia tartaletteja: vaiheittainen resepti
Tartalettien valmistamiseen tarvitaan yksinkertaisia ja helposti saatavilla olevia ainesosia, mutta avainasemassa on ulkonäkö.
Ainesosat 10 tartalettiin:
Valmiit tartaletit – 10 kappaletta
Keitetty kananrinta – 200 g
Kova juusto – 100 g
Keitetyt munat – 2 kpl
Majoneesi – 2–3 ruokalusikallista
Valkosipulinkynsi – 1 kpl
Oliivit – 5–6 kpl (silmille ja yksityiskohdille)
Keitetty porkkana – 1 kpl (harjalle ja koristeluun)
Tuore kurkku – puoli (koristeluun)
Yrttejä koristeluun – halutessasi
Suolaa, pippuria – maun mukaan

Valmistusvaiheet:
Leikkaa kananrinta pieniksi paloiksi tai irrota kuidut. Raasta juusto keskikokoisella raastimella, hienonna munat. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa, lisää majoneesi, puristettu valkosipuli, suola ja pippuri. Sekoita huolellisesti, kunnes saat tasaisen massan.
Täytä tartaletit saadulla salaatilla. Nyt alkaa mielenkiintoisin osa – koristelu. Leikkaa keitetystä porkkanasta pienet ”korvat” ja ‘harja’ ja oliiveista silmät. Salaatti voidaan asetella hevosen pään muotoon, jäljittelemällä sen muotoa huolellisesti, tai käyttää koriste-elementtejä klassisissa tartaleteissa.
Kokin mukaan on tärkeää paitsi valmistaa ruoka maukkaasti, myös luoda juhlavan ilme: ” Hevoset yhdistetään sulavuuteen ja energiaan. Lisäämällä koristeellisia yksityiskohtia elävöitämme ruokaa ja annamme sille symbolisen merkityksen.”
Koristele jokainen tartaletti hienonnetulla kurkulla vihreänä alustana, luoden illuusion pellosta. Lisäksi voit käyttää tuoretta persiljaa tai korianteria.

Miksi juuri hevosia esittävät tartaletit?
Ruokalajin symboliikka on tärkeää paitsi esteettisestä näkökulmasta. Kansanperinteissä uskotaan, että vuoden vaihtuminen symbolin kanssa – erityisesti ruoan muodossa – auttaa houkuttelemaan onnea, terveyttä ja menestystä. Hevonen on ahkera, ylpeä ja jalo eläin, ja sen kuva juhla-aterian ruokalistalla luo oikean tunnelman koko uudenvuoden juhlaan.
Hevoset-muotoiset tartaletit ovat paitsi maukkaita ja ravitsevia alkupaloja, myös tyylikäs koriste-elementti uudenvuoden pöydässä. Ne ovat helppoja valmistaa, niiden täytettä ja ulkonäköä voi kokeilla monin tavoin, ja ne eivät varmasti jää huomaamatta. Yllätä vieraasi vuonna 2026, luo tunnelmaa ja toivota heille onnea hevosen vuodelle kulinaarisella inspiraatiolla!
